Το ξεχασμένο Ξενία Κοζάνης (του Βασίλη Μαρκόπουλου)

5 Σεπτεμβρίου 2018
07:18

Είναι κτισμένο σε μια εξαιρετική θέση με πανοραμική θέα προς την πόλη και μέχρι την λίμνη Πολυφύτου και την περιοχή Σερβίων , χαμένο μέσα στο πράσινο , κάτι που λείπει από την πόλη. Κάποτε, πριν δεκαετίες, με δωρεά του οικοπέδου από το Δήμο προς τον ΕΟΤ κτίστηκε το περίφημο ΞΕΝΙΑ και λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια σαν Ξενοδοχείο , σαν καφετέρια και με μεγάλη αίθουσα για χορούς και συνεστιάσεις.

Πολλοί πολίτες θυμούνται τις πρωινές και απογευματινές πεζοπορικές αναβάσεις τους για καφέ ή παγωτό ή τα βράδια για ένα ποτήρι κρασί και πολλοί φορείς της πόλης διοργάνωναν τις συναντήσεις και τους χορούς τους.

Όλα αυτά γίνονταν μέχρι τη στιγμή που ο τελευταίος επιχειρηματίας σταμάτησε τη λειτουργία του και έκτοτε παραμένει κλειστό. Οχι απλώς κλειστό , αλλα ερειπωμένο , με γκρεμισμένα παράθυρα και πόρτες , με το πράσινο και τα δέντρα εγκαταλειμμένα, μια κατάσταση που δε θυμίζει σε τίποτα το « ένδοξο » παρελθόν , που ήταν και για την ίδια την πόλη ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα. Σήμερα ιδιοκτησιακά ανήκει προφανώς στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προσπάθεια αξιοποίησής του από την ΕΟΤ Α.Ε παλιότερα με την εκμίσθωση ή την πώλησή του « σκόνταψε » στη δικαστική διεκδίκηση του οικοπέδου από το Δήμο, που μετά δεκαετίες « θυμήθηκε » την άλλοτε δωρεά του προς τον ΕΟΤ. Σήμερα υπάρχει νέκρα και στασιμότητα, χωρίς να φαίνεται τίποτα στον ορίζοντα. Με την ευκαιρία θα’ θελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα :

1.- Αισθάνονται την ανάγκη οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές να απολογηθούν στους πολίτες για τα πεπραγμένα τους στην υπόθεση του ΞΕΝΙΑ; Ποιες οι ενέργειές τους και ποια τα αποτελέσματα ;

2.- Αισθάνεται την ανάγκη η σημερινή Δημοτική Αρχή , που είναι και περισσότερο ευαίσθητη σε θέματα περιβάλλοντος , τι έχει κάνει στη θητεία της για το θέμα αυτό ;

3.- Είναι στο σχεδιασμό της σημερινής Δημοτικής Αρχής να δει εκ νέου το θέμα και να κινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίησή του ζητώντας το από το ΤΑΙΠΕΔ ; Με

την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Συνέδριο , που εξήγγειλε την παραχώρηση του Στρατοπέδου στο Δήμου,ζητήθηκε και η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ;

4.- Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν την πρόθεση να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για μια ευρεία , ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη συζήτηση,που θα αποτελματώσει το όλο θέμα και θα καταλήξει σε συγκεριμένες διαπιστώσεις και προτάσεις , που θα δώσουν ώθηση του θέματος στην άμεση και πολλαπλά ωφέλιμη για την πόλη αξιοποίησή του εγκαταλειμμένου, αλλά όχι ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΞΕΝΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ;

13 σχόλια

  • Πανω απο 15 χρονια η πολη ειναι χωρις το ΞΕΝΙΑ της . Οι φιλευσπλαχνες των ζωων κυριες φροντισαν να το κανουν γκετο αδεσποτων κουβαλωντας καθημερινα εκει σακουλες τροφων οποτε εγινε στεκι απο αγελες με επακολουθα αναλογα για τους περιπατητες . Οι εξαρτημενοι το εκαναν επισης δικο τους στεκι. Εσπασαν,ρημαξαν κι ολα αυτα οι αρχες της πολης τα ανεχονται και τα επιτρεπουν αφου τα γνωριζουν και δεν κανουν τιποτε. Προσφατα στην ταρατσα επαιζαν μπαλα παιδια. Ποιος ρισκαρει τον κινδυνο που διατρεχουν; Απ οτι ομως προσφατα δημοσιευτηκε στον τυπο αρκετα ΞΕΝΙΑ μπαινουν σε προγραμμα και στη δευτερη λιστα υπηρχε και το δικο μας.

  • ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ..ΑΠΩΣ ΕΠΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
    ΕΑΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΙΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ.
    ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΩΡΙΝΗ

  • Το βασικό πρόβλημα αγαπητέ κύριε είναι ότι το κτίσμα βρίσκεται σε έκταση που είναι χαρακτηρισμένη πλέον αναδασωτέα.Ο οποιοσδήποτε το αποκτήσει (δήμος ή ιδιώτης) θα έχει πρόβλημα στην αξιοποίηση του με την έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης.Εκτός και αν αλλάξει κάτι στο καθεστώς που το διέπει σε σχέση με τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου.

  • ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟ ΑΡΘΡΟ Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΕΔΩΣΕ ΗΔΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ. ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΤΑΘΕΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ.

    • Ναι αλλα γελοια προταση κι ανεφικτη οπως διαβαζεις παραπανω. Ας κανει προτασεις στα Γρεβενα. Μη τρελλαθουμε τωρα κι απανταμε στον καθε λολο

  • Συνάδελφε, στην ΕΤΑΔ ανήκει όχι στο ΤΑΙΠΕΔ. Παρόλα αυτά σωστές οι ερωτήσεις σου γιατί δεν έκανε τίποτα η δημοτική αρχή.

  • Τα οκτώ Ξενία που θα μετατραπούν σε boutique hotels είναι τα εξής:

    Ξενία Θάσου -Αρχιτέκνων Χ. Σφαέλλος 1955

    Ξενία Κοζάνης

    Ξενία Πλαταμώνα -Αρχιτέκνων Φίλιππος Βώκος 1960

    Ξενία Τσαγκαράδας -Αρχιτέκνων Χ. Σφαέλλος 1955

    Ξενία Ανδρου -Αρχιτέκνων Αρης Κωνσταντινίδης 1958

    Ξενία Βυτίνας -Αρχιτέκνων Κ. Μπίτσιος 1965

    Ξενία Εδεσσας

    Ξενία Κομοτηνής

  • Οταν πριν αρκετά χρόνια ,παραχωρήθηκε σε ντόπιους επιχειριματίες κατόπιν πλειοδοτικής προσφοράς ,έναντι υψηλού αντιτίμου, χρήματα που θα έμπαιναν στο ελληνικό δημόσιο.Τότε οικολόγοι κσι τοπικοί παράγοντες αντέδρασαν με αποτέλεσμα το Ξενία νσ ρημάζει.Και τώρα?Άν δωθεί,δεν ξέρω με τι οικονομικό αντάλαγμα ,τα χρήμστα θα πάνε στο υπερταμείο.Καταλάβατε σύντροφοι?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.