Καλλιόπη Βέττα: «Η ερμηνεύτρια με την αγγελική φωνή»

18 Οκτωβρίου 2017
10:30

Δεν χρειάζονται συστάσεις για την Καλλιόπη Βέττα.. Ούτε η ίδια, ούτε η ιδιαίτερη και γλυκιά φωνή της. Με αφορμή την συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης για να ενισχύσει το συσσίτιο των απόρων, συναντήσαμε την Καλλιόπη Βέττα και μας μίλησε για την μουσική, την παράδοση,τα σχέδια και μας έδωσε ευχές για τον καινούργιο χρόνο που έρχεται.

“Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη πολλών μουσικών στοιχείων, είναι ένα σταυροδρόμι ιδιαιτέρων μουσικών ακουσμάτων, ένα κράμα ηχητικών ιδεών με κοινό παρανομαστή την φωνή της. Οι ερμηνείες της αποκαλύπτουν τις φωνητικές ικανότητές της και είναι απόλυτα αναγνωρίσιμες για την αισθαντική χροιά της, την ζεστασιά και τα έντονα συναισθήματα. Η μουσική διαποτίζεται με έθνικ χρώματα και new age αποχρώσεις, και μας παραπέμπει στο επίπεδο και τα μουσικά είδη της Loreena McKennit και της Enya.”

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στο Λιβαδερό Κοζάνης. Θα ήθελα να μου πείτε πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη μουσική, ποιες ήταν οι πρώτες σας μουσικές επιρροές;

Γεννήθηκα στο Λιβαδερό Κοζάνης και από τα πρώτα μου βήματα άκουγα μουσική. Στο σπίτι υπήρχε μουσική, η μάνα μου τραγουδούσε πάρα πολύ όμορφα, ο πατέρας μου και αργότερα ο αδερφός μου ο Βαγγέλης ο οποίος μου έδειξε κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο της μουσικής. Έπαιζε από πολύ μικρός μουσικά όργανα και πολλές φορές τραγουδούσαμε, εκείνος έπαιζε κιθάρα ή φλογέρα και τραγουδούσαμε μαζί. Η εικόνα είναι ότι έμπαινε και η μάνα μέσα και τραγουδούσε και αυτή, και ο πατέρας μας καμάρωνε. Υπήρχε δηλαδή όλο αυτό το κλίμα μαζί αν προσθέσεις και θείους και άλλους που τραγουδούσαν ή έπαιζαν μουσικά όργανα, υπήρχε μουσική ως κάτι το φυσικό μέσα στο σπίτι. Οι πρώτες επιρροές ήταν το παραδοσιακό, δημοτικό τραγούδι να πω καλύτερα και αργότερα προέκυψαν και τα άλλα από τον αδερφό μου, η μάνα μου αγαπούσε και τα ρεμπέτικα και έτσι υπήρχε μια μεγάλη γκάμα.

Και οι σπουδές σας στη Γυμναστική Ακαδημία της Μόσχας που χωράνε μέσα σ’ αυτή τη πορεία; Ήταν στόχος ζωής;

Ήταν μια αγάπη ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή, απλά τότε δεν είχα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλω να κάνω, ίσως να μην τολμούσα τόσο πολύ εκείνο τον καιρό να ασχοληθώ με την μουσική και το τραγούδι επαγγελματικά. Υπήρχε και εκείνη η άποψη που έλεγε πάρε ένα πτυχίο να έχεις κατοχυρώσει κατά κάποιον τρόπο το μέλλον σου και το χόμπι σου το κάνεις. Δεν το μετάνιωσα, μου έδωσε πολλά αυτή η διαδρομή. Δούλεψα και σαν γυμνάστρια και σε σχολείο και οι σπουδές ήταν πολύ καλού επιπέδου αλλά όλα μου τα χρόνια και όταν σπούδαζα ακόμα τραγουδούσα σε συγκροτήματα, όπως με το φοιτητικό συγκρότημα στην Μόσχα “Ερμής” παίρναμε συνέχεια βραβεία και μετά στην Αθήνα ενώ σπούδαζα στο Ωδείο Αθηνών κλασσικό τραγούδι, παράλληλα έκανα κάποιες συναυλίες.

