Ηχηρό καμπανάκι από τη ΔΕΗ: Ελλείψεις ρεύματος και εκτόξευση της Οριακής Τιμής αν δεν πάρουν τις 32000 ώρες Καρδιά και Αμύνταιο

5 Σεπτεμβρίου 2018
10:25

Σοβαρότατους κινδύνους, αφενός μεν για μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση και αφετέρου για έκρηξη των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί η απόσυρση, με τη συμπλήρωση 17.500 ωρών, των έξι λιγνιτικών μονάδων που σήμερα λειτουργούν υπό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας (opt-out) στην Καρδιά και το Αμύνταιο.

Συγκεκριμένα, η Εγχώρια Αγορά θα εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από εισαγωγές, ενώ το επίπεδο της τεχνικής διαθεσιμότητας των μονάδων φυσικού αερίου θα πρέπει να παραμένει υψηλό. Έτσι το κόστος της Χονδρικής Αγοράς Η/Ε θα αυξηθεί σε επίπεδο που θα είναι δύσκολο να απορροφηθεί από τους συμμετέχοντες.

Ειδικότερα, η Οριακή Τιμή Συστήματος  θα αυξηθεί, στην ευνοϊκότερη περίπτωση κατά 12,5€/MWh, ενώ σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο, η τιμή της θα φτάνει έως τη Μέγιστη Διοικητικά Οριζόμενη Τιμή των 300 €/MWh  που ισχύει σήμερα ή όποια στο μέλλον προσδιοριστεί.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης που έκανε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, αναφορικά με τις επιπτώσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης από την παύση λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις μονάδες της Καρδιάς και οι δύο του Αμυνταίου βρίσκονται, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιβαλλοντικούς λόγους, σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.500 ωρών.

Η ΔΕΗ έχει ενημερώσει τόσο το ΥΠΕΝ όσο και την Κομισιόν και, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ζητά την αύξηση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τεκμηρίωση του αιτήματος παράτασης των ωρών που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα δείχνει η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ:

Εάν επικρατήσει το σενάριο της διατήρησης μόνον των 17.500 ωρών λειτουργίας οι ημέρες λειτουργίας που υπολείπονται για τις τέσσερις μονάδες της Καρδιάς είναι από 98 έως 251. Για δε τις δύο του Αμύνταιου είναι μόλις 39 ημέρες, δηλαδή κλείνουν σχεδόν άμεσα.

Οι συνέπειες, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές, τόσο για την επάρκεια του συστήματος ηλεκτροδότησης όσο, και κυρίως, στις τιμές της χονδρικής ρεύματος και εν συνεχεία στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, εάν σβήσουν οι μονάδες Καρδιάς και Αμύνταιου, μαζί με την απόσυρση του Σταθμού της Μεγαλόπολης το 2025, σε συνδυασμό και με την αύξηση του φορτίου αιχμής, το έλλειμμα ισχύος θα ξεπεράσει τα 1.500 MW.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνον σε περιόδους υψηλής ζήτησης αλλά και σε μεγαλύτερης κλίμακας χρονικά διαστήματα, όταν και μονάδες φυσικού αερίου δεν θα είναι σε διαθεσιμότητα λόγω των αναγκαίων συντηρήσεων, θα υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης, με τον κίνδυνο διακοπών στους καταναλωτές.

Παράλληλα θα εκτοξευτούν και οι τιμές χονδρικής ρεύματος στα 100 ευρώ ακόμη και τα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Οι υψηλές τιμές χονδρικής είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι θα οδηγήσουν σε αρνητικές εξελίξεις και σε ότι αφορά τα τιμολόγια λιανικής.

Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρίας υποστηρίζει ότι η απόσυρση των σταθμών Καρδιάς και Αμυνταίου θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα (φυσικό αέριο) και εισαγωγές κατά περίπου 10%. Μάλιστα εκτιμάται ότι η εξάρτηση θα ανέβει στο 50% από 40% το 2018

Επιπρόσθετη επίπτωση θα είναι και η διακοπή της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαϊδας και του Αμυνταίου, των πόλεων δηλαδή των οποίων η θέρμανση εξαρτάται τις τελευταίες δεκαετίες από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών της περιοχής.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη, εάν δοθεί η παράταση που ζητάει η ΔΕΗ και οι ώρες φτάσουν τις 32.000, τότε η καθαρή εγκατεστημένη ισχύς θα μειωθεί από το 2021 και μετά μόνον κατά 734 MW. Στην Καρδιά οι μονάδες θα λειτουργήσουν από 569 έως 658 ημέρες, στο δε Αμύνταιο 643 ημέρες.

Θα υπάρξει έτσι χρονικό περιθώριο τουλάχιστον δύο ετών για την εγκατάσταση και προσαρμογή των υποδομών που απαιτούνται, ώστε αφ’ ενός μεν να καλυφθεί σταδιακά η έλλειψη ισχύος, αφ’ ετέρου δε να μην διακοπούν έως το 2021 οι τηλεθερμάνσεις των πόλεων Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Συνοδευτικά αρχεία

energypress.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.