Για σωστή διατροφή τι να τρώμε από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο
- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, λάχανα, κουνουπίδι, μαρούλι, καρότα, σέλινο, σταφίδες <<μελαχρινές>> και <<ξανθές>>, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.
- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα (<<ψυγείου>> – συγκομιδή Οκτωβρίου), κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, μαρούλια, ραδίκια, σταφίδες <<ξανθές>> και <<μαύρες>>, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια.
- ΜΑΡΤΙΟΣ: Λεμόνια, πορτοκάλια (τελευταία), μήλα (<<ψυγείου>> – συγκομιδή Οκτωβρίου), αγκινάρες, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλια, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο.
- ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Μήλα (<<ψυγείου>> – συγκομιδή Οκτωβρίου), φράουλες (αρχίζουν), αγκινάρες, κρεμμύδια φρέσκα, καρότα, μαρούλια.
- ΜΑΙΟΣ: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (τύπος Βαλένσια), φράουλες, κεράσια (αρχίζουν), αρακάς, αγκινάρες, κολοκύθια, παντζάρια, κρεμμύδια φρέσκα, πατάτα (ανοιξιάτικη), βλήτα.
- ΙΟΥΝΙΟΣ: Βερίκοκα (πρώιμα), κεράσια, φράουλες, πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα, φασολάκια, αγγούρια, βλήτα, κρεμμύδια φρέσκα, ντομάτες (πρώτες υπαίθριες), πατάτα (ανοιξιάτικη).
- ΙΟΥΛΙΟΣ: Βύσσινα, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια (αρχίζουν), ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια, κολοκυθάκια, βλήτα, πιπεριές, μελιτζάνες.
- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Πεπόνια, σύκα, καρπούζια, αχλάδια, σταφύλια (πρώιμες ποικιλίες), κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια.
- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Πολλές ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, αχλάδια, τα πρώτα μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, καλοκαιρινή πατάτα, φρέσκα (νωπά) καρύδια και <<νέας σοδειάς>> φυστίκια Αιγίνης.
- ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Σταφύλια (όψιμες ποικιλίες), ρόδια, μήλα, μαρούλια, καρότα, σπανάκι και <<νέας σοδειάς>> ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια.
- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Αχλάδια, μήλα, ρόδια και αρχίζουν λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια. Το μήνα αυτόν <<κυκλοφορούν>> ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, κάστανα και αμύγδαλα.
- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, καρότα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, ραδίκια, πατάτα (φθινοπωρινή), σταφίδες (<<μαύρες>> και <<ξανθές>>), ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα και κάστανα.
(Επιλογή προγράμματος αγωγής υγείας νομού Σερρών)
Αναστασία Καρανίκα