Πρωταρχικός στόχος της νέας Διοίκησης του Ε.Β.Ε. Κοζάνης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Επιμελητηρίου το οποίο θα στέκεται δίπλα στους Επιχειρηματίες και θα τους στηρίζει στο δύσκολο έργο τους. Οι καιροί απαιτούν από όλους μας υπευθυνότητα και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα για να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του Επιμελητηρίου δεν πρόκειται να ξοδευτεί άσκοπα και αδικαιολόγητα.

Πιστή λοιπόν στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια αλλά και νοικοκύρεμα σε όλα τα επίπεδα, η νέα Διοίκηση του ΕΒΕ Κοζάνης αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα καταγράψει αναλυτικά την οικονομική κατάσταση του Εκθεσιακού Κέντρου πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις, σε συνεννόηση με όλους τους μετόχους, για το μέλλον του. Η ανάγκη σύστασης της επιτροπής προέκυψε λόγω του μεγάλου χρέους που φαίνεται ότι υπάρχει χωρίς να είναι γνωστό, επακριβώς, το ύψος του. Πόρισμα της ΑΝΚΟ ανεβάζει το χρέος στις 300.000€ αλλά δεν περιλαμβάνει το 2017. Στο πόρισμα αυτό αναφέρεται πως η εταιρία δεν είναι βιώσιμη. Υποκειμενικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρέος το οποίο ξεπερνάει τις 400.000€. Ήδη κατατέθηκαν 2 αγωγές προς το Εκθεσιακό Κέντρο ύψους 80.000€ και 70.000€ η κάθε μία και έπονται κι άλλες. Μόνο στη ΔΕΗ το Εκθεσιακό Κέντρο χρωστάει 58.000€. Αλλά και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι μήνες τώρα. Από την άλλη φαίνεται πως υπάρχουν ποσά τα οποία οφείλονται αλλά δεν είναι καταγεγραμμένα κάπου.

Η σύσταση λοιπόν της εν λόγω επιτροπής ήταν αναγκαία ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το τελικό ύψος των οφειλών προς τρίτους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να γνωρίζουμε τι χρωστάει και σε ποιους. Οπωσδήποτε η επιτροπή θα δει και τι έχει να εισπράττει το Εκθεσιακό Κέντρο. Έτσι θα προσδιοριστεί επακριβώς το τελικό χρέος ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον του. Η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός 20/μέρου ώστε να ληφθούν, αμέσως μετά, οι αναγκαίες αποφάσεις. Χρόνος για καθυστέρηση δεν υπάρχει. Μία συνέντευξη τύπου για τα ευρήματα της επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, θα βοηθούσε στην πλήρη ενημέρωση των επιχειρηματιών και της τοπικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, με αίσθημα ευθύνης, το Επιμελητήριο Κοζάνης, θα πράξει ότι επιτάσσει το συμφέρον της περιοχής και του επιχειρηματικού κόσμου αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του πορίσματος πάντα σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους.

Για όσους δεν γνωρίζουν το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης είναι Αστική μη Κερδοσκοπική

Εταιρία η οποία συστήθηκε για να διαχειριστεί το κτίριο εκθέσεων στα Κοίλα. Μέτοχοι σε αυτή είναι: το Επιμελητήριο Κοζάνης (45%), η Νομαρχία Κοζάνης (15%), ο Δήμος Κοζάνης (15%), το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (10%), το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας (5%), η ΑΝΚΟ (5%) και το ΓΕΩΤΕΕ – παρ. Δυτ. Μακεδονίας (5%).

Τη διοίκηση ασκεί 11/μελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν: το Επιμελητήριο με 9 ψήφους, η Νομαρχία Κοζάνης με 3 ψήφους, ο Δήμος Κοζάνης με 3 ψήφους, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με 2 ψήφους, το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας με 1 ψήφο, η ΑΝΚΟ με 1 ψήφο και το ΓΕΩΤΕΕ με 1 ψήφο. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στο Εκθεσιακό Κέντρο εννοούμε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία η οποία συστήθηκε για να διαχειριστεί το κτίριο και όχι το κτίριο, αυτό καθ΄ αυτό, το οποίο ανήκει στο Επιμελητήριο Κοζάνης και αποτελεί μέρος της περιουσίας του.

Ο Πρόεδρος

Του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Νικόλαος Σαρρής