Ομιλία του Θέμη Μουμουλίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης, στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8/12/2017, για τον Προυπολογισμό 2017.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οφείλω να επισημάνω την επικοινωνιακή τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
Νομίζω πως δεν υπάρχει ομιλητής που να μην επανήλθε με πάθος, στο ήδη απαντημένο πολλές φορές από την κυβέρνηση, θέμα της ΜΗ πώλησης της ΔΕΣΦΑ.
Ο προϋπολογισμός του 2017, είναι ένας κομβικής σημασίας προυπολογισμός για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ταυτόχρονα όμως είναι και ο προυπολογισμός ενός ιδιαίτερα θερμού για την Ευρωπαική Ένωση έτους, καθώς το 2017 είναι η χρονιά που οι ηγεσίες μεγάλων Ευρωπαικών χωρών καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και προκλήσεις, σε ένα αμφίβολο τοπίο κυρίως μετά το BREXIT, αλλά και το πρόσφατο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, το οποίο σύμφωνα με το πνεύμα στο οποίο κινούνται οι περισσότερες διεθνείς αντιδράσεις δημιουργεί χάος, αστάθεια, αβεβαιότητα , επέλαση του λαϊκισμού, και κίνδυνο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα, αν θα αλλάξει κάτι στην ευρωπαική πολιτική και αν όχι, που πάει αυτή η Ευρώπη;
Επομένως, ο προυπολογισμός του 2017 κατατίθεται σε ένα περιβάλλον , γεμάτο από διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις.
Αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί, καθώς επίσης και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού Κράτους και του κράτους Δικαίου.
Παραμένει θεμελιώδης προτεραιότητα η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας αλλά και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων.
Τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία που προκύπτουν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας δεν μας εφησυχάζουν, καθώς είναι γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτέλεσαν το καλό κομμάτι της συμφωνίας του της περασμένης Δευτέρας.
Μείωση και σταθεροποίηση των κυμαινόμενων επιτοκίων στο 1,5% που οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά 45 δισ. ευρώ.
Και βέβαια οφείλουμε να επαναλάβουμε και να επισημάνουμε την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης ότι: «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος» , με άλλα λόγια, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ, οφείλουν να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση της ακραίας πολιτικής λιτότητας που είναι κοινωνικά καταστροφική και οικονομικά αναποτελεσματική.
Σύμφωνα με την προχθεσινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, (Zintoitse Zeitung) οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει στο 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας αυτόν της Γερμανίας και της Ευρωζώνης ως συνόλου, καθώς και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες τους τελευταίους μήνες.
Οφείλουμε να είμαστε δημουργικοί και σε εγρήγορση στους τομείς που μπορούμε να ενεργήσουμε έξω και πέρα από τις δεσμεύσεις των μνημονίων.
Ο προυπολογισμός του 2017, είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα σκληρό για την Ελλάδα αλλά και τους λαούς της Ευρώπης, οικονομικό περιβάλλον.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς μια πολιτική αντιπαράθεση που θα βάζει στο κάδρο όχι μόνο την ελληνική οικονομική πραγματικότητα – αλλά με ευθύνη- θα προβάλλει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στο μεγάλο ευρωπαικό και διεθνές κάδρο.
Παρακολουθώ με έκπληξη την αγωνία και την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τελειώνει με την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας γιατί καταλαβαίνει πως αν περάσει με επιτυχία η κρίσιμη για τη χώρα και την Ευρώπη χρονιά του 2017, η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης [καθώς ταυτίζει την πολιτική της παρουσία με την διακυβέρνηση της χώρας] παρά μόνο στο ρόλο μιας υγιούς αντιπολιτευτικής πολιτικής δύναμης, που θα έχει πολλά διδαχτεί από τα λάθη της!
Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι για κανέναν ευχάριστο όταν βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργεί σενάρια αποτυχίας και σχεδόν προεξοφλώντας την αποτυχία να πανηγυρίζει.
Καταθέτουμε τον δεύτερο προϋπολογισμό μας. Είναι σημαντικό να θυμίσουμε [αλλά και να θυμίζουμε] στον ελληνικό λαό πως φτάσαμε ως εδώ.