Στέκεστε με πολύ σεβασμό και αγάπη απέναντι στη παραδοσιακή μας μουσική. Είναι τελικά μια απ’ τις μεγάλες σας αγάπες; 

Η πρώτη αγάπη! Όπως σου είπα ήταν τα πρώτα ακούσματα. Το έχω ξανά πει ότι είμαστε το δέντρο και η παράδοση οι ρίζες που το θρέφει. Θεωρώ ότι είναι ένας ατέλειωτος πλούτο η παραδοσιακή μουσική που κάθε στιγμή μπορούμε να αντλούμε πράγματα από εκεί. Μπορούμε να παίρνουμε ιδέες μουσικές και να τις εξελίξουμε, να βάλουμε σύγχρονα πράγματα στην παραδοσιακή μουσική και το έχουν κάνει πολύ επιτυχημένα πολλοί καλλιτέχνες. Και εγώ έχω πάρει μέρος και σε συναυλίες με παραδοσιακά τραγούδια αλλά και δισκογραφικά έχω τραγουδήσει και σε ολόκληρο cd  με παραδοσιακά. Και σε δικά μου προσωπικά cd έχω συμπεριλάβει παραδοσιακά τραγούδια όπως για παράδειγμα υπάρχει ένα τραγούδι  παραδοσιακό της Μακεδονίας “ο ξένος” που το αγαπάω πάρα πολύ που ο Philipe Eidel, ο Γάλλος παραγωγός που κάναμε ένα cd μαζί και με τον Γιάννη Ιωάννου, που κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και ήταν Ελληνογαλλική παραγωγή το “πείραξε” λιγάκι και έβαλε τα δικά του στοιχεία, επειδή ασχολήθηκε με έθνικ μουσική παγκόσμια βλέπεις πόσο ωραία ταιριάζουν τα χάλκινα.

Έχετε βρεθεί δίπλα σε σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Ωστόσο υπάρχει κάποια μουσική συνάντηση της οποίας η χημεία αποδείχτηκε ιδιαίτερα ξεχωριστή;

Όλες μου οι συνεργασίες ήταν υπέροχες! Ήμουν τυχερή γιατί πραγματικά έχω βρεθεί με ανθρώπους πολύ σπουδαίους στην μουσική, συνθέτες και συναδέλφους τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Και με όλες τις συνεργασίες είχα κάτι να αποκομίσω θετικό. Υπάρχουν άνθρωποι που με έχουν καθορίσει, αρχικά ο αδερφός μου ο Βαγγέλης που μου έδωσε τα πρώτα φώτα, ο Γιάννης Ιωάννου που έχω συνεργαστεί και συνεχίζω να συνεργάζομαι, ο οποίος έχει κάνει την ενορχήστρωση και την παραγωγή στα περισσότερα cd που έχω κάνει όπως και έχει γράψει πολλά τραγούδια για μένα. Κάτι που κρατάω πολύ όμορα μέσα μου, ήταν οι συμπράξεις που έκανα σαν τραγουδίστρια σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Έχω συμπράξει ήδη σε αρκετές και μια από αυτές στην Κοζάνη. Είναι πραγματικά κάτι πολύ όμορφο διότι κορυφώνεται το συναίσθημα των τραγουδιών μέσα από τις παραστάσεις και μου άρεσε τόσο πολύ, που το επιδιώκω να υπάρχουν τέτοιες μουσικοθεατρικές παραστάσεις και έχω κάνει πολλές που τις κρατάω πάρα πολύ όμορφα μέσα μου.

