Ενημέρωση του  Συλλόγου  Πτυχιούχων Ιδιοκτητών συνεργείων Ν.Κοζάνης “Ο ΑΓΙΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝ” για τη νέα νομοθεσία περί χρήσεων γης  

23 Ιουλίου 2018
22:43
Κανένα σχόλιο

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 114Α/29.06.2018) το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ), που προσδιορίζει τις κατηγορίες και το περιεχόμενο των κατηγοριών χρήσεων γης, που θα εφαρμόζονται εφεξής στον πολεοδομικό σχεδιασμό για την οργάνωση και λειτουργία του αστικού και εξωαστικού χώρου.Το νέο Π.Δ. καθορίζει δεκατρείς (13) γενικές κατηγορίες χρήσεων γης. Εκτός από τις περιοχές κατοικίας (αμιγούς και γενικής) οι νέες γενικές κατηγορίες χρήσεων γης περιλαμβάνουν υποδοχείς για την εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιοχές συγκέντρωσης αστικών υποδομών και άλλων ιδιαίτερων χρήσεων, καθώς και περιοχές άσκησης αγροτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το νέο ΠΔ χρήσεων γης, “Συνεργεία” προβλέπονται στις κάτωθι γενικές κατηγορίες χρήσεων:

  • Στις περιοχές Γενικής Κατοικίας επιτρέπονται μόνο συνεργεία συνήθων οχημάτων όχι βαρέων

  • Στις περιοχές Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Χαμηλής και Μέσης όχλησης

  • Στις περιοχές Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Υψηλής Όχλησης

  • Στις περιοχές Χονδρεμπορίου

  • Στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων που έχουν οριοθετηθεί με ισχύουσα διοικητική πράξη και έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού επιτρέπονται μόνο συνεργεία συνήθων οχημάτων.

Στη γενική κατοικία ειδικά, που είναι η πιο διαδεδομένη χρήση στον αστικό χώρο, προβλέπεται μεν η χρήση των συνεργείων συνήθων οχημάτων αλλά απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία φανοποιείων και βαφείων, εκτός εάν επιτραπούν κατ’ εξαίρεση στη συνέχεια από τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Δεν επιτρέπονται συνεργεία σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως:

  • Αμιγής κατοικία.

  • Πολεοδομικό κέντρο – κεντρικές λειτουργίες πόλης – τοπικό κέντρο συνοικίας-γειτονιάς.

  • Τουρισμός – Αναψυχή

  • Κοινωφελείς λειτουργίες

  • Ελεύθεροι χώροι – Αστικό Πράσινο.

  • Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας.

  • Ειδικές χρήσεις

  • Αγροτική χρήση

Χρήσεις γης που έχουν καθοριστεί με εγκεκριμένα ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ πριν από τη δημοσίευση του ΠΔ 59/2018 βάσει των διατάξεων του Π.Δ 81/80 (ΦΕΚ 27Α) και του Π.Δ 23.02/06.03.1987 (ΦΕΚ 166Δ) εξακολουθούν να ισχύουν όπως καθορίστηκαν.

Η έγκριση ή αναθεώρηση εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδίων (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΤΧΣ κλπ) ακολουθεί τις διατάξεις του.

Να σημειωθεί ότι στην νέα νομοθεσία περί χρήσεων γης με συντονισμένες ενέργειες της κλαδικής μας ομοσπονδίας Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.Ε και του τεχνικού της Συμβούλου με άμεσες παρεμβάσεις προς τα υπουργεία τα Συνεργεία Αυ/των και τα Ηλεκτροτεχνία κατάφερε να εξαιρούνται από αυτήν και να μπορούν, όπως και πριν, να ιδρύονται και να λειτουργούν σε περιοχές με χρήση γης Γενικής Κατοικίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.