Το ζήτημα Φιγιόν (του Απόστολου Παπαδημητρίου*)

6 Φεβρουαρίου 2017
10:08

                Αναστάτωση προκάλεσε στη Γαλλία το προβαλλόμενο ως σκάνδαλο του επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κεντροδεξιού κόμματος Φρανσουά Φιγιόν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Φιγιόν κατηγορείται για την αργομισθία της συζύγου του, κατά διαστήματα από το 1998 μέχρι το 2013. Η ζημία του γαλλικού δημοσίου εκτιμάται στο ποσόν των 900.000 €. Ερευνητές διενήργησαν έφοδο στο γραφείο του στην Εθνοσυνέλευση και διενεργούν έρευνα. Αμέσως άρχισαν και οι δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων δείχνει ότι οι ερωτηθέντες σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν έχουν πεισθεί στις εξηγήσεις του Φιγιόν.

Ο Γάλλος πολιτικός εξελέγη στην αρχηγεία του κόμματος μόλις προ μηνών κατανικώντας τους συνυποψηφίους του Σαρκοζύ και Ζυπέ. Το θλιβερό και στη Γαλλία, όπως και στη χώρα μας είναι ότι στις εσωκομματικές εκλογές ψηφίζουν και μη μέλη. Είναι αυτό μία ακόμη κατάντια της αστικής «δημοκρατίας»! Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν νίκη του Φιγιόν στις προσεχείς εκλογές με επικράτηση επί της Λεπέν του εθνικού μετώπου, που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Ο κατεστημένος πολιτικός κόσμος και πολλά ΜΜΕ, τα οποία προβάλλουν ως θετική την ασκούμενη κατά τις τελευταίες δεκαετίες από τις γαλλικές κυβερνήσεις, «συντηρητικές» ή «σοσιαλιστικές» πολιτική, εξέφρασαν αρκετές επιφυλάξεις για το πρόσωπο και τις προθέσεις του Φιγιόν. Σε χώρα, η οποία βάσει του συντάγματός της είναι λαϊκή, δηλαδή ισχύει ο πλήρης διαχωρισμός του κράτους από τα θρησκεύματα, ο Φιγιόν δηλώνει απροκάλυπτα ότι είναι πιστός ρωμαιοκαθολικός. Είναι πατέρας τεσσάρων τέκνων και δεν έχει αναμειχθεί σε συνήθη για Γάλλους πολιτικούς ερωτικά σκάνδαλα, την κορυφαία θέση στα οποία κατέχει ο νυν πρόεδρος Ολλάντ. Εναντιώθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση του γάμου των ομοφυλοφίλων και δήλωσε ότι θα εναντιωθεί και στην αναγνώριση υιοθεσίας τέκνου. «Δεν θα ξεφύγω από τις αρχές μου. Καθοδηγούμαι από εκείνες και εκείνους που θέλουν να αναστήσουν τη Γαλλία», τονίζει στις ομιλίες του. Αυτά βέβαια ήταν γνωστά στους ψηφοφόρους, που τον ανέδειξαν πρώτο κατά τον δεύτερο γύρο με ποσοστό άνω του 67%! Ήταν γνωστά και στους εμπαθείς πολέμιους της θρησκευτικής πίστης, οι οποίοι έσπευσαν να διατρανώσουν ότι ο Φιγιόν εκλεγόμενος θα επαναφέρει τη Γαλλία στον Μεσαίωνα!

Υπήρξαν και άλλες θέσεις του Φιγιόν, οι οποίες έκαναν τους υπέρμαχους της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής να θορυβηθούν. Στην εξωτερική πολιτική είναι υπέρ του ανοίγματος προς τη Ρωσία και υπέρ μιας στενότερης σχέσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδιαίτερα στο θέμα της Συρίας. Στο παρελθόν έχει επαινέσει τον Ρώσο Πρόεδρο για την «ψυχρό πραγματισμό του και την αποτελεσματικότητά του». Δεν δίστασε ο Φιγιόν να επισημάνει ότι η Δύση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία και πρέπει να επιδιώξει επαναπροσέγγιση. Τόνισε σε δήλωσή του: «Πιστεύω πως η Δύση έχει κάνει τεράστια λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισε τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Έχουμε κάνει σφάλματα που οδήγησαν στις εντάσεις που γνωρίζουμε σήμερα». Συνιστά αυτό ελάχιστη εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς την Ρωσία, η οποία κατά το παρελθόν με παρεμβάσεις του κορυφαίου ευρωπαίου διπλωμάτη, του Καποδίστρια, απέτρεψε τον διαμελισμό της Γαλλίας μετά τη συντριβή του Ναπολέοντα.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Φιγιόν  δεν δίστασε να δηλώσει ότι: «Η Γαλλία θα πρέπει να συνεργαστεί κατά του ISIS με όλες τις δυνάμεις, δημοκρατικές ή όχι», υπονοώντας μεταξύ των δευτέρων τον Άσαντ, τον οποίο έχουν δαιμονοποιήσει οι προασκήσαντες την εξουσία. Ο Φιγιόν έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για τον «Ισλαμικό Ολοκληρωτισμό». Αν σ’ αυτά προστεθεί και η επικρότηση της ενδεχόμενης προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας, γίνεται πλήρως κατανοητό σε ποιους και γιατί έγινε αντιπαθής και ανεπιθύμητος.

