Το ότι η περιοχή μας έχει υψηλότερα ποσοστά καρκίνου δεν αποτελεί είδηση. Το δείξαμε σε άτυπη καθαρά στατιστική καταγραφή το 1992 στη Β Προπαιδευτικη παθολογική κλινική όταν πήραμε από το ληξιαρχείο Πτολεμαΐδας δεδομένα αιτιών θανάτου από το 1980 έως το 1990. Έγινε αντίστοιχη καταγραφή των ίδιων δεδομένων από το ληξιαρχείο Φλώρινας, Καστοριάς και Κιλκίς. Στην Πτολεμαΐδα η πρώτη αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος ενώ στις άλλες πόλεις τα καρδιαγγειακα. Δυστυχώς όμως αυτό από μόνο του δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο καρκίνος οφείλεται μόνο στη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Μεσολάβησε ένα Τσερνομπίλ, που κυριολεκτικά σκέπασε την Βόρεια Ελλάδα ολόκληρη… 

Το να βλέπουμε σπάνιους καρκίνους είναι αποτέλεσμα της αλλαγής στη διατροφή μας,στη χρήση φυτοφαρμακων, στην ακτινοβολία που υπάρχει πλέον παντού. Η μόλυνση του περιβάλλοντος σίγουρα επιβαρύνει αλλά θα πρέπει να υπάρχει χρόνια έκθεση και διαρκής παρακολούθηση για να εξάγει κανείς ασφαλές συμπέρασμα.
Επίσης η τότε καταγραφή δεν έλαβε υπόψιν το επάγγελμα του θανόντα, αλλά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά και τα πραγματικά αίτια του θανάτου, αφού η νεκροτομη ειδικά τότε δεν ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. 

Αν θέλει κανείς να κάνει μια ΣΟΒΑΡΗ μελέτη θα πρέπει να ξεσκονίσει μέσω ιατρικού φακέλου την τυχόν ύπαρξη καρκίνου, πριν φτάσει σε συμπεράσματα. Το 7 στους 10 θανάτους στην Πτολεμαΐδα οφείλονται σε καρκίνο νομίζω είναι υπερβολικό όπως τουλάχιστον γράφτηκε στον τοπικό τύπο. Άλλο πράγμα το να θέλουμε να λειτουργεί η Ογκολογικη στο Μποδοσακειο και άλλο να επικαλούμαστε τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου για να το πετύχουμε. 

Η ύπαρξη της ΔΕΗ έχουμε πει ότι είναι και ευλογία αλλά και κατάρα. Δεν μπορούμε όμως να θεωρούμε τη ΔΕΗ υπεύθυνη όταν βολεύει και ανευθυνη όταν μας βολεύει αλλιώς. Δεν άκουσα τίποτα πχ για ΑΥΣΤΗΡΗ εφαρμογή του αντικαπνιστικου νόμου, όταν σε συνεδριάσεις της περιφέρειας η αίθουσα είναι τεκες. Πόσοι ξέρουν πχ ότι εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης…. 

Το θέμα καρκίνος είναι πολυσύνθετο για να χρησιμοποιείται για εντυπωσιασμό. Έχω δύο περιστατικά στην οικογένεια μου και ξέρω τον πόνο και την αγωνία… 

Αν θέλει η πολιτεία να κρατήσει ανοιχτά τμήματα σαν την Ογκολογικη ας πράξει το αυτονόητο. Να δώσει κίνητρα ώστε να μένουν οι γιατροί και να μη λείπει ΠΟΤΕ τίποτα από υλικά ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετουνται και οι γιατροί να μπορούν να λειτουργούν αφοσιωμένοι στο έργο τους.

Όλα τα υπόλοιπα εκ του πονηρου…..

Του Νεοκλή Θεοδουλίδη, από ανάρτηση στο facebook