Τι έγινε με το ξεχασμένο PSI;
Πως 120 δις υπονόμευσαν το μέλλον μιας χώρας, της οποίας ο λαός χρεώθηκε – μέσα από τις πολιτικές σας- για να σώσει τις τράπεζες, υποθηκεύοντας το μέλλον του;
Η λήθη εκείνων των πολιτικών από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί στη διαστρέβλωση της αλήθεια.
Δεν προέκυψε από παρθενογέννεση η Ν.Δ. Έχει παρελθόν, ιστορία και διαχρονικές σημαντικές ευθύνες.
, ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εσάς, εκ της αξιωματικ
Κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδικείτε την ελληνική κοινωνία θεωρώντας πως έχει μνήμη χρυσόψαρου. Γενναίο είναι να αντιπολιτεύεστε όχι απαραίτητα απολογούμενοι, αλλά προσπαθώντας με τις προτάσεις σας, να συμβάλλεται στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Όμως για εσάς, τα πάντα είναι επικοινωνία. Είμαστε λοιπόν μάρτυρες μιας παράστασης που στήνεται με πείσμα ως μέρος μιας επικοινωνιακής πολιτικής.
Κυβερνήσατε ή συγκυβερνήσατε την χώρα για 40 χρόνια. Οδηγήσατε τη χώρα στην πτώχευση. Δημιουργήσατε ένα κράτος πελατειακό εξαγοράζοντας σε πολλές περιπτώσεις συνειδήσεις. Δεν αναλάβατε ποτέ τις ευθύνες σας.
Σήμερα το μόνο που αμετανόητα επιχειρείτε είναι μια συγκροτημένη προσπάθεια άλωσης με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μιας κυβέρνησης που αγωνίζεται για το μέλλον μιας καθημαγμένης κοινωνίας και μάλιστα σε ένα ακραία νεοφιλελευθέρο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Γιατί, μια συζήτηση για τον προυπολογισμό έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό την απαραίτητη προυπόθεση πως η συζήτηση θα διεξάγεται στην περιοχή του δημοσίου συμφέροντος και όχι της κομματικής ιδιοτέλειας.
Μέχρι στιγμής, από την πλευρά της αντιπολίτευσης απουσιάζουν το δημόσιο συμφέρον, η προοπτική και συχνά η ειλικρίνεια.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μια μόνιμη λύση και κυρίως μια ρεαλιστική αντιμετώπιση είναι πρός το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Μιας Ευρώπης που βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της ιστορίας της και της ίδιας της ύπαρξης της μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο.
Τα επιχειρήματα του λαϊκισμού και του εθνικισμού φαίνεται πως έχουν υποδόρια σαν δηλητήριο εισχωρήσει στις φλέβες των λαών της. Κίνδυνος μεγάλος που πρέπει με έργα και όχι με λόγια και λεκτικές ακροβασίες και ασάφειες να ξεριζώσουμε.
Σε πείσμα άλλων κραταιών κοινωνιών της Ευρώπης, ο ελληνικός λαός αντιστέκεται. Οι Έλληνες έχουν υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλο λαό της Ευρώπης αλλά έχουν δύναμη και υπομονή. Έχουν σταθεί αλληλέγγυοι, έχουν επωμιστεί δυσανάλογες ευθύνες στηρίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό δεν επιτρέπεται να περνάει απαρατήρητο από τις πολιτικές επιλογές των Βρυξελών.
Συνοψίζοντας επισημαίνω:
-Την απομείωση του χρέους για περισσότερα από 45 δις ευρώ.
-Πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 2%.
-Συνεχίζουμε να επιμένουμε, στην προστασία των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων.
-Στόχος μείωση της ανεργίας από το 27,5% το 2014 σε ποσοστά κάτω από 22% το 2017. Και βέβαια παρά τη μείωση της ανεργίας είμαστε ακόμη πολύ μακρυά από τον στόχο μας.
-Ως κυβέρνηση, τελειώνουμε με τους πλασματικούς προϋπολογισμούς.
Ένα απλό παράδειγμα. Τρεις συνεχόμενες χρονιές στους προϋπολογισμούς του 2012,2013,2014 προβλεπόταν πλεονάσματα αλλά όλοι οι απολογισμοί ήταν πάντα ελλειμματικοί.
Ως κυβέρνηση ακολουθούμε με συνέπεια τους προϋπολογισμούς μας και με συνέπεια υπερβαίνουμε τους στόχους μας, με βασικό στόχο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την άμεση έξοδο από την κρίση περνώντας στην ανάπτυξη.
Ολοκληρώντας , θα αναφερθώ εν συντομία στον προϋπολογισμό ενός «ένδοξουΣ2017.
﷽﷽﷽2017, για τον προυπολογισμς κοινωνικ» υπουργείου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν κατά κανόνα ως χώρο ανάδειξης επωνύμων στελεχών. Του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι αρχηγοί τριών κομμάτων πέρασαν λίγο πριν την ανάληψη του προεδρικού θώκου, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρά όμως την ανάληψη του υπουργείου συχνά από υπερεπώνυμα στελέχη των κομμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε ένα απλά διαχειριστικό υπουργείο, χρηματοδότης-χορηγός διαφόρων εκδηλώσεων, πανηγυριών και κομματικών πελατών. Ένας χώρος δημοσίων σχέσεων.
Στο σχετικό με το Υπουργείο Πολιτισμού κομμάτι του προυπολογισμού, υπάρχει μικρή- τυπική θα λέγαμε -αύξηση του προυπολογισμού και αυτό είναι θετικό δεδομένου ότι μας δίνει την δυνατότητα να σταθεροποιήσουμε την λειτουργία του Υπουργείου και να θεωρήσουμε το 2017, ως χρονιά χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για τον πολιτισμό.
Ταυτόχρονα έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να δούμε τον πολιτισμό ως ένα παράλληλο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η αξιοποίηση των εργαλείων που μας προσφέρει ο πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Και αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα μιας και μέχρι τώρα για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο πολιτισμός υπήρξε το όχημα για επικοινωνιακές πολιτικές των εκάστοτε υπουργών.
Μπορούμε και οφείλουμε, σε αυτή την καθοριστική για την εθνική οικονομία αλλά και για την Ευρώπη χρονιά, να επαναπροσδιορίσουμε τη λειτουργία των θεσμών, να επανεξετάσουμε τις δομές και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πολιτιστικό μοντέλο, γεγονός που θα δημιουργήσει αισιόδοξες προοπτικές στο χώρο των ελλήνων δημιουργών, που σε κάποιους τομείς -σε κάποιες μορφές καλλιτεχνικ.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽στπρουπολογισμό όχι μιας κυβημιουργε 1.000
,5= 2.500
10.000
ής έκφρασης [θέατρο χορός] η ανεργία ξεπερνά το 95%.
Είναι νομίζω η στιγμή να μιλήσουμε μέσα από την δημιουργική λειτουργία του υπουργείου για μια νέα αντίληψη, να ενώσουμε τους έλληνες δημιουργούς και να δημιουργήσουμε με βεβαιότητα νέες θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ο προς ψήφηση προυπολογισμός που συζητάμε, είναι ένα εργαλείο που οδηγεί στην αποκατάσταση διαχρονικών αδικιών, που ως κυβέρνηση αγωνιζόμαστε να αποκαταστήσουμε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας. Παράλληλα το ευρωπαικό πλαίσιο λειτουργίας που επιλέξαμε επιβάλλει τη δική του πραγματικότητα.
Επομένως με δεδομένη την προσπάθεια που για πρώτη φορά κάνει ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, σας καλούμε να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό όχι μιας κυβέρνησης αλλά μιας χώρας που ελπίζει πλέον μόνο στη συναίνεση, στη συνοχή και στην αγωνιστικότητα της κοινωνίας της, μιας κοινωνίας που αγωνίζεται, διαδηλώνει, ονειρεύεται.
Θέλω να χαιρετίσω τις απεργιακές εκδηλώσεις που γίνονται στους δρόμους και στις πλατείες της Ελλάδας. Είναι μια αυτονόητη λαϊκή αντίδραση την οποία οφείλουμε όχι μόνο να σεβαστούμε αλλά και να λάβουμε υπ όψιν.
Για τους λόγους αυτούς συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σας καλούμε να υπερψηφίσετε τον προυπολογισμό, καθώς επίσης σας καλώ να σταματήσετε να χτίζετε το μέλλον σας πάνω στο φόβο του λαού μας.
Σας ευχαριστώ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Σε ποιον τα λέει, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΤΣΙΡΙΖΑ;
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΡΙΑ
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ
α ρε μουμουλίδη ψήφιζε και τάπα μήνας μπέν μήνας βγέν λιβέντιμ
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΧΤΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΤΗΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΤΕ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!!!