Η γνωστή σε όλους μας λαϊκή ρήση «Κάθε αρχή και δύσκολη» βρίσκει γόνιμο έδαφος στην περίπτωση των παιδιών που πρόκειται να ξεκινήσουν το δημοτικό σχολείο. Η έναρξη του δημοτικού σχολείου είναι κομβικό σημείο στη ζωή των παιδιών, καθώς τα «πρωτάκια» καλούνται να ζήσουν μια άλλη καθημερινότητα. Νέο σχολικό περιβάλλον, νέα τάξη, νέα δασκάλα, νέοι συμμαθητές, νέα σχολικά καθήκοντα είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν τις διαστάσεις της αλλαγής Σε πολλά παιδιά ο φόβος, η ανασφάλεια, το άγχος προκαλούν άρνηση για το σχολείο και εντάσεις στην καθημερινότητα της οικογένειας. Το ζήτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι το πώς πρέπει να χειριστούν στην επερχόμενη αλλαγή οι γονείς και δάσκαλοι.

Παρακάτω σας παραθέτω 7 +1 tips για τους γονείς προκειμένου να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον:

  1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλούν, να εκφράζουν τους φόβους, τις αγωνίες τα συναισθήματά τους για τις επερχόμενες αλλαγές.

  2. Μην υποτιμάτε τις δυσκολίες και τις αγωνίες που βιώνουν τα παιδιά σας αλλά ακούστε τα με σεβασμό για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

  3. Ενημερώστε τα παιδιά για το τι θα μάθουν στο σχολείο. Για παράδειγμα θα μάθουν να γράφουν τις προσκλήσεις για τα γενέθλιά τους, να διαβάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία, κ.α.

  4. Καλλιεργήστε στα παιδιά σας την υψηλή αυτοεκτίμηση.

  5. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ευχάριστο που ευνοεί τη μάθηση, χωρίς πίεση.

  6. Διαμορφώστε μια ήρεμη και ευχάριστη ψυχολογική ατμόσφαιρα στο σπίτι, ώστε να διασφαλίζεται η συναισθηματική ισορροπία του παιδιού.

  7. Διαχειριστείτε το δικό σας άγχος για την μετάβαση του παιδιού σας στο δημοτικό σχολείο και μην το μεταδίδετε στο παιδί.

Ο ρόλος του γονιού είναι σίγουρα απαιτητικός. Κύριο μέλημά μας στην περίοδο της μετάβασης του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο δεν είναι – όπως ίσως πολλοί έχουν κατά νου- η πρόωρη προετοιμασία και η αποσπασματική εξάσκηση στη γραφή, την ανάγνωση, την αρίθμηση, αλλά η προσπάθεια να αναπτύξει το παιδί βασικές επικοινωνιακές/κοινωνικές δεξιότητες. Αυτές είναι που θα κάνουν τη διαφορά. Αυτές είναι που θα συντελέσουν αποτελεσματικά στην ομαλή προσαρμογή του στην πρώτη δημοτικού.

Έτσι, η σχολική χρονιά θα κυλήσει ομαλά και οι μικροί μαθητές θα αγαπήσουν το σχολείο και τη μάθηση.

*της Μαρίας Μπιλιώνη, Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, www.tangramedu.net