Σήμα κινδύνου για το γεφύρι της Σβόλιανης στο Βόιο

1 Μαρτίου 2018
21:03
Κανένα σχόλιο

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει  αντιμετωπίζει το πανέμορφο πέτρινο δίτοξο γιοφύρι στην Τοπική Κοινότητα της Αγίας Σωτήρας του Δήμου Βοΐου. Το γεφύρι της Σβόλιανης, όπως είναι γνωστό χτισμένο το 1851 σε μια πανέμορφη τοποθεσία  στο Άνω Βόιο στην πατρίδα των πετράδων, αποτελεί μνημείο της παλιάς λαϊκής αρχιτεκτονικής των πέτρινων γεφυριών στην Δυτική Μακεδονία. Σήμα κινδύνου για τη διάσωσή του, στέλνουν οι κάτοικοι του χωριού, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις ώστε να σωθεί, ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της τέχνης από πέτρα. Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Σωτήρας Ηλίας Τσαβέλλας, ο κίνδυνος είναι ορατός και το γεφύρι κινδυνεύει με ολική καταστροφή. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαβέλλας, ο μεγάλος όγκος του νερού που έχει σωρευτεί στη βάση του γεφυριού, τα καιρικά φαινόμενα, το πέρασμα των χρόνων, αλλά και οι εργασίες προστασίας του γεφυριού που δεν έγιναν εδώ και πολλά χρόνια, αποτελούν τα αίτια της κατάρρευσης.


Το γεφύρι της Σβόλιανης, στο ποτάμι της Πραμόρτσας, είναι κομμάτι της αρχιτεκτονικής του τόπου, αλλά και  χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνικής  ικανότητας, του Βοϊώτη  μάστορα, είναι δίτοξο, έχει μήκος 25 μέτρα και ύψος 8, 50 μέτρα, είναι  χτισμένο σε πανέμορφο φυσικό τοπίο και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γεφύρι ανήκει στην Εφορία νεότερων μνημείων Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, που έχει και την ευθύνη.Ενώ αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης για την σωτηρία του, με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τους κατοίκους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο που υπάρχει να καταρρεύσει.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.