Θλίψη και αγανάκτηση στο θέαμα που αντικρίσαμε, όταν συμπολίτης μας, μας κάλεσε να δούμε και να μιλήσουμε για την εξόντωση κουνελιών από αδέσποτους σκύλους. 7 ενήλικα και 20 μωρά νεκρά από 2 αδέσποτους σκύλους που μπήκαν στο περιφραγμένο μέρος και έπνιξαν όλα τα ζώα εκτός από ένα… Ψάξαμε και βρήκαμε στην περιοχη τα σκυλιά που ήταν <υπεύθυνα> για αυτό το τραγικό περιστατικό. Ένα λυκόσκυλο που εδώ και καιρό δημιουργεί πρόβλημα στην περιοχη εκείνη, κυνηγάει ποδήλατα και αυτοκίνητα και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να περάσουν από εκείνο το σημείο του δρόμου. Το δεύτερο σκυλί που ευθύνεται για τον θάνατο τόσων ζώων είναι ένα μικρότερο σε μέγεθος, με εμφανή τραύματα από το σύρμα του φράχτη στην προσπάθεια του να φύγει, όταν ο ιδιοκτήτης άρχισε να φωνάζει για να τα διώξει. ήταν όμως αργά,το κακό είχε γίνει.

Ζητήσαμε από τον κύριο να κάνει καταγγελία στον δήμο και στην αστυνομία. Ο άνθρωπος μας είπε ότι επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος του είπε ότι δεν μπορούν να μαζέψουν τα σκυλιά γιατί δεν τους αφήνει η φιλοζωική. Να ενημερώσουμε τον δήμο, αλλά και τους συμπολίτες μας ότι ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ, Αρθρο 5 του νόμου 4039/12 : Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζηµιά, που προκαλείται από το ζώο, σύµφωνα µε το άρθρο 924 Α.Κ.. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήµο.

Όπως βλέπετε ο νόμος είναι ξεκάθαρος για τον ποιος είναι αρμόδιος για τα αδέσποτα. Το Φιλοζωικό Σωματείο δεν έχει καμιά αντίρρηση να περισυλλεχθούν τα ζώα και κυρίως αυτά που δημιουργούν προβλήματα στους συμπολίτες μας. Αποφασίστε λοιπόν εκεί στον δήμο να πάρετε στα σοβαρά το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων που ορίζει ο νόμος. Σε επικοινωνία που είχαμε αμέσως με τον υπάλληλο του δήμου ζητήσαμε να περισυλλεχθουν τα ζώα κατεπειγόντως. Λυπούμαστε πολύ για αυτό το ατυχές περιστατικό,δεν θα δικαιολογήσουμε τους σκύλους Αυτό που ζητούμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος.

Πτολεμαΐδα 7.12.16 – Εθελοντές Κυνοκομείου Πτολεμαΐδας