Νεκρό αρκουδάκι το πρώτο θύμα του 2018

9 Ιανουαρίου 2018
17:37
Κανένα σχόλιο

Πριν προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους είχαμε ήδη το πρώτο νεκρό άγριο ζώο! Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς ότι σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου της περιοχής κοντά στο χωριό Αγία Κυριακή είχε εντοπιστεί νεκρό αρκουδάκι.

Στο σημείο έσπευσαν η ΟΑΕ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καστοριάς όπου και εντόπισαν το νεκρό αρκουδάκι. Δεν έφερε εμφανή τραύματα στο σώμα του ή κάποιο κάταγμα, με συνέπεια οι υποψίες για την αιτία θανάτου του να στρέφονται στο ενδεχόμενο ο θάνατός του να προήλθε από δηλητηριασμένο δόλωμα. Με το σενάριο αυτό συνάδουν και άλλα στοιχεία όπως τα κόπρανα του άτυχου ζώου, η κλινική του εξέταση αλλά και κάποια σημάδια στο έδαφος που δείχνουν ότι το αρκουδάκι μάλλον είχε σπασμούς πριν καταλήξει.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν και παράνομη, αποτελεί, δυστυχώς, συνήθη πρακτική. Σκοπός της δηλητηρίασης είναι η εξόντωση ζώων που θεωρούνται λανθασμένα ως επιβλαβή όπως ο λύκος, η αλεπού και η αρκούδα. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, σπάνια και απειλούμενα ζώα, αλλά και κυνηγετικοί και ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι πέφτουν θύματα της παράνομης αυτής πρακτικής.

Εκτός όμως από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνει έκκληση στους ευαισθητοποιημένους πολίτες να μη μένουν αμέτοχοι και εφόσον υποπίπτουν στην αντίληψή τους περιστατικά δηλητηρίασης να τα καταγγέλουν άμεσα στις αρμόδιες αρχές.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ η οποία ενισχύεται μέσα από το πρόγραμμα δημιουργίας του Βαλκανικού Κέντρου Άγριων Σαρκοφάγων που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επεμβαίνει σε περιστατικά τραυματισμού και παγίδευσης άγριων σαρκοφάγων.

http://www.arcturos.gr/news/1inekriarkouda2018/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.