Τελικά το Βελβεντό έχει νερό. Και έχει νερό σε κανονικές ποσότητες γιατί πολύ απλά ο Καλλικρατικός Δήμος αποφάσισε, μετά από 38 μέρες, να εφαρμόσει τη λύση που του προτείναμε στις 29 Ιουνίου. Πρόσθεσε δυο ακόμα αγωγούς νερού και έβαλε στο δίκτυο όλο το πόσιμο νερό που χανόταν στο ρέμα. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές.

Η μία που δείχνει έναν καταρράχτη νερού έξω από το φρεάτιο στον Μπιτζινίσιο είναι τραβηγμένη στις 29/6/2017 όταν είχαμε λειψυδρία στον Βελβεντό. Εμείς,μετά από αυτοψία, λέγαμε ότι το νερό ήταν στο ρέμα και ο Δήμος έλεγε ότι η λειψυδρία οφείλονταν σε διαρροές, σε υπερκατανάλωση, σε δραστηριότητες των συνεταιρισμών, σε περιφερειακά δίκτυα ύδρευσης των αγροκτημάτων και έβγαζε ανακοινώσεις για περιορισμό της χρήσης του νερού. (Ποιου νερού τάχα; Αφού για μεγάλο μέρος του οικισμού δεν υπήρχε σταγόνα).

Η δεύτερη φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο ίδιο σημείο στις 7/8/2017. Ο τοίχος του φρεατίου είναι κατάστεγνος, αφού τα νερά που έτρεχαν τόσο καιρό εκεί, μπήκαν επιτέλους στο δίκτυο και οδηγούνται στην κατανάλωση. Σήμερα, παρά τον καύσωνα, όλες οι βρύσες νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν νερό, όπως παλιά και δεν υπάρχει λειψυδρία από υπερκατανάλωση, από διαρροές ή από τα περιφερειακά δίκτυα.

Για να φτάσουμε σε αυτή την λύση χρειάστηκε να γίνουν δυο συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και της “Κοινωνίας των Πολιτών”, μια Λαϊκή Συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο, τέσσερις επισκέψεις αυτοψίας στο Μπιτζινίσιο, αρκετά έγγραφα από την πλευρά μας σε υπηρεσίες, μια σύσκεψη δημοτών με τον Αντιδήμαρχο κ. Κυριακίδη, τρεις επισκέψεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μια από κοινού συνάντηση μαζί τους στο Μπιτζινίσιο, όπου προσφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν τον καλλικρατικό Δήμο, μια παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρκετά κείμενα και δυο συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και μερικές άλλες ενέργειες που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε.

Όλα αυτά θα ήταν περιττά αν γινόταν δεκτή η αρχική τεκμηριωμένη μας άποψη. Πέρασαν σαράντα μέρες χωρίς να έχουμε στο Βελβεντό ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του καθημερινού μας πολιτισμού, το νερό. Και τα ακούγαμε κι από πάνω. Ωστόσο, ας μην ξεχνιόμαστε. Η λύση που δόθηκε είναι προσωρινή και αφορά το καλοκαίρι.

Για την μόνιμη μελλοντική επίλυση του προβλήματος, ενόψει και του χειμώνα, θέλουμε να καλέσουμε τον Καλλικρατικό Δήμο να βρει τον τρόπο να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, που μας διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να βοηθήσουν, αρκεί ο καλλικρατικός Δήμος να πάρει την πρωτοβουλία, λόγω αρμοδιότητας στο θέμα της ύδρευσης. Ο στόχος είναι να ανοίξει και πάλι ο βοηθητικός δασικός δρόμος που είναι σκεπασμένος (στα κατάντη) από τα χώματα των κατολισθήσεων και ο οποίος φιλοξενεί τους εξωτερικούς αγωγούς ύδρευσης, που σήμερα είναι θαμμένοι ή να κατασκευαστεί νέα προσπελάσιμη όδευση, όπου να τοποθετηθούν με ασφάλεια νέοι αγωγοί σε αντικατάσταση των παλιών. Δεν νοείται να μην υπάρχει προσβασιμότητα στην όδευση και στην λειτουργία των αγωγών στο βουνό, διότι σε μια χειμερινή ή μια οποιαδήποτε ακραία ζημιά το Βελβεντό θα απομείνει χωρίς νερό επί πολλές βδομάδες και ίσως μήνες.

Φωτογραφία του Manolis Stergiou.
Φωτογραφία του Manolis Stergiou.