Θεωρείτε κομμάτι της καλλιτεχνικής σας ιδιότητας την πολιτική έκφραση;

Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, ίσως λίγο πιο ευαίσθητος από τον περισσότερο κόσμο. Έτσι είναι η ΄τέχνη, ίσως εκφράζετε πιο πολύ από ευαίσθητους ανθρώπους, όχι ότι οι άλλοι δεν είναι ευαίσθητοι αλλά μπορεί να παίρνει μηνύματα πιο άμεσα. Ο καλλιτέχνης όσο πιο ευαίσθητος, με την ενασχόληση του με την ΄τέχνη, μπορεί να εκλαμβάνει από την κοινωνία, πιο γρήγορα τα μηνύματα. Τώρα αν αυτό το κάνει πολίτικη έκφραση με την στενή έννοια ή μέσα από την τέχνη του αυτό εξαρτάται από το επίπεδο που έχει, από τον τρόπο που θέλει να εκφραστεί Προσωπικά προσπαθώ να είμαι παρούσα σε θέματα κοινωνικά, σε συναυλίες διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης, συμπαράστασης και ότι άλλο, είμαι παρούσα πάντα γιατί έτσι μου λέει η συνείδηση μου. Θεωρώ ότι δε μπορώ να είμαι έξω από όλα αυτά τα προβλήματα, πρέπει να είμαι μέσα και για αυτό όταν μου ζητήθηκε στις εκλογές για να βγω περιφερειακή σύμβουλος μετά από ώριμη σκέψη δέχτηκα με χαρά και συμμετέχω στην Αττική, όπου προσπαθώ να κάνω έργο μαζί με τους άλλους συναδέλφους.

Απολαμβάνεις πιο πολύ τη διαδικασία της ηχογράφησης στο studio ή τις live εμφανίσεις και την άμεση επαφή με το κοινό;

Το τραγούδι είναι ίσως το πιο άμεσο είδος τέχνης. Είναι αυτό που σε λίγα λεπτά που διαρκεί, μπορεί να σε συγκινήσει, να σε ταξιδέψει , να σε κάνει να ονειρευτείς, να σε κάνει να νιώθεις ψυχική ανάταση αλλά όλο αυτό του δίνει αξία όταν αυτή η διάδραση, δηλαδή να απευθυνθείς στο κοινό και να σου επιστρέφονται αυτά τα συναισθήματα, να βλέπεις δυο μάτια χαρούμενα, δυο μάτια που δακρύζουν, αυτό είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Δεν το αλλάζω με τίποτα, με κανένα στούντιο. το στούντιο έχει άλλον μηχανισμό, κάνεις μια βουτιά μέσα σου πιο βαθιά, δεν είναι επικοινωνιακό, πρέπει να σκεφτείς ότι έχεις τον άλλον απέναντι και του το λες.

Πείτε μας 2 λόγια για την μουσική παράσταση στην αίθουσα τέχνης

Στην αίθουσα τέχνης είναι μια συναυλία που οργανώθηκε από την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης για να ενισχύσει το συσσίτιο των απόρων. Θεωρώ ότι η κρίση έδειξε και ένα άλλο πρόσωπο στην Ελληνική κοινωνία, έδειξε αυτό το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της αγάπης στον διπλανό μας. Ήταν τόσο γρήγορα τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας, όπου δημιουργήθηκαν δομές αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, που είναι συγκινητικό και πάρα πολύ σπουδαίο. Αυτός ήταν και ο σκοπός στην Κοζάνη, να μαζευτούν πάρα πολλά τρόφιμα, μακράς διάρκειας  για τους άπορους. Δεν είναι μόνο τα μηνύματα αυτών των ημερών δηλαδή να είσαι πάντα κοντά σε κάποιους που σε χρειάζονται, είναι ότι αυτές οι ενέργειες αλληλεγγύης  πρέπει να έχουν διάρκεια, να είσαι κοντά στον συνάνθρωπο σου. Και μπορούν να σταθούν όλα σε αυτές τις δομές σεβόμενοι την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί η κρίση πραγματικά δοκίμασε πολύ τις ανθρώπινες αξίες.

