Την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζεται από την εκκλησία μας η μνήμη του Μάρτυρα Αγίου Τρύφωνα. Ενός Αγίου που έχει συνδεθεί απόλυτα με τη λαϊκή παράδοση ως ο προστάτης της αμπέλου και των αμπελουργών.

Δεν είναι τυχαίος αυτός ο συνειρμός αφού ο Φλεβάρης συνδέεται με την έναρξη του ετήσιου κύκλου της αμπελοκαλλιέργειας με την έναρξη του βλαστικού κύκλου της αμπέλου και ειδικότερα με την εργασία του κλαδέματος. Μιας εργασίας πολύ σημαντικής ίσως της σημαντικότερης και της πλέον απαιτητικής που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής.

Τη μέρα αυτή τελούνται κυρίως στις αμπελουργικές περιοχές της Μακεδονίας πλήθος εθιμικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου και της αμπελοκαλλιέργειας.

Ούτε λόγος βέβαια για δουλειά στα αμπέλια τη μέρα αυτή. Όχι μόνο το κλάδεμα απαγορεύεται αλλά ούτε η χρήση του μαχαιριού για να κόψει οτιδήποτε. Γιατί θα κόψει το σκουλήκι τις ρίζες των κηπευτικών που σπέρνονταν τις μέρες αυτές και τις ρίζες των αμπελιών!!!!!

Και όχι μόνο αυτό αλλά ο Άγιος έχει κι άλλες σημαντικές αποτρεπτικές δυνάμεις κατά ποικίλων εχθρών που ενεργούν βλαπτικά στα αμπέλια ,στα δέντρα,στα κηπευτικά και στα χωράφια. Κακοκαιρίες,ασθένειες,έντομα,κάμπιες αλλά και ποντικοί,παραδίνονται και υποχωρούν μπροστά του εφόσον βέβαια υπάρξουν οι ανάλογες τιμές και τελετουργίες αλλιώς ….

Κατεξοχήν λοιπόν αγροτική η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα χαράσσει κύκλο εορταστικό στο μακεδονικό αμπελώνα με εκδηλώσεις λατρευτικές και πανηγυρικές που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή όπως ορίζουν τα έθιμα που τιμούν τον Άγιο.

Ο Άγιος εμφανίζεται στις αγιογραφίες ως ωραίος νέος κρατώντας ένα κλαδευτήρι στο χέρι του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Καρακασίδης Δημήτρης