kozan.gr: Η ΑΜΚΕ «Κων/νος Σιαμπανόπουλος ο Κοζανίτης» φέρνει τη Ρομποτική κοντά τους μαθητές – Συνέντευξη της προέδρου Μαριαρένας Πάλλα

20 Ιουλίου 2018
13:11
Κανένα σχόλιο

 

Η ΑΜΚΕ «Κων/νος Σιαμπανόπουλος ο Κοζανίτης» φέρνει τη Ρομποτική κοντά τους μαθητές. Συνέντευξη της προέδρου Μαριαρένας Πάλλα, στο kozan.gr

Τι πραγματικά κερδίζουν οι μαθητές μέσα από την ενασχόλησή τους με τη ρομποτική;

Πριν τρία χρόνια η ΑΜΚΕ «Κων/νος Σιαμπανόπουλος, ο Κοζανίτης» ξεκίνησε την υλοποίηση Προγραμμάτων Eκμάθησης Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου στην Κοζάνη. Σκοπός των προγραμμάτων ήταν και είναι να φέρει κοντά τους μαθητές με τη Ρομποτική, μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι να μάθουν και να αναπτύξουν δεξιότητες υψηλού επιπέδου. Η ενασχόληση του παιδιού με τη ρομποτική από μικρή ηλικία κι η εξοικείωση με αυτή φυσικά και έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να χτίσει βασικές ικανότητες για τη ζωή του, όπως δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Η γνώση αυτή ικανοποιεί την έμφυτη παιδική περιέργεια και χτίζει το ενδιαφέρον του παιδιού στο να κάνει κάτι να «δουλέψει» καλλιεργώντας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επίσης τα παιδιά διασκεδάζουν τρομερά από την κατασκευή των ρομπότ και στη συνέχεια διαγωνίζονται για το ποιο θα το τρέξει πιο γρήγορα.

2) Σε επίπεδο Π.Ε. Κοζάνης υπάρχει ενδιαφέρον των γονέων για τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα ρομποτικής;

Στην περιοχή μας είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των γονιών για την ενασχόληση των παιδιών τους με τη Ρομποτική και για πρώτη φορά φέτος υλοποιήσαμε τμήματα εκμάθησης ρομποτικής εκτός από την Κοζάνη και στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Στην πλειοψηφία τους βέβαια οι γονείς δυσκολεύονται να καταλάβουν την έννοια της ρομποτικής. Γι΄αυτό και μπαίνουμε στη διαδικασία να τους εξηγήσουμε και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τα ρομπότ τα προγραμματίζουμε και κάνουν αυτό που τους ζητάμε. Επίσης αντιλαμβάνονται ότι μέσω της ρομποτικής τα παιδιά θα εμπεδώσουν καλύτερα τα μαθηματικά, τη φυσική, τον προγραμματισμό και τη μηχανολογία. Μπορεί οι δύο αυτές τελευταίες επιστήμες να μη διδάσκονται ακόμη στα σχολεία, είναι όμως γνώσεις, οι οποίες έχουν αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και αυτό θα φανεί καλύτερα στο μέλλον. Οι περισσότεροι γονείς βέβαια ενδιαφέρονται να αποτελέσει η ρομποτική για τα παιδιά τους ένα σημαντικό εφόδιο για το μέλλον.

 

3) Ποια είναι τα ρομποτικά υλικά που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των παιδιών. Χρειάζεται να αγοράσουν κάτι τα παιδιά και ποιο είναι το κόστος ενδεικτικά τόσο για τον εξοπλισμό, όσο και για την παρακολούθηση των μαθημάτων;

Μπορεί η ρομποτική να αποτελεί όνειρο απατηλό για τη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή μας όμως δε λείπει. Συγκεκριμένα διαθέτουμε εμείς τον εξοπλισμό για όλες τις ηλικίες παιδιών χωρίς να χρειάζεται τα παιδιά να αγοράσουν κάτι. Για τις ηλικίες 8-11 ετών χρησιμοποιούμε τα Ρομπότ Lego Education WeDo2 και για ηλικίες 11-15 ετών διαθέτουμε τα Ρομπότ Lego Mindstorms Education EV3. Επίσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας διαθέτουμε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα Lego που εξάπτουν το ενδιαφέρον και καθηλώνουν τα παιδιά. Η εκπαίδευση γίνεται από εξειδικευμένο Εκπαιδευτή Ρομποτικής και φέτος συνεργαζόμαστε για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας με φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που αποτελούν και μέλη της ομάδας Ρομποτικής. Οι κύκλοι μαθημάτων είναι 20 ωρών ο καθένας και το κόστος ανέρχεται στα 90€ για κάθε μαθητή.

 

4) Κάθε πότε, ποια περίοδο δηλαδή, πραγματοποιούνται τα μαθήματα και σε ποιο χώρο;

Τα μαθήματα υλοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας απέναντι από τη Νομαρχία, στο γυάλινο κτίριο. Οι εγγραφές ξεκινάν από το μήνα Σεπτέμβριο και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών διαμορφώνονται τα τμήματα. Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων συνήθως ξεκινά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Επίσης από αυτό το φθινόπωρο θα είμαστε στη διάθεση όσων παιδιών επιθυμούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για να συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς. Τα συναρπαστικά εργαστήρια με τις βασικές και προχωρημένες τεχνικές ρομποτικής σας περιμένουν.

Υπεύθυνη Οργάνωσης Προγραμμάτων:
Πάλλα Μαριαρένα

Tηλ. επικοινωνίας: 6946792463

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.