Πανηγυρίζουν τη Δευτέρα 23-4-2018 οι παρακάτω Ενοριακοί Ναοί και τα Εξωκλήσια στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης που τιμώνται στο όνομα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
ΜΕΣΙΑΝΗ:
Πανηγυρίζει στη Μεσιανή ο ιερός ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Δεσπόζει πετρόχτιστος και περικαλλής στο κέντρο του χωριού. Δίπλα από το Ναό θα περάσεις ταξιδεύοντας από το Βαθύλακκο προς τη Μεσιανή, τα Κουβούκλια, το Ροδίτη και τερματίζοντας στα Λεύκαρα.
ΝΕΡΑΪΔΑ:
Από την κορυφή της ακρόπολης της Νεράιδας ο πανηγυρίζων ιερός ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου ευλογεί θαρρείς τη μεγάλη τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου και τα πολλά – εκατοντάδες – τροχοφόρα, που μέρα-νύχτα οδεύουν στη μεγάλη Γέφυρα, άλλα από τον κάμπο Βελβεντού, Πλατανορέματος, Σερβίων, άλλα από τα Καμβούνια όρη και από τα Χάσια προς την Κοζάνη και το αντίθετο.
ΚΑΤΑΦΥΓΙ:
Στο Καταφύγι, Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, γενέτειρα του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, πανηγυρίζει ο ένας από τους τρεις παλαιούς πετρόχτιστους Ναούς μέσα στο Καταφύγι, ο ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου στη γειτονιά Μπασαρά.
ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΜΑ:
Σ’ έναν από τους κοντινότερους και όμορφους λοφίσκους του Πλατανορέματος βρίσκεται χτισμένος ο νεόχτιστος και κατάλευκος ιερός (κοιμητηριακός) Ναός του Αγίου Γεωργίου. Πανηγυρίζει και διαλαλεί την Ανάσταση του Χριστού την αιτία της κοινής των ανθρώπων ανάστασης. Εδώ το ‘’Χριστός Ανέστη’’ απλώνεται στους κοιμηθέντας ως αύρα ελπίδας και προσδοκίας για την κοινή και την προσωπική του καθενός ανάσταση.
ΒΕΛΒΕΝΤΟ:
Στους πρόποδες των καταπράσινων – πάντα, μα κυρίως τώρα την Άνοιξη – Πιερίων ορέων πανηγυρίζουν τα δύο παλαιά πετρόχτιστα ιερά Εξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο:
-
Το ι. Εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου – περιοχή Μπλασά, ανατολικά του Βελβεντού, στην αρχή του παλιού μονοπατιού προς το Καταφύγι, σε λόφο κατάφυτο από πεύκα, απ’ όπου θαυμάζεις τον κάμπο του Βελβεντού και κάτω μακριά την απαστράπτουσα λίμνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου.
-
Το ι. Εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου – περιοχή Γρατσάνη, νότια του Βελβεντού, στην παλιά διαδρομή-μονοπάτι που συνέδεε το Βελβεντό με το Πλατανόρεμα και τα Σέρβια. Τη διαδρομή αυτή η δική μου γενιά τη διάνυε τουλάχιστο μια φορά το χρόνο με τα γαϊδουράκια του καιρού εκείνου, για να πάει από το Βελβεντό στη μεγάλη εμπορο-ζωο-πανήγυρη (Σεπτέμβριο μήνα) στα Σέρβια. Μια από τις στάσεις ήταν και ο αη-Γιώργης της Γρατσάνης. Εδώ οι γονείς μας άναβαν το κερί τους στον Άγιο Γεώργιο και σταυροκοπιούνταν με πίστη και ελπίδα στο Θεό. Η σκηνή αυτή ήταν ένα μάθημα με βαθειά επίδραση στην παιδική μας ψυχή. Θυμάμαι τις Λειτουργίες, αργότερα, στο Εξωκλήσι του αη-Γιώργη, ψάλτης έφηβος τότε εγώ, δίπλα στους αείμνηστους παπα-Γιώργη Κακούλη και παπα-Νικόλαο Τράντα. Το Εξωκλήσι βρίσκεται στην κάθετο της ασφάλτου – εισόδου στο Βελβεντό, λίγο ψηλότερα από τον Ιερό (παλαιό) Ναό του Αγίου Δημητρίου Γρατσάνης.
ΙΜΕΡΑ:
Πανηγυρίζει στην Ίμερα το ιερό Εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Βρίσκεται στην είσοδο της Ίμερας. Περιβάλλεται από πυκνούς ελαιώνες με το πολυβραβευμένο για την ποιότητά του ελαιόλαδο Ίμερας.
Κι ενώ γύρω από τα πανέμορφα ι. Εξωκλήσια και σ’ ολόκληρη την ενωτική λεκάνη της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου αστράφτει και λαμποκοπά η κτιστή άνοιξη, ακούμε μέσα από τους πανηγυρίζοντες, την Ανάσταση του Χριστού και τη μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Ναούς ενοριακούς και όμορφα μικρά Εξωκλήσια, να ψάλλει η Εκκλησία:
‘’Της αληθείας το έαρ λαμπρώς εφέστηκε, και νεουργεί την κτίσιν, ευσεβεί επιγνώσει, Χριστού του ζωοδότου, όθεν σαφώς, φωτισθείς την διάνοιαν, ο αθλητής του Κυρίου, την των εχθρών, κατεπάτησεν απόνοιαν’’. (Προσόμοιον του Αγίου Γεωργίου, εν τω Μικρώ Εσπερινώ, Μηναίον Απριλίου, τη ΚΓ’ του αυτού μηνός).
πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
Αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β.
22-4-2018
ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΙΛΟ !!!!!
Και τον Αγιο Γεωργιο της Ξηρολιμνης και της Κοζανης και του Στρατοπεδου και μαλον πολλους πολλους αλλους. Ο τιτλος του αρθρου δεν ανταποκρινεται.
Mα το λέει ο πάτερ,στην “Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού (Α.Π.Β.).Μόνο.Εσείς δεν διαβάσατε καλά και κακώς κατηγορείτε.
Δεν κατηγορησαμε κανεναν. Εσεις; καλως;
Απο πότε ο Αγιος Γεώργιος Ξηρολίμνης ανήκει στην αρχιερατική περιφέρεια Βελβενδού,ρε σα’ί’νι;
Απο τοτε που ανηκει ο Αργιλος φωστηρα
Ενω εσυ αγουροξυπνημενε ξερεις και τα διαλιτικα…
Χριστος Ανέστη αλλα μάλλον μπερδευτηκατε λεει Αρχιερατικη Περιφέρεια Βελβεντου!!!
Αληθεια,Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού ξέρετε τι σημαίνει?
Η μητρόπολη χωρίζεται σε αρχιερατικές περιφέρειες:
– Κοζάνης
– Δρεπάνου
– Αιανής
– Κρόκου
– Βελβεντού
– Σερβίων.
Το ξερουμε. Ομως Α. Π. Β. σημαινει και πολλα αλλα πραγματα … ετσι για να μαθαινετε.
Δηλαδη αν σου γραψουμε ΑΠΚ, ΑΠΑ, ΑΠΔ, ΑΠΣ εσυ αμεσως θα καταλαβεις τι σου λεμε.