Την αναχρηματοδότηση του δανείου του 1,3 δισ. ευρώ εξασφάλισε η ΔΕΗ – Τι προβλέπει η συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζε

3 Ιουνίου 2018
04:19
Κανένα σχόλιο

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις «έκλεισε» η συμφωνία μεταξύ τραπεζών και ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου της επιχείρησης ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάιο του 2019.   Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επικύρωσή της από τις εγκριτικές Επιτροπές των τραπεζών και στη συνέχεια η υπογραφή της με τη ΔΕΗ.

Η συμφωνία προβλέπει πρόσθετους όρους και διασφαλίσεις αφού οι τράπεζες μέσω των διαπραγματεύσεων επιδίωξαν να μην επιδεινωθεί η έκθεσή τους σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση.

Η νέα συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει, αποπληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ σε τακτά χρονικά διαστήματα και ρήτρες για έκτακτες αποπληρωμές από την πώληση στοιχείων ενεργητικού, όπως οι λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας αλλά και από τις εισπράξεις των ανεξόφλητων οφειλών.

Οι πρόσθετες διασφαλίσεις εγκρίθηκαν και από την ΕΤΕπ, η οποία αποτελεί επίσης βασικό πιστωτή της ΔΕΗ και με την οποία η διοίκηση της επιχείρησης διαπραγματεύεται την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 190 εκατ. ευρώ που λήγει το 2018.

Τραπεζική εποπτεία του στρατηγικού σχεδίου

Η ΔΕΗ έχει επίσης αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών για την στενή εποπτεία και παρακολούθηση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου που καταρτίζει αυτή την περίοδο για λογαριασμό της ΔΕΗ η ΜcKinsey.

Ανοιχτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΔΕΗ για την κάλυψη μέρους του ομόλογου των 350 εκατ. ευρώ που λήγει επίσης τον Μάιο του 2019.

Η ΔΕΗ έχει αποπληρώσει στους ομολογιούχους 150 εκατ. ευρώ και έχει αιτηθεί στις τράπεζες μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης (standby facility) ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ για να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησής του, σε περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν το ανανεώσουν.

Η πλευρά των τραπεζών για να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΔΕΗ ζητάει την ενεχυρίαση μετοχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κάτι που η διοίκηση της επιχείρησης  απέρριψε με αποτέλεσμα την διακοπή επί του παρόντος των διαπραγματεύσεων.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.