Η φωτεινή Φωτεινή μας (του Ζήση Αν. Μπέλλου)

6 Ιανουαρίου 2017
17:02

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια γειτονιά της Κοζάνης, μεγάλωνε ένα κοριτσάκι. Κι όσο μεγάλωνε άλλαζε η ζωή της. Πρώτα αλλάζει γειτονιά, επίπεδα στην εκπαίδευσή της και στη συνέχεια αλλάζει πόλεις και χώρες. Σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και πετάει μετά στο Τορόντο του Καναδά για το διδακτορικό της. Εκεί συνεχίζοντας την επιστημονική έρευνα καταφέρνει να ταυτοποιήσει (για πρώτη φορά παγκοσμίως) τον χτύπο της καρδιάς του ανθρώπου ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας του!

Δεν σταματά όμως εδώ. Συνδυάζοντας το ερευνητικό και το επιχειρηματικό κομμάτι δίνει σάρκα και οστά στην παγκόσμια πρωτοτυπία της και κατασκευάζει το περικάρπιο Nymi, με το οποίο γίνεται αναγνώριση ατόμου βάσει του καρδιακού παλμού, μία μέθοδος ταυτοποίησης πολύ ασφαλέστερη από τις συμβατικές (ο χτύπος της καρδιάς μας έχει αντίστοιχη ακρίβεια με το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, αλλά είναι πολύ ασφαλέστερος, επειδή, απλά, δεν μπορεί να κλαπεί!!). Οι Καναδοί, όπου κατοικεί πλέον μόνιμα, την ανακηρύσσουν για το 2012 «Εφευρέτρια της χρονιάς» και η ίδια έκτοτε προωθεί το περικάρπιο σε όλο τον κόσμο εφαρμόζοντάς το για την ασφαλή πρόσβαση σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, διαδικτυακές συναλλαγές και χώρους υψηλής ασφάλειας!

Στη συνέχεια ιδρύει και την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Noetic.ai, η οποία παράγει νέες τεχνολογίες γνωστικής έρευνας. Μεταξύ των άλλων αναλαμβάνει τη διεύθυνση της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης για τη Βασιλική Τράπεζα του Καναδά ετοιμάζοντας το περιβάλλον που θα χρησιμοποιείται μετά από είκοσι χρόνια σε όλο το βάθος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η μεγάλη της όμως αγάπη είναι ο κόσμος των συναισθημάτων και ως νέα της πρόκληση προβάλλει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα επιτρέπει στους υπολογιστές να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα!

Στα 32 της μόλις χρόνια η Φωτεινή Αγραφιώτη διακρίνεται παγκοσμίως ως μία ελληνικής καταγωγής καινοτόμος επιστήμονας, εφευρέτης και επιχειρηματίας, η οποία προσκαλείται απανταχού να μιλήσει και να μεταλαμπαδεύσει κάτι από το φωτεινό της μυαλό. Κι η ίδια τους λέει χαρακτηριστικά: «ένα σημάδι ότι κάνω κάτι σημαντικό είναι όταν φοβάμαι πολύ γι’ αυτό».

Το «ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» γνωρίζει την Φωτεινή ως την πρωτότοκο κόρη του Γιώργου και της Έφης, οικογένεια με την οποία συγκατοικούσαμε και συγγενεύουμε πνευματικά. Την αναφέρουμε εδώ μακροσκελώς ως ένα από τα πολλά φωτεινά παραδείγματα της πατρίδας μας, που κοπιάζοντας σκληρά μετουσιώνουν το πάθος τους σε πράξη αγαθή. Την ευχαριστούμε πολύ για τη χαρά και την περηφάνεια που μας δίνει, αλλά κυρίως για την αισιοδοξία, την ελπίδα και την προσδοκία που μοιράζει σ’ εμάς και τα παιδιά μας.

Καλή Χρονιά νά ’χουμε, δημιουργική και φωτισμένη.

Ζήσης Αν. Μπέλλος

2 σχόλια

  • Θερμά συγχαρητήρια στη Φωτεινή, αλλά και στον αγαπητό Τάσο που με τη γλαφυρή πέννα του μας έδωσε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε.

  • Το συγκατοικούμε το καταλαβαίνουμε αλλά το “συγγενεύουμε”
    πνευματικά, τι σημαίνει; δυσκολευόμαστε να το καταλάβουμε!!!
    Δώστε μια εξήγηση γιατί εκθέτετε το κορίτσι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.