kozan.gr: Διατήρηση του ειδικού τέλους 80%, και για το 2017, στο τιμολόγιο του νερού, σχεδιάζει η διοίκηση της ΔΕΥΑ Κοζάνης

26 Ιανουαρίου 2017
16:09

 

Διατήρηση του ειδικού τέλους 80%, και για το 2017, στο τιμολόγιο του νερού, αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Κοζάνης. Η απόφαση, πάρθηκε, από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κοζάνης, περί τα μέσα Δεκέμβρη. Το ειδικό τέλος 80% κανονικά ίσχυε ως και τις 31-12-2015, όμως, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΔΕΥΑ Κοζάνης, ο νομοθέτης με την § 3 του άρθρου 25 του Ν. 1069/80 αναφέρει ότι «….Τα έσοδα από τα τέλη επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις δαπάνες της προηγουμένης παραγράφου για την εκτέλεση έργων σύμφωνα με το σκοπό της επιχείρησης μετά την πάροδο της δεκαετίας, όπως αναγράφεται στο άρθρο 11 και 12 του νόμου αυτού. Το ποσοστό καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που εγκρίνεται από το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο” (αντικ. της παρ. 3 από την παρ. 11 του άρθρου 6 του Ν. 2307/95, ΦΕΚ-113 Α’)….». Δηλαδή, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της ΔΕΥΑ Κοζάνης, ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι υπάρχει συνεχώς επέκταση των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, αφενός λόγω της μεγέθυνσης του αστικού ιστού της πόλης, αλλά και της αντικατάστασης των δικτύων μετά την πάροδο 30ετίας και αφετέρου λόγω της διεύρυνσης των διοικητικών ορίων του Δήμου, αρχικά με τον “Καποδίστρια” και στη συνέχεια με τον “Καλλικράτη”, δίνει την δυνατότητα στο Δ.Σ.: Να καθορίσει το ποσοστό του άρθρου 11 (αφορά το Ειδικό Τέλος 80%) και μετά την λήξη του άρθρου 11 του Ν. 1069/80, του άρθρου 43 του Ν. 2065/92 και του άρθρου 26 του Ν. 3013/2002. Με την υπ΄ αριθμ. 211/2015 απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. η οποία εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 2/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης αποφασίσθηκε η διατήρηση του ειδικού τέλους 80% στα τιμολόγια του νερού της επιχείρησης για το 2016. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΔΕΥΑΚ, για την υλοποίηση διαχρονικά των έργων Υ-Α με την ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ την δαπάνη αντίστοιχων μελετών και την καταβολή τόκων δανείων που συνήφθηκαν από το Τ.Π.&.Δ για την χρηματοδότηση της ίδιας συμμετοχής στα έργα Υ-Α, επιπλέον από το ειδικό τέλος 80% καταβλήθηκε ποσό 11,5 περίπου εκ. ευρώ που προέρχεται από την εκμετάλλευση της Τηλεθέρμανσης. 

Για το 2017, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις της ΔΕΥΑ Κοζάνης, το ειδικό τέλος 80% πρέπει να καλύψει δαπάνες για μελέτες, έργα Υ-Α και τοκοχρεολύσιο δανείων ύψους 2.040.201€ συνολικά το οποίο προϋπολογίζεται να είναι στα επίπεδα των ετών 2015, 2016 δηλαδή 1.450.000€ περίπου, τουτέστιν υπολείπεται κατά 590.201€. 

Παράλληλα, προτείνεται να παραμείνουν τα ισχύοντα τιμολόγια της επιχείρησης (όπως έχουν διαμορφωθεί και είναι αμετάβλητα από το 2008) και για το 2017 για την ύδρευση και αποχέτευση στην πόλη της Κοζάνης και στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της Δημοτικής ενότητας Κοζάνης καθώς επίσης και η ισχύς της υπ΄ αριθμ. 69/2013 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και η σχετική υπ΄ αριθμ. 225/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την σταδιακή αναπροσαρμογή μέχρι το 2017 των τιμολογίων των Δημοτικών Ενοτήτων (Αιανής – Ελίμειας – Ελλησπόντου – Δημητρίου Υψηλάντη) ώστε να εξομοιωθούν με τα τιμολόγια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης.

Όλα τα παραπάνω θα κληθεί να εγκρίνει, στην ερχόμενη συνεδρίαση, την Δευτέρα 30/1, το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.

kozan.gr

30 σχόλια

 • Έχουμε το καράβι βιβλιοθήκη να μεταφέρουμε!
  Τόσα χρήματα για την μεταφορά!
  ΠΡΌΚΛΗΣΗ την ονόμασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών!
  Ανίκανοι Όλοι!

 • Ή λειτουργία των δευα είναι ανταποδοτικη. Στην κοζανη που ή δευακ έχει και την λειτουργία της τηλεθέρμανσης αποκομίζει από αυτή κέρδη με τα οποία καλύπτει τη χασουρα/ανικανοτητα είσπραξης της ύδρευσης. Να λοιπον τα κονδύλια για τυχόν μελέτες, από τα ήδη υπάρχοντα έσοδα κι ας αφήσουν κατά μέρος τις ερμηνείες του νόμου…

 • ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ-ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΑΣ. ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΕΤΣΙ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ.

