Μετά το λιγνίτη: Οι Αρχιτέκτονες που ονειρεύτηκαν την Πτολεμαΐδα χωρίς την ΔΕΗ

25 Απριλίου 2018
15:01

Μιλήσαμε με τους νικητές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση και επανάχρηση 1.800 στρεμάτων πρώην περιοχών λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.

«Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κ᾽ εγώ την φύσιν λίγο». Τον παραπάνω στίχο του Κ.Π. Καβάφη επέλεξαν για να τιτλοφορήσουν τη μελέτη τους οι Λαφίνα Επταμηνιτάκη, Ευδοκία Μιμίκου και Βασιλική Παπαργύρη, νικητές του τρίτου βραβείου στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ΔΕΗ για την ανάπλαση και επανάχρηση των παλιών, εξαντλημένων πια από κοιτάσματα, λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία. Η ποίηση είναι αποτελεσματικό εργαλείο για να εισάγεις τον αμύητο στο αχανές της έκτασης των ορυχείων της ΔΕΗ, που καταπίνουν χωριά και δρόμους και μέσα στα οποία οι άνθρωποι μοιάζουν με μικρά στίγματα, που κινούνται σαν τα μυρμήγκια. Αρχιτεκτονικά γραφεία από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις για την αναγέννηση της μεγαλύτερης «μαύρης τρύπας» στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε μια έκταση 1.800 στρεμμάτων, μεταξύ Καρυοχωρίου και Αγίου Χριστοφόρου Εορδαίας, στο βορειοδυτικό άκρο της εξορυκτικής έκτασης της Πτολεμαΐδας. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 363 φάκελοι-μελέτες, εκ των οποίων οι 56 προκρίθηκαν στην τελική φάση, ώστε να αναδειχθούν οι νικητές.

Μπορεί η αρχιτεκτονική ανάπλαση να σβήσει το ανθρώπινο αποτύπωμα σε ένα τόσο σκληρο τοπίο; Υπάρχει έδαφος για κάτι άλλο πέρα από τη «μονοκαλλιέργεια» 60 χρόνων της ΔΕΗ; Είναι εφικτό να σχεδιαστούν λιβάδια και οικολογικά πάρκα για την προσέλκυση τουρικών πάνω στο μαύρο του λιγνίτη; Κι έπειτα, πόσο κοντά είμαστε στη λεγόμενη μεταλιγνιτική περίοδο; Η σημερινή συγκυρία είναι κάπως περίεργη, καθώς τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ ενάντια στην κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης, ζητήσαμε από τους νικητές των βραβείων να μας περιγράψουν τη φιλοσοφία πίσω από κάθε αρχιτεκτονική μελέτη, ποιες παρεμβάσεις προτείνουν πρακτικά να γίνουν, καθώς και τη δυναμική της επανάχρησης των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

https://www.vice.com

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι