Όταν οι πολιτικοί μας δίνουν συνέντευξη στα ξένα μέσα ενημέρωσης συνηθίζουν , έστω και όχι εντελώς ξεκάθαρα, να μιλάνε για την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζουν. Το κάνουν αυτό για δύο λόγους κατά τη γνώμη μου. Ο πρώτος είναι γιατί ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη δεν είναι «στημένος» και ο δεύτερος γιατί ό συνεντευξιαζόμενος πολικός θέλει να στείλει το κατάλληλο μήνυμα σε εκείνα να κέντρα εξουσίας, που παίζουν καταλυτικό ρόλο για την μακροημερεύση η μη μιας κυβέρνησης και ενός πολιτικού.
Από τον «κανόνα» αυτόν δεν αποκλίνει η συνέντευξη του πρωθυπουργού που έδωσε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt», πριν λίγες μέρες. Ας δούμε κάποιες από τις αλήθειες αυτής της συνέντευξης.
…..… Ο ΟΟΣΑ, μάλιστα, μας αποκαλεί πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων…..
Δηλαδή αυτήν η διαπίστωση του ΟΟΣΑ είναι για να περηφανευόμαστε; Όλες οι εργασιακές και συνταξιοδοτικές απορυθμίσεις που έγιναν από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι για το καλό μας, η μήπως δημιούργησαν τον εργασιακό μεσαίωνα, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα; Και βεβαίως δεσμεύεται ότι επί αυτού δεν θα αλλάξει τίποτα λέγοντας
…… Δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση σε αυτόν τον τομέα.
Όσο για το χρέος της χώρας μας το αναγνωρίζει σαν χρέος του λαού. Άλλοι λοιπόν τα θαλασσοδάνεια, τα δανικά και αγύριστα, τις φοροαπαλλαγές, τις φοροκλοπές και σε άλλους τα βάρη της αποπληρωμής τους.
Σε σχέση με την παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι
«θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας»
. Και στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα αποτελούσε σύμβολο εθνικής απελευθέρωσης η απομάκρυνση του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός , λέει πως
«αυτό είναι κάπως υπερβολικό. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι λύνει η ίδια τα προβλήματά της».
Δηλαδή το ΔΝΤ άλλαξε από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση; Γιατί όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση σε σχέση με το ΔΝΤ ήταν όχι μόνο διαφορετικές από αυτές που διατυπώνει ο κ. Τσίπρας, αλλά και με πολύ σκληρή γλώσσα εκφρασμένες.
Ούτε το ζήτημα του δημοψηφίσματος έμεινε ασχολίαστο. Σε σχετική ερώτηση ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι
«εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου».
Σωστά δεν ήταν δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Όμως αν θυμούμαι καλά η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, το 62% απάντησε ΟΧΙ στο πρόγραμμα, παρά την τεράστια πίεση που ασκήθηκε από διάφορα κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Πως λοιπόν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέχτηκε τη συνέχισή του; Η μήπως ο κ. Τσίπρας και η στενοί του συνεργάτες πίστευαν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ΝΑΙ και μέσω του αποτελέσματος θα συνέχιζαν και θα νομιμοποιούσαν τα μνημόνια, όπως και τελικά έκαναν. Σε αυτό βεβαίως το ερώτημα μόνο οι ίδιοι μπορούν να απαντήσουν.
Το 2012 ο κ. Σαμαράς όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας είπε εκείνο το αξέχαστο «ουδείς αναμάρτητος» κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία απολογούμενος για την αντιμνημονιακή πολιτική που ακολουθούσε το κόμμα του, όταν ήταν αντιπολίτευση. Σήμερα ο κ. Τσίπρας δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ και δηλώνει σταθερός στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.
ΠΑΤΣΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Πολλή φαιά ουσία, πολύς χρόνος και αρκετά kilobytes καταναλώθηκαν για την παραπάνω πολιτική τοποθέτηση, τη στιγμή που κάθε πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα αρχίζει και τελειώνει στην εξής ερώτηση: “ΠΟΙΟΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ;”