Δ. Μακεδονία: Λήψη μέτρων για τον περιορισμό των μινγκ στο οικοσύστημα της

27 Ιουλίου 2018
11:39

ην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τον περιορισμό του πληθυσμού των μινγκ, που αποτελούν είδος γουνοφόρων ζώων τα οποία απελευθερώθηκαν κατά χιλιάδες από ακτιβιστές στην περιοχή του Βοίου Κοζάνης και την Καστοριά και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Υπεύθυνος του Σταθμού Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Καστοριάς και Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Παναγιωτόπουλος η απελευθέρωση των μινγκ κατά χιλιάδες αποτέλεσε τρομοκρατική ενέργεια για το περιβάλλον, φέρνοντας τα στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία στο οικοσύστημα της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος εξαιτίας της παρουσίας των μινγκ τα οποία είναι ζωάκια γενετικά τροποποιημένα για αποκλειστική χρήση στην γουνοποιία, έχουν μειωθεί αισθητά οι πληθυσμοί των πουλιών αλλά ακόμη και οι πληθυσμοί της βίδρας που ζουν στην λίμνη της Καστοριάς. Απαιτείται όπως σημείωσε ο ίδιος ενέργειες που θα περιορίσουν την παρουσία τους στην φύση της Δυτικής Μακεδονίας που σημαίνει παγίδευση τους και μεταφορά τους σε χώρο καραντίνας, ενώ η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας έχει υποβάλλει πρόταση για να ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τις επιπτώσεις της εισβολής των μινγκ στο οικοσύστημα και αναμένει τη χρηματοδότησή του. Ο κ. Παναγιωτόπουλος όσον αφορά την αύξησή του πληθυσμού της αρκούδας, ζήτησε να λαμβάνονται σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθώς οι αρκούδες είναι τροφοσυλλέκτες, ενώ θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες αρχές που θα φροντίσουν για την απομάκρυνση τους.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

4 σχόλια

  • Βλέπεται τα αποτελέσματα των “καλών οικολόγων – απελευθεροτών των μινκ” (αναφέρομαι αποκλειστικά στις ομάδες εκείνες που έκαναν τις καταδρομικές ενέργειες και όχι γενικά στους Οικολόγους για να μην παρεξηγηθώ). Αυτά γίνονται όταν η ορμή του νεοφώτιστου ξεπερνά την ορθή σκέψη.

  • Μηπως νιωθουν οτι εχουν ευθυνες οι καραγκιοζηδες που τα ειχαν απελευθερωσει; δηθεν ακτιβιστες της οικολογίας. Αεργοι μπαχαλάκηδες που δεν ξέρουν να περάσουν την ώρα τους όχι δήθεν οικολόγοι

  • Απερίσκεπτες ενέργειες, αποτέλεσμα της ημιμάθειας. Είναι σαν να πάω εγώ στο αττικό πάρκο, να απελευθερώσω όλα τα λιοντάρια, αλλά να μην τα πάω στην Αφρική…. Να τα αφήσω να κυκλοφορούν μέσα στην Αθήνα. Θα είμαι οικολόγος; Ή άσχετος. Οικολόγοι υπάρχουν. Μην μπερδευόμαστε. Οι συγκεκριμένοι όμως που το έκαναν αυτό, σίγουρα δεν ήταν οικολόγοι. Άσχετοι ήταν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.