Με ποιους μουσικούς θα συνεργαστείτε;

Αυτή η συναυλία είναι πολυπληθής. Συμμετέχουν μουσικοί και είναι συγκινητικό πραγματικά που έχουν όλοι ανταποκριθεί με τόση χαρά σε αυτό το κάλεσμα. Είναι 3 χορωδίες υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Βέττα, η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου, η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αλώνια» και η Χορωδία Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ν. Χαραυγής. Έγινε μια πολύ καλή δουλειά από τους μουσικούς, στην ενορχήστρωση και στο πιάνο ο Γιώργος Τζούκας και στην καλλιτεχνική επιμέλεια, κιθάρα και φλογέρα ο Βαγγέλης Βέττας όπου είχε και την επιμέλεια των χορωδιών. Επίσης τραγούδησε η Εύη Βέττα και στα κρουστά έπαιξε η Βασιλική Βακουφτσή και τέλος είχαμε την έκτακτη συμμετοχής της Νατάσσας Κεχαγια.

Δισκογραφικά ετοιμάζετε κάτι;

Μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο μου cd και είμαι πολύ υπερήφανη για αυτό το cd, το ετοιμάζουμε πάρα πολύ καιρό. Ήταν ένα όνειρο! Ξεκίνησε το 2008, μετά από μια συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη και εκεί ξεκίνησε η ιδέα να κάνουμε ένα cd με μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη. Με τον Μίκη και την Λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης  συνεργάζομαι από το 1996. Όταν ακόμα δούλευα σαν γυμνάστρια από τα πρώτα μου βήματα, είχα τραγουδήσει ολόκληρους κύκλους του Μίκης και μεμονωμένα τραγούδια. Έχω λάβει μέρος σε πάρα πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα , την Κύπρο, σε όλη την Αυστραλία και τη Κωνσταντινούπολη, στο Βερολίνο με άλλους μουσικούς, τραγουδώντας Μίκη, όπως συνόδευσα σε συναυλία τον Γιώργο Νταλάρα στον Καθεδρικό Ναό «Notre-Dam Basilica» του Μόντρεαλ, όπου με την «Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Μόντρεαλ» υπό την Δ/νση του «Charles Dutois» ερμήνευσα σαν σολίστ τα τραγούδια από το μπαλέττο «ΖΟΡΜΠΑΣ» του Μίκη Θεοδωράκη. Επομένως ήταν ένα όνειρο να κάνω αυτό τον δίσκο που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και λέγεται “Στους δρόμους του Μίκη. Η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη. Είναι τραγούδια που επιλέξαμε μαζί, έχει πάντα την επίβλεψη, ενώ την ενορχήστρωση και την επιμέλεια την έχει κάνει ο Γιάννης Ιωάννου. Υπάρχουν και δύο καινούργια τραγούδια, το ένα του Μίκη που λέγεται “Μπροστά στην μαύρη λεωφόρο” σε μουσική και στίχους του Μίκη Θεοδωράκη και υπάρχει και ένα τραγούδι που κλείνει το cd και λέγεται “Της Ρωμιοσύνης μελωδαί” που έγραψε τους στίχους ο Στάθης Τζωρτζόπουλος και την μουσική ο Γιάννης Ιωάννου και αυτό είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μου cd θα κάνω συναυλίες, παρουσιάσεις του cd. Στις 12 Ιανουαρίου θα είμαι στην Σμύρνη της Τουρκίας που θα τραγουδήσω Σεφέρη. Μια συναυλία η οποία γίνεται στο πνευματικό κέντρο της Σμύρνης γιατί ο Σεφεριάδης είναι γεννημένος εκεί στα Βουρλά και υπάρχει ένας σύλλογος που φέρει το όνομα του μαζί με το όνομα του Τζαμάλ, Τούρκου ποιητή και είμαι καλεσμένη αυτού του συλλόγου για να παρουσιάσω τραγούδια του Γιώργου Σεφέρη.

Τι εύχεστε για την νέα χρονιά που ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε;

Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο πάνω απ όλα, εύχομαι καλύτερες μέρες που πιστεύω ότι θα έρθουν. Καλύτερες μέρες, καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι.

Συνέντευξη: Λένα Μαρίνου

Φωτογραφία: Γιάννης Ρένεσης

Πηγή http://togethermag.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%B7-%CE%B2%CE%AD%CF%84%CF%84%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3/

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.