Ο ελληνικός ενεργειακός τομέας έχει σαφείς στόχους να έρθουν επενδύσεις και, μέσω αυτών, να ωφεληθεί η οικονομία και η κοινωνία.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα του Athens Energy Forum 2017.

Μέχρι το 2020 θα έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με φθηνότερη ενέργεια, ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων, διαφορετικό ενεργειακό μίγμα και ασφάλεια εφοδιασμού.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Σταθάκης διατύπωσε την ισχυρή πεποίθησή του ότι, όπως πετύχαμε τους στόχους για το 2020 νωρίτερα από το προβλεπόμενα, έτσι θα πετύχουμε νωρίτερα και τους στόχους για το 2030.

Προανήγγειλε, δε, ότι ένα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα θα αφορά τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Οι 4 πυλώνες για την ενέργεια

Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης για τον ενεργειακό τομέα στη χώρα.

Πρώτος πυλώνας, όπως είπε, είναι η ισχυρή ΔΕΗ. Αναφερόμενος στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα και σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών σε σχέση με τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια διαφορετική πολιτική από εκείνη της “μικρής ΔΕΗ” που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι δεν πρέπει η ΔΕΗ να συρρικνωθεί άλλο στον παραγωγικό τομέα. Αντίθετα επέλεξε τα NOME ως εργαλείο για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην προμήθεια.

Σε σχέση με τη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, η εκτίμηση του υπουργού είναι ότι πήγε καλά και μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για το μέλλον.

Αντίστοιχες αισιόδοξες προσδοκίες διατηρεί και για την εφαρμογή του target model από το 2018.

Ο δεύτερος πυλώνας, είναι η δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου διανομής. Ως προς αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, έμφαση δίνεται στο τεράστιας σημασίας έργο για τη μετάβαση των νησιών μέσω διασυνδέσεων. Μάλιστα, όπως σημείωσε ανοίγει ένα νέο πεδίο ανάπτυξης με τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα νησιά που είχε προαναγγελθεί και από τον επίτροπο Κανιέτε, πρώτη πράξη της οποίας θα αποτελέσει το φόρουμ για τα νησιά που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Κρήτη.

Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με τη στρατηγική για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, που περιλαμβάνει ως βασικά μέρη την κατασκευή του αγωγού TAP, την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB κ.λπ. Ξεχωριστή σημασία αποκτά, με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις, η αναφορά του κ. Σταθάκη ότι είναι προχωρημένες οι συζητήσεις για το LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Ο τομέας των υδρογονανθράκων αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα, κατά τον υπουργό. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με Total και ΕΛΠΕ για το οικόπεδο 2.

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά ότι υπάρχει εκτενής συνεργασία με την Κύπρο για το θεσμικό πλάισιο.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την μορφή που θα πάρει η ΕΔΕΥ, καθώς και για την ίδρυση του δημόσιου ταμείου.

energypress.gr