Η επίθεση κατά πολιτικού συνήθως εστιάζεται στο οικονομικό πεδίο. Ο Φιγιόν είναι υπέρμαχος της ενδυνάμωσης της ΕΕ και της επίσπευσης της αποχώρησης από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας την γκωλική αντιπάθεια προς τους Άγγλους.  Κατηγορείται όμως για ακραίο «φιλελευθερισμό»! Με τον όρο αυτό, παράγωγο της ελευθερίας, εννοείται στην πολιτική γλώσσα η πολιτική εκμηδενισμού του κράτους και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στο αδηφάγο κεφάλαιο. Αλλά ποια ήταν η μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική από το σύνολο των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ; Δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις εκτελεστές των εντολών των τραπεζικών κύκλων; Ως πότε θα διασπείρεται από τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ η ψευδής αντίληψη περί ύπαρξης και άσκησης πολλών πολιτικών; Ο Φιγιόν ίσως να έχει ως όραμα την ανύψωση της καταβαραθρωμένης Γαλλίας, όπως επιχείρησε να πράξει ο Ντε Γκώλ μετά τον πόλεμο. Ασφαλώς η μέχρι τούδε πορεία του Φιγιόν δεν φανερώνει ότι διαθέτει ανάλογο πολιτικό και εθνικό ανάστημα. Ούτε και οι Γάλλοι του σήμερα δείχνουν τόσο ταπεινωμένοι από την άνευ όρων υποταγή της Γαλλίας στη γερμανική πολιτική. Και αν τότε εξωγενείς δυνάμεις οργάνωσαν τον Μάη του 68 για να εξουθενώσουν τον μεγάλο Γάλλο πολιτικό, τον συντηρητικό για πολλούς, ίσως είναι πολύ ευκολότερο σήμερα να ανακόψουν την πορεία του Φιγιόν προς την εξουσία.

Αρκεί όμως η προβολή του σκανδάλου για την έκπτωσή του από την πολιτική; Και είναι άραγε σκάνδαλο; Και είναι σε θέση η δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση; Ο ίδιος θεωρεί πλεκτάνη το όλο θέμα και δεν παραιτείται. Θα αντέξει μέχρι τέλους; Πάντως ας επισημάνουμε ότι την επομένη της εκλογής του Σαρκοζύ, εκείνος αναχώρησε για διακοπές με υπερπολυτελή θαλαμηγό Γάλλου πλουτοκράτη και ο νοών νοείτω! Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι την προεκλογική του εκστρατεία ενίσχυσε οικονομικά ο μακαρίτης Καντάφι, την χώρα του οποίου ο Σαρκοζύ κυριολεκτικά διέλυσε! Είναι άραγε πιο σημαντικό σκάνδαλο η αργομισθία, αν συνέβη; Από την άλλη τίθεται το ερώτημα και για τον Φιγιόν: Αν ενήργησε ευνοϊκά για τη σύζυγό του, πώς να πιστέψει και να ελπίζει ο γαλλικός λαός στο ότι θα αγωνιστεί για την ανόρθωση του κύρους της Γαλλίας, η οποία σήμερα παραπαίει; Ο Ντε Γκώλ κατηγορήθηκε για πολλά, αρκετά από αυτά αδίκως. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη του για τη Γαλλία και τον αγώνα του για την ανύψωση του κύρους της έναντι των «συμμάχων» Αγγλοαμερικανών. Και κανείς δεν διενοήθη να τον κατηγορήσει για οικονομικής φύσεως σκάνδαλα.

Τελικά είναι δύσκολο να κατανοήσουμε ποιους θέλει το σύστημα να διαχειρίζονται την εξουσία;

Τα συμβαίνοντα στη Γαλλία ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα μας. Εδώ είναι άκρως απίθανο να διεκδικεί την εξουσία κάποιος απρόβλεπτος για το σύστημα. Είμαστε χώρα πλήρως ελεγχόμενη.