 • Οι μισθοί στην ΔΕΥΑΚ είναι κατά μέσο όρο πάνω από τα 1500 ευρώ.
  Εμείς οι υπόλοιποι ας συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους νταβατζήδες οι περισσότεροι των οποίων δουλεύουν για χόμπι, έχοντας και μια δεύτερη δουλειά,γιατί έτσι έμαθαν να τα παίρνουν από παντού. Εύγε και στον Δήμαρχο που τους σιγοντάρει.

 • Επέκταση δικτύων επικαλείται η Δευακ όταν στην πόλη έχει να κτιστεί οικοδομή ή κατοικία εδώ και επτα χρόνια?Και το θέμα αντικατάστασης των δικτύων στα περισσότερα χωριά έχει λυθεί με γενναία χρηματοδότηση.Ας μαζέψει τίς ανύσπρακτες οφειλές που θα φτάσουν κοντά στα 30.000.000€

 • Εάν ασχολούνταν με οφειλόμενα,με την σωστή διαχείρηση του ανυρώπινου δυναμικού, θα μπορούσαν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα να μειώσουν την τιμή και του νερού κσι της τηλεθέρμανσης.Όταν όμως γινόταν μικροπολιτική εδώ και χρόνια ,όπως και τώρα,με την επιχείρηση σίγουρο είναι πως στο προσεχές διάστημα η δευακ θα καταστεί μια προβληματική επιχείρηση με αποτέλεσμα να ιδιωτικοποιηθεί.Και για συτό δεν θα φταίει η τρόικα αλλά το κακό management ,όπως συμβαίνει και σε τόσες άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημίσιου τομέα.

 • ειναι ευκαρία τώρα να προσβληθεί η απόφαση τουτ Δ.Σ.της ΔΕΥΑΚ στην περιφέρεια για να φανεί εάν το σκεπτικό της είναι σωστό η όχι.Τ’ωρα έργα και όχι λόγια κ.Δεληγιάννηα

 • ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ:
  ΑΞΙΑ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΕ :3 ΕΥΡΩ
  ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΟΦΕΙΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ:33 ΕΥΡΩ!!!

 • η ΔΕΗ χρεώνει το λογαριασμό στον ενοικιαστή γιατί παίρνει το ρολόι στο όνομά του και όταν αφήσει απλήρωτο λογαριασμό όπου και να πάει στην Ελλάδα το όφελος παραμένει και δεν μπορεί να ξαναπάρει ρεύμα εάν δεν τα εξοφλήσει. Οι έξυπνοι της ΔΕΥΑΚ και του δημοτικού συμβουλίου φυσικά τα χρεώνουν στον ιδιοκτήτη παρότι δηλώνεται ο λογαριασμός στο όνομα του ενοικιαστή ώς καταναλωτής.Και όταν αυτός δεν πληρώσει έχει την απαίτηση να τα πάρει απο τον ιδιοκτήτη. Φταίει το γουμάρι πληρώνει το σαμάρι.Θα έπρεπε λοιπόν αφου καταναλώνει ο ενοικιαστής με κάποιο τρόπο τα φέσια να περνούν στην εφορία και να μην γλυτώνει κανείς.

  • Αγαπητε σκαρκιώτη. Αυτό που αναφέρεις είναι παράνομο. Το έχεις προσβάλει ποτέ δικαστικώς για να δικαιωθείς? Αν όχι κακώς διαμαρτύρεσαι. Η Δευακ υπογραφει ένα συμφωνητικό με τον ενοικιαστή. ΕΠΟΜΈΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΤΉΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΎ ΑΠΌ ΚΆΠΟΙΟ ΑΠΌ ΤΑ 2 ΜΈΡΗ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΓΡΆΦΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΥΘΎΝΕΤΑΙ ΈΝΑΣ ΤΡΊΤΟΣ. (ΔΗΛ. Ο ΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ). ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

  • Απόλυτα σωστό το σχόλιο.Οι κύριοι της ΔΕΥΑΚ αντί να φροντίζουν, οι χρήστες των υπηρεσιών της να πληρώνουν τους λογαριασμούς, δεν το πράττουν,μετακυλίουν την υποχρέωση στους ιδιοκτήτες της οφειλής των ενοικιαστών.Τώρα δε τελευταία πρόσθεσαν και μια υπενθύμιση πρός τους ιδιοκτήτες να παρακολουθούν την εξόφληση των λογαριασμών των ενοικιαστών.Νομίζουν πως έτσι καλύπτονται για την ανεπάρκεια τους?Εκείνος ο ευαίσθητος πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τοποθετηθεί επι του θέματος?

 • ακούστε κι αυτό.
  Αθήνα πάγιο νερού 3,07ε
  αξία νερού 0,35ε +φπα
  Κοζάνη πάγιο νερού 17ε
  αξία νερού απο 0,38 έως 3,05 + 80% επί της αξίας + φπα

  τα συμπεράσματα δικά σας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.