O βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας εκφράζει την πεποίθηση πως οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαδραμάτισαν ρόλο στο ποιες λιγνιτικές μονάδες επελέγησαν για “αποεπένδυση”

26 Απριλίου 2018
13:26

Ως “θέμα γενικότερα εθνικής πολιτικής” και όχι “τοπικό” χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ μέσω του Alpha 96,5 ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας, και αφήνει αιχμές για τον επιθετικό προσδιορισμό “αποεπένδυση” τον οποίο “κομψά το έχουνε θέσει” οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, δια της πώλησης λιγνιτικών μονάδων.

Το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καταρτίστηκε και ψηφίστηκε μετά την “αμετάκλητη” απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, με την οποία προβλέπεται πως “Το 40% των λιγνιτικών πεδίων στην Ελλάδα πρέπει να περάσει σε ιδιώτες λόγω του κανονισμού που έχει ψηφιστεί και της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης πρόσβασης στην ενέργεια”, όπως ήδη συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κ. Σέλτσα.

Ερωτηθείς για ποιον λόγο τίθενται προς πώληση οι δύο πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ο κ. Σέλτσας απαντά πως η επιλογή έγινε μετά από τη διενέργεια μίας δοκιμής αγορών (σ.σ. market test). “Από τις εννιά μονάδες της Κοζάνης δεν μπήκε καμία. Σιωπή. Και μπήκε της Φλώρινας, ο πιο σύγχρονος λιγνιτικός σταθμός ο οποίος υπάρχει” δηλώνει ο κ. Σέλτσας.

Στο ερώτημα εάν ο σχεδιασμός για την επιλογή των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων μπορούσε να σχεδιαστεί διαφορετικά ο κ. Σέλτας λέει χαρακτηριστικά: “Πάλι σιωπή. Δεν απαντώ. Έχουμε εννιά μονάδες σε λειτουργία (σ.σ. στην Κοζάνη). Δεν θα μπορούσε να μπει; λογικά.” διερωτάται δηκτικά ο βουλευτής.

Μάλιστα ο κ. Σέλτσας εκφράζει την πεποίθηση πως οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαδραμάτισαν ρόλο στο ποιες λιγνιτικές μονάδες επελέγησαν για “αποεπένδυση”. Δυστυχώς στην πρακτική της πολιτικής λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα τοπικά θέματα και η δύναμη η πολιτική, η οποία εκφράζεται μέσα από τον αριθμό των βουλευτών”, τονίζει ο ίδιος.

Ωστόσο, “το μεγάλο ζητούμενο είναι το αύριο της ΔΕΗ” η οποία πρέπει “να σταθεί στα πόδια της, να είναι μια ισχυρή και δημόσιου χαρακτήρα έστω και με το μέγεθος το οποίο της έχει απομείνει”, διαμηνύει ο κ. Σέλτσας και παραδέχεται πως “ουσιαστικά τώρα μπαίνουμε σ’ αυτόν τον σχεδιασμό” δεδομένου ότι “Δεν είχε γίνει και δεν σας το κρύβω. Δεν υπήρχε ενεργειακός σχεδιασμός, (…) μολονότι το γνωρίζαμε εδώ και 10 χρόνια ότι ο λιγνίτης πρέπει να μετέχει γύρω στο 20% στο ενεργειακό μείγμα. Το αφήναμε για τον επόμενο, για τον επόμενο και φτάσαμε στο αδιέξοδο. Τώρα πρέπει τάχιστα να πάρουμε αποφάσεις“.

Ακόμη παραπέρα, ο κ. Σέλτσας κάνει λόγο για “εξορθολογισμό” στο κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της διάταξης του νομοσχεδίου η οποία προβλέπει τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή για τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. “Δυστυχώς μέχρι τώρα πληρώναμε τις ΑΠΕ περισσότερο απ’ ότι μας κόστιζαν. Η ΔΕΗ και ο καταναλωτής πλήρωνε τις ανανεώσιμες με συμβάσεις τις οποίες, κινηματογραφικά, είχανε δώσει προς ορισμένους επιχειρηματίες”.

Σε κάθε περίπτωση, “έπρεπε να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις” καταλήγει ο κ. Σέλτσας προσθέτοντας πως “η ΔΕΗ κυριαρχούσε και κυριαρχεί”.

Ηχητικό απόσπασμα:

http://www.alpha965.gr/?p=122628

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι