Φιλόλογοι του 4ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης στο kozan.gr: “Η κατάργηση των Λατινικών από το ελληνικό σχολείο συνδέεται ευρύτερα με την κρίση της παιδείας και αποτελεί θέμα-κατά την αριστοτελική έννοια- πολιτικό”

6 Σεπτεμβρίου 2018
11:18

Η λέξη ιμπεριαλισμός παράγεται από το imperium, το τρακτέρ από το traho (=έλκω, σύρω) και το πόμολο από το pomum (=καρπός). Το video, που το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, στα Λατινικά σημαίνει βλέπω. Το αγγλικό respond, το γαλλικό répondre, το ιταλικό rispondere, το ισπανικό responder προέρχονται από το respondeo. Φράσεις όπως το alter ego, a priori και carpe diem είναι ενταγμένες στον λόγο μας. Το Fe της χημείας είναι τα αρχικά της λέξης ferrum (=σίδηρος), ενώ το κβάντο προέρχεται από την αντωνυμία quantum . Όποιος διαβάζει άρθρα και επιστημονικά κείμενα είναι εξοικειωμένος με τους όρους sic, ad hoc, prima facie κτλ. Τα Λατινικά δεν είναι απλώς ειδίκευση της Κλασικής Φιλολογίας. Είναι απαραίτητα για τις επιστήμες της Νομικής, της Ιστορίας, της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, της Μουσικής, της Παλαιογραφίας κτλ. Η ορολογία της Χημείας, της Φαρμακευτικής, της Ιατρικής βασίζονται στα Λατινικά. Η κατάργησή τους από το ελληνικό σχολείο συνδέεται ευρύτερα με την κρίση της παιδείας και αποτελεί θέμα-κατά την αριστοτελική έννοια- πολιτικό. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: cui bono? (ποιος ωφελείται;)

Οι Φιλόλογοι του 4ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης

15 σχόλια

  • ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ.ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.

    • Όλοι έχουμε ευθύνη για την μαδουροποίηση της χώρας μας αν αυτός είναι ο σκοπός σου καλά κάνεις αλλά ας ενημερωθεί και ο κόσμος που μπορεί να καταλήξει….

  • Μπράβο στην κυβέρνηση που έβαλε την Κοινωνιολογία (που ουσιαστικά είναι απόσπασμα από το “Κεφάλαιο” του Μαρξ) στις Πανελλαδικές. Έτσι τα παιδιά μας θα εντρυφήσουν στη σκέψη αυτού του μεγάλου διανοητή που οι θαυμαστές του άφησαν τόσα εκατομμύρια πτώματα για να τους θυμόμαστε.

  • Βασικά η διδασκαλία των λατινικών στα σχολεία ειναι ανύπαρκτη και το μόνο που αναγκάζονται να μάθουν τα παιδιά είναι κείμενα παπαγαλία.Αυτό που σας καίει είναι ότι κόβεται ένα μεγάλο μέρος απο τα ιδιαίτερα μαθήματα και τίποτα άλλο.

  • Δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα σας νεκρή γλώσσα…τα παιδιά την μάθαιναν παπαγάλοι μόνο και μόνο για να χτυπήσουν καλό βαθμο…απλά χάθηκαν μερικές ώρες και χιλιάδες χρήματα για φροντιστήρια αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης…

  • Εκπαιδευτικό σύστημα αλά αλβανία επί εμβέρ χότζα. Οι μαθητές να είναι τελείως απαίδευτοι και αμόρφωτοι, να μην γνωρίζουν την ετυμολογία και την προέλευση των λέξεων*, να μην έχουν καμμία επαφή με την κλασσική παιδεία, μόνο με τις μαρξιστικές θεωρίες.

    *Για να μπορούν να τους πασσάρουν κομμουνιστικό σανό εν συνδυασμώ με ψευτοεθνικισμό ότι είναι τάχα απόγονοι… των Ιλλυριών και ότι όλες οι λέξεις της αλβανικής γλώσσας είναι αλβανικής προελεύσεως.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.