Παρέμβαση δήμου Κοζάνης για τοπικό πόρο: “Τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι όποιοι ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικό μερίδιο στην παραγωγική και περιβαλλοντική ανάταξη της περιοχής, χωρίς εκπτώσεις!”

22 Απριλίου 2018
12:23

Με το σχέδιο νόμου για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλάζει δραματικά ο τρόπος υπολογισμού του τέλους προς τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Το ειδικό τέλος θα υπολογίζεται στα 1,20 Ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh) παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Θεωρούμε πως αυτός ο τρόπος υπολογισμού κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Πεποίθηση μας είναι πως θα πρέπει, να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και άμεσα να ανοίξει ο διάλογος για την υπολογισμό του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου από μια άλλη εντελώς διαφορετική βάση και φιλοσοφία.

Για να γίνει αυτό επιβάλλεται να αξιολογήσουμε καταρχήν τις ανάγκες της περιοχής μας για την μετάβαση σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο με ορίζοντα το 2030. Επιπλέον, απαιτείται να προχωρήσει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη μέρα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους.

Πέρα από τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίαρχο ρόλο στην χάραξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετάβασης θα πρέπει να έχουν το κεντρικό κράτος, αλλά και η ΔΕΗ, όπως έχει γίνει σε πάρα πολλές περιοχές της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο κ.λ.π.) κατά το παρελθόν.

Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογηθεί το εξωτερικό κόστος της λιγνιτικής δραστηριότητας για την περιοχή το κόστος που πληρώνει εδώ και δεκαετίες η περιοχή λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας (π.χ. κόστος καταστροφής φυσικών πόρων, κ.λ.π.)

Κυρίως όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί, για τα επόμενα 13 χρόνια, το αναγκαίο χρηματοδοτικό πλαίσιο οικονομικής υποστήριξης της περιοχής για την αναπόφευκτη μετάβαση, την οποία ο τόπος και οι άνθρωποί του έχουν να αντιμετωπίσουν, χωρίς φυσικά να ευθύνονται για αυτήν. Δεν μπορεί να αγνοείται ότι η περιοχή και η εκτεταμένη αξιοποίηση του λιγνίτη με όλες τις συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει, στήριξε την ανάπτυξη της χώρας μεταπολεμικά και φυσικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η περιοχή να αφεθεί σήμερα στην τύχη της.

Με βάση όλα αυτά, ο υπολογισμός του ανταποδοτικού τέλους θα πρέπει να καλύπτει την παραπάνω στρατηγική πολιτική κατεύθυνση για μια Δίκαιη Μετάβαση, και όχι το αντίθετο.

Με το υποβληθέν σχέδιο νόμου και το άρθρο 7, απλά ικανοποιείται σε μερικό βαθμό ένα πλαίσιο ανταποδοτικότητας από την εξόρυξη λιγνίτη, αγνοώντας τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής που προκλήθηκαν εξαιτίας της μακροχρόνιας λιγνιτικής δραστηριότητας και που σήμερα έχουν φέρει τον τόπο σε δύσκολη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον όλοι συμφωνούν στο παραπάνω πλαίσιο, θα πρέπει ο υπολογισμός να αποδίδει ένα σταθερό ανταποδοτικό ποσό για τα επόμενα 15 χρόνια στην περιοχή και στο πλαίσιο ενός συμφωνημένου σχεδίου διαχείρισης, διαφορετικού του παρόντος, το οποίο είναι γεμάτο προβλήματα και στρεβλώσεις.

Με το προταθέν σχέδιο, και δεδομένου ότι για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με το αυξανόμενο κόστος λιγνιτικής παραγωγής, τη μείωση του κόστους των ΑΠΕ, η συμμετοχή του λιγνίτη θα μειώνεται, οπότε θα μειώνονται σημαντικά και τα έσοδα για τις δυο περιφέρειες.

Τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι όποιοι ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικό μερίδιο στην παραγωγική και περιβαλλοντική ανάταξη της περιοχής, χωρίς εκπτώσεις!

Τέλος, και στο πλαίσιο του παραπάνω συλλογισμού, καθίσταται αναγκαία η αποδοχή της πρότασης των 5 ενεργειακών Δημάρχων για την κατεύθυνση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στις δυο περιφέρειες, προκειμένου να υποστηρίξουν την προστασία, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είναι, εν κατακλείδι, σαφές ότι -πέρα από την συνολική αρνητική μας θέση στο υποβληθέν σχέδιο νόμου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων- ειδικότερα η πρόταση που περιγράφεται στο άρθο 7 του υποβληθέντος νόμου, θα πρέπει να μη γίνει δεκτή.

13 σχόλια

  • Επί Ιωαννίδη λεφτά και έργα από τον πόρο είδαν μόνο ο Ελλήσποντος και ο Υψηλάντης. Ο Δήμαρχος Ελλησπόντου/Υψηλάντη ας εξηγήσει στους πολίτες αυτών των περιοχών τι τους περιμένει μετά την ιδιοτικοποίηση της ΔΕΗ. Η πόλη θα μείνει με την όρεξη της ανάπλασης Βενιζέλου – Ολύμπου – Αριστοτέλους.

  • πρώτα εξασφαλίζεις την επόμενη μέρα,και μετά περνάς στην μεταλιγνιτική περίοδο,θέλει χρόνο και πολύ χρήμα…όχι από την μια στιγμή στην άλλη….σε γελάσανε αν σου είπαν ότι θα σου δώσει ο ιδιώτης χρήμα για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις δραστηριότητες της δεη.

  • Ακομα καποιοι ελπίζεται οτι ολα θα μεινουν ίδια σε μια χωρα που χρεωκοπησε εξαιτίας των ιδεοληψιών που ειχε.. η κατασταση ειναι τελειωμενη και καποιοι απλα δεν θελετε να το καταλαβετε.. την προηγουμενη φορα κλεινανε εργοστασια για να μας πει ο προεδρος της γενοπ οτι δεν θα ξαναψηφισει ΠΑΣΟΚ!! Λες και μας ενδιαφερει!! Η θα ιδιωτικοποιηθεί η λεφτα δεμ περνουμε.. η επιλογη δικη μας.. ο δημαρχος εχει απολυτο δίκιο.. ας παρουμε οτι καλυτερο μπορουμε εστω και τωρα.. για τα υπολοιπα ας ζητησει ο λαος ευθυνες απο αυτους που τοσα χρονια λυμαινονται τη ΔΕΗ με ρουσφετια, διορισμούς, εργολαβιες, πολιτικά παιχνιδια και πολλα αλλα.. και ειναι πολλοι αυτοι.. τους βλεπουμε τωρα να παριστανουν τους ανιδαιους και εκπληκτους οτι δεν καταλαβαν η δεν ηξεραν τπτ..μικρη η κοινωνια.. ολοι γνωριζομαστε κυριοι!!

  • Αντε, εγινε και η πρωτη κωλοτουμπα. Γρηγορα γρηγορα. Απο το δεν ξεπουλιεται η ΔΕΗ στο να αυξηθει ο πορος.

  • αφού ρε παιδιά στην περιοχή της Κοζάνης δεν δίνεται κάτι στην νέα εταιρεία. Μόνο στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη παραχωρούνται κοιτάσματα και ΑΗΣ. Τι την κόφτει την Κοζάνη;; Πάλι με τη ΔΕΗ θα έχει να κάνει….

  • ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ ….
    ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΠΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΑ ΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ???
    ΑΝΕΚΔΟΤΑ ???
    ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι