Πρόστιμα από την τροχαία: Η αλήθεια για κινητά τηλέφωνα, ΛΕΑ και ζώνες ασφαλείας

12 Αυγούστου 2018
17:07

Μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά όλων των οδηγών έφερε ο νέος ΚΟΚ που ψηφίστηκε από τη Βουλή, και αφορά τις παραβάσεις. Ειδικότερα, προβλέπονται ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα σε όσους οδηγούς επιδεικνύουν επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Σε μια σειρά περιπτώσεων, μάλιστα, προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση των πινακίδων αλλά και της άδειας κυκλοφορίας, χωρίς… συζήτηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρονται ρητά στον νέο ΚΟΚ:

  1. Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
  2. Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
  3. Οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.
  4. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, κατά παράβαση της παραγράφου 9 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες.

Πρόστιμα για βασικές παραβάσεις

Καμία προσαύξηση δεν θα υπάρχει σε οποιοδήποτε πρόστιμο για εισόδημα ατομικό μέχρι 50.000 ευρώ. Από 50.001 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται. Από 100.001 ευρώ και πάνω το πρόστιμο τριπλασιάζεται.

Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 20 – 30 χλμ/ώρα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα.

Για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες/ στοιχείων οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.

Για αντικανονικό προσπέρασμα το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης & στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.

Για παραβίαση STOP – παραχώρησης προτεραιότητας το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας από τα 130 χιλιόμετρα στα 150 χιλιόμετρα μετά από μελέτη και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Απαγορεύσεις τίθενται για τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες (γουρούνες) όπου απαγορεύεται η χρήση τους στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Παραβάσεις και εφορία

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει πως η Εφορία θα είναι εκείνη που θα στέλνει το… «μπουγιουρντί» στο σπίτι των οδηγών που έχουν «συλληφθεί» να παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Πλέον, στις κλήσεις δεν θα αναγράφεται το ποσό του προστίμου με το οποίο θα τιμωρείται ο εκάστοτε παραβάτης οδηγός.

Η Τροχαία θα είναι εκείνη που θα βεβαιώνει την παράβαση. Αλλά στην κλήση, ακριβές ποσό δεν θα υπάρχει. Το πρόστιμο θα πρέπει να υπολογιστεί από την Εφορία, με βάση το εισόδημα, όπως θα προκύψει από τη διασταύρωση των στοιχείων.

newsit.gr

11 σχόλια

 • Μόνο που ο κοκ ισχύει για μικρές πόλεις σαν την δική μας. Στην Αθήνα που πάω συχνά ούτε κινητά ούτε κράνη ούτε ζώνες ούτε κόκκινο φανάρι ισχύει. Βεβαίως και να εφαρμόζονται οι νόμοι αλλά για όλους. Δεν θα πληρώνουμε μόνο εμείς…

  • Σωστοοος.
   Σε μικρές πόλεις που ο έλεγχος είναι εφικτός και εύκολος βγαίνουν για δύο ώρες κ ζωγραφίλους ότι κινειται.
   Μεγαλουπολεις? Πανυγηρι χάνει η μάνα το παιδί! !
   Εκεί να δω ελέγχους! !!!

 • ο 18.28 βλεπει τροχαια στις πολεις μας!!! που ειναι να μας τη δειξει ,γιατι ολοι μιλανε στα κινητα ,παρκαρουν που τους γουσταρει και σου τη λενε κι απο πανω … κλασικα οπως παντα ολα στο ελλαντα υπαρχουν για να μην εφαρμοζονται!

 • Σε πληροφορώ ότι πέφτουν πρόστιμα, μην προκαλείς την τύχη σου. Εσύ η σωστός είσαι οπότε δεν χρειάζεται να φοβάσε ή τυχερός μέχρι τώρα.

 • Δεν είναι ανάγκη να μας επιβάλουν πρόστιμο για να μην μιλάμε στο κινητό, για να μην οδηγούμε σε ΛΕΑ, για να παρκάρουμε σε θέσεις αναπηρικες
  Ζώνη κράνος πρέπει να μας πει ο τροχονόμος να βάλουμε! !!
  Αυτό που ιδιαίτερα ενοχλεί είναι η Δημοτική Αστυνομία, ανύπαρκτη και φυσικά χωρίς αντικείμενο ααα ξέχασα είναι για τα παρκόμετρα

 • Βάλτε πρόστιμο 20 ευρώ για κινητό και ζώνη και κάθε μέρα γράψτε αβέρτα.
  Έτσι θα κοπούν οι κακές συνήθειες αφού η καμπάνιες ενημέρωσης δεν αγγίζουν τον Ελληναρα

  Το να βάζεις πρόστιμα 300αρια και 700αρια που κανένας τροχονόμος δεν θα βεβαιώσει στην πράξη δεν έχει νόημα.

  σε σταματουσαν για ζώνη και σε έγραφαν για οτιδήποτε άλλο γιατί το πρόστιμο ήταν μεγάλο.

  Βάλτε μικρά πρόστιμα για τέτοιες παραβάσεις και με καθημερινούς ελέγχους θα βελτιωθεί η κατάσταση.

  Θα ήταν προτιμότερο να ειχαμε την παιδεία να τα εφαρμόζαμε αλλά στο Ελλαντα δεν πιάνουν αυτά.

 • Προφανώς ο πρώτος έχει μπερδέψει την Αθήνα με τη ν Θεσσαλονίκη. Τολμα να κυκλοφορήσει χωρις κράνος στην αθηνα, τολμα να περάσεις με κόκκινο.
  Στην Θεσσαλονίκη κάθε Σάββατο αναρωτιέμαι εάν δεν πουλάνε κρανη

  • Στην Αθήνα φίλε μου ανάβει κόκκινο και περνάνε αλλά 30 αυτοκίνητα, όσο για κράνος φοράνε μόνο αυτοί που δεν θέλουν να τους αναγνωρίζουν… Βγες αι λίγο πιο έξω από την κοζανη

  • στο καιλαρι μια φορα το χρονο (κι αν) τους βλεπουμε κι εκεινο μαζι με τους ζουρναλιστ να τους βγαζουν φωτογραφιες … και …σορι ,τη Μεγαλη Πεμπτη να μοιραζουν φυλλαδια…για δημοτικη αστυνομια …οποιος τη δει κερδιζει τζακ ποτ!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.