                                                                «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

Ο Φιγιόν είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε τηρήσει σκληρή στάση για το Brexit, ζητώντας ένα «γρήγορο» διαζύγιο.

 Για πολλούς ο Φιγιόν υπακούει στη θατσερική λογική. Ο ίδιος κάνει λόγο για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη χώρα μέσω μίας «μιας θεραπείας σοκ» της οποίας δηλώνει οπαδός για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον «κρατισμό». Σε ό,τι αφορά δε κοινωνικά ζητήματα, το πρόγραμμά του είναι συντηρητικό.

 

 

Σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα, πρόκειται για έναν συντηρητικά πολιτικό με κεφαλαίο «Σ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Guardian. Έχοντας την υποστήριξη της Καθολικής εκκλησίας, αντιτάχθηκε σθεναρά στο γάμο των ομοφυλόφιλων και στο νόμο για την υιοθεσία, υποστηρίζοντας πως πλήττουν τις χριστιανικές αξίες της οικογένειας. Σε επιστολή του προς τους εκκλησιαστικούς ηγέτες υποσχέθηκε «να προστατεύσει το θεσμό της οικογένειας παραμένοντας πιστός στην αρχή πως ένα παιδί είναι πάντα καρπός ενός πατέρα και μιας μητέρας». Έχει περιγράψει την Γαλλική αποικιοκρατία ως μια μορφή «πολιτιστική ανταλλαγής». «Ήταν ένας τρόπος να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας», είπε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

 

Φιγιόν: Αλλαγή λογισμικού για τη Γαλλία

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε ότι επιθυμεί «αλλαγή λογισμικού» για τη Γαλλία.

«Η προσέγγισή μου είναι κατανοητή: Η Γαλλία δεν αντέχει την παρακμή της. Επιθυμεί την αλήθεια και επιθυμεί δράση» τόνισε ο Φιγιόν.

«Θα αναλάβω μια μη αναμενόμενη πρόκληση για τη Γαλλία: να πω την αλήθεια και να αλλάξω πλήρως το λογισμικό της» τόνισε ο νικητής των προκριματικών εκλογών, σημειώνοντας ότι: «ό,τι ενώνει την παράταξή μου είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με ό,τι την διχάζει».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας επισήμανε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν ελευθερία και σεβασμό, ενώ τόνισε ότι η νίκη του «διέψευσε όλα τα σενάρια που είχαν γραφτεί από πριν».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς, συνεχάρη τον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη του.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που κατήγαγε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη» που θα δώσει, επισήμανε ο Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

Ο Σαρκοζί εξήρε τον αντίπαλο του Φιγιόν, Αλέν Ζιπέ, διότι υπερασπίστηκε τις ιδέες του και πρόσθεσε ότι η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να ενωθεί γύρω από τον Φιγιόν προκειμένου να «εγγυηθεί μια αλλαγή που η Γαλλία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το 2017».

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «παρωχημένο» ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο Φιγιόν απάντησε ότι «η ύπαρξη μιας διατλαντικής αμυντικής συμμαχίας δεν είναι κάτι το παρωχημένο, είναι απαραίτητη».

«Όμως δεν έχει να κάνει με την προστασία εναντίον του ισλαμικού ολοκληρωτισμού που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει μια τεράστια περιοχή, η οποία εκτείνεται από το Πακιστάν στη Νιγηρία» είπε ο ίδιος, κρίνοντας μάλιστα ότι «σε πολλές περιπτώσεις, η αμερικανική πολιτική που καθοδηγεί το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί τη λύση εναντίον του ισλαμικού ολοκληρωτισμού, αποτελεί κυρίως πρόβλημα».

«Με τον Τραμπ ή χωρίς τον Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια σωστή άμυνα» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε επίσης ότι για την Ευρώπη «η γαλλογερμανική σχέση είναι απόλυτα θεμελιώδης». «Επιλέγω λοιπόν την ενίσχυσή της, σε μια σχέση ισότητας».

«Η ιστορική μας ευθύνη είναι να δώσουμε μαζί στην Ευρώπη την πολιτική της ισχύ για να σταθεί με κύρος απέναντι στις ΗΠΑ, απέναντι στη Ρωσία, απέναντι στην Κίνα» επισήμανε. Εξάλλου τάχθηκε υπέρ της «χάραξης εκ νέου της σχέσης μας με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος. (…) Σε δεύτερο στάδιο χρειάζεται μια νέα οικονομική σχέση με τη Ρωσία».

Πηγή: Φιγιόν: Με ή χωρίς τον Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια σωστή άμυνα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/314689/figion-me-i-horis-ton-tramp-i-eyropi-prepei-na-oikodomisei-mia-sosti-amyna#ixzz4XpztYMyj

Ο κ. Φιγιόν, με έντονο δεξιό προφίλ, έχει εκφραστεί θετικά για μία προσέγγιση Ε.Ε. – Ρωσίας και διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Πούτιν, από την εποχή (2008-2012) που οι δυο τους ήταν πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ρωσίας αντίστοιχα.

«Έχω πειστεί ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι εντελώς αναποτελεσματικές. Πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας με τη Μόσχα», δήλωσε ο κ. Φιγιόν. «Δεν θέλω ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μιλά με τη Ρωσία σε βάρος μας. «Θα είχε κόστος για την Ευρώπη ο κ. Τραμπ να περάσει από πάνω μας και να βρεθεί σε απευθείας επαφές με τον κ. Πούτιν ερήμην μας, πράγμα διόλου απίθανο», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του σχετικές με τους οικονομικούς στόχους μιας ενδεχόμενης προεδρίας του, ο Γάλλος πολιτικός ανέφερε ότι ο στόχος του για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2022 είναι συμβατός με τη γερμανική λογική για την Ευρωζώνη.

Το ερώτημα είναι αν, μετά την κομματική νίκη του, θα μπορέσει να κερδίσει την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου 2017.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πέρα για πέρα θετική και αυτός είναι ο λόγος που το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται σε αναβρασμό. Σε μεγάλο βαθμό, η εκλογική βάση του Φρανσουά Φιγιόν –που είναι δεδηλωμένος καθολικός και πατέρας τεσσάρων παιδιών– κυριαρχείται από Γάλλους καθολικούς, κομμάτι των οποίων είναι οι συνταξιούχοι. Κοινό σημείο των υποστηρικτών του είναι η εναντίωσή τους στον γάμο μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου και ο Φιγιόν ήταν ο πιο συντηρητικός, κοινωνικά, διαθέσιμος υποψήφιος.

Παρόλο που δεν επιθυμεί την ανάκληση του δικαιώματος των ατόμων του ιδίου φύλου στον γάμο, τάσσεται κατά της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην υιοθεσία. Μεταξύ της Λε Πεν και του Φιγιόν υπάρχουν λίγες διαφορές.

Κατ’ αρχάς, ο Φλοριάν Φιλιππό, ένας από τους βουλευτές της Λε Πεν, είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και η Λε Πεν υπήρξε προσεκτική όσον αφορά στην στάση της για ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Φιγιόν ασπάζεται τον φιλελευθερισμό, και συχνά χαρακτηρίζεται η Μάργκαρετ Θάτσερ της Γαλλίας, ενώ η Λε Πεν τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού. Και ενώ ο Φιγιόν επιθυμεί μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 500.000 άτομα, η Λε Πεν υποστηρίζει έναν ισχυρό κρατικό μηχανισμό.

Στην βάση της λογικής αυτής, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς μπορεί να έχει την στήριξη και κάποιων Γάλλων ευρωσκεπτικιστών, ενώ καθόλου δεν αποκλείεται να πάρει ψήφους και από την Λε Πεν, δεδομένου ότι το 8% των ψηφοφόρων του στις προκριματικές εκλογές δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το Εθνικό Μέτωπο.

Επιπροσθέτως, ο πολιτικός καθολικισμός εξακολουθεί να ασκεί επιρροή σε πολλούς Γάλλους και η ίδια η Εκκλησία θέλει να απομακρύνει τους Καθολικούς από το Εθνικό Μέτωπο και να τούς επανεντάξει σε ένα περισσότερο παραδοσιακό συντηρητικό πλαίσιο. Στις προκριματικές ο Φιγιόν έλαβε επίσης την στήριξη ακροδεξιών οργανώσεων, καθώς τάσσεται υπέρ της θέσπισης νόμων που θα απαγορεύουν την χρήση του μπουρκίνι.

Δεδομένης έτσι της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, κατά πάσα πιθανότητα ο Φιγιόν θα αντιμετωπίσει την Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον επόμενο Μάϊο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Φιγιόν λαμβάνει το 26% των ψήφων, ενώ η Λε Πεν έρχεται δεύτερη με 24%. Προβλέπεται, ωστόσο, ότι ο Φιγιόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο λαμβάνοντας το 67% των ψήφων.

 

3 σχόλια

  • Παρακαλώ μία διευκρίνηση ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ήταν αγωνιστής

    ήταν πολιτικός

    ήταν στρατιωτικός

