Ξεκινά το “παιχνίδι” για τις λιγνιτικές – Κοπελούζος και Κινέζοι προχωρούν σε ανακοινώσεις – Η στρατηγική Παναγιωτάκη με τριπλό στόχο

5 Ιουλίου 2018
09:16
Κανένα σχόλιο

Η κρισιμότερη φάση στην ιστορία της ΔΕΗ ξεκινά καθώς σήμερα άρχεται ο χορός των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες. Είναι κομβικής σημασίας καθώς η αγορά θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις της για την συμμετοχή στην εξαγορά των λιγνιτικών, που θα σηματοδοτήσει  αν η ΔΕΗ μπορεί να αποκτήσει το διπλό όφελος στο οποίο αρχικά στοχεύει και η δίοκησή της : Δηλαδή στην αποεπένδυση από τους λιγνίτες με σαφες κέρδος την μείωση των επιβαρύνσεων από τις εκπομπές του CO2 και παράλληλα την ενίσχυση της κεφαλαακής της διάρθρωσης.

Η στρατηγική του προέδρου Παναγιωτάκη αναδεικνύεται με επιτυχή προοπτική καθώς κόντρα στην επίθεση της αντοπολίτευσης έχει ολολκληρώσει μια σειρά κρίσιμων ενεργειών σε σχέση με την της αναχρηματοδότηση. Η διατήρηση στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ των υδροηλεκτρικών, που θα αποβούν το ισχυρό όπλο της επιχείρησης στην απελευθέρωση της αγοράς με την εφαρμογή του target model, θα έχουν το απόλυτο αποτέλεσμα αν και οι λιγνιτικές πωληθούν σε καλές τιμές. Έτσι η σημερινή δίοκηση της ΔΕΗ θα μπορεί να αναφέρει στην συνέχεια ότι από την μια διατήρησε τις υδροηλεκτρικές για να μπορεί να προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην απελευθέρωση της αγοράς ενώ παράλληλα θα λάβει και αξιοπρεπή τιμήματα από την αποεπένδυση του λιγνίτη, ολοκληρώνοντας τον τρίτο στόχο.

Αυτό έχει και μεγάλη σημασία σε πολιτικό επίπεδο καθώς θα αποτελεί και την απάντηση ατην κριτική της αντιπολίτευσης, που έχει καταγράψει ως λανθασμένη και ανεπαρκή την επιλογή για την πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων.

Παράλληλα όμως είναι και η ώρα της αλήθειας γιατί η αγορά θα δέίξει ποιό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της για τις λιγνιτικές.

Ο όμιλος Κοπελούζου ξεδιπλώνει την πολτική του καθώς σήμερα η κινεζική Beijing Guohua με την Damco του ομώνυμου ομίλου θα δημοσιοποιήσουν την στρατηγική τους.

Τα ΑΔΙ βασικός παράγοντας για την ελκυστικότητα των λιγνιτικών

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, που εκτιμάται επίσης ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του διαγωνισμού, το ύψος του τιμήματος που θα πάρει η ΔΕΗ αλλά και τη βιωσιμότητα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι τα περίφημα ΑΔΙ του λιγνίτη.Οι λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να αποζημιώνονται για την διασφάλιση της επάρκειας που μπορούν να παρέχουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο.

Στην πραγματικότητα μιλάμε για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, η δημιουργία του οποίου αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.

Ο Μηχανισμός αυτός που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Target Model και θα αποζημιώνει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα, θα πρέπει να σχεδιαστεί από τις ελληνικές αρχές και να εγκριθεί από τη Κομισιόν.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού του Μηχανισμού.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θεωρεί κατ’ αρχήν ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και παράλληλα να υιοθετηθούν τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των λιγνιτών.
Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της υιοθέτησης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος θα τεθεί ως προϋπόθεση και από τους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές για την αγορά των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση της προδιαγραφές που έχει θέσει η Κομισιόν για αντίστοιχους μηχανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να είναι ουδέτερος ως προς την τεχνολογία, καθώς επίσης να συμμετέχουν η ζήτηση αλλά και οι διασυνδέσεις.Τα ΑΔΙ για τους λιγνίτες θα αντισταθμίσουν και την αύξηση της επιβάρυνσης που έχει προκύψει από την αύξηση των τιμών των ρύπων καθιστώντας ελκυστικότερες τις μονάδες και ανεβάζοντας ενδεχομένως τα τιμήματα.

Διάψευση για γαλλικό ενδιαφέρον

Κύκλοι της ΔΕΗ διαψεύδουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος του γαλλικού παράγοντα για την ΔΕΗ με την έλευση Μοσχοβισί, επισημαίνοντας ότι κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων δεν πωλείται το 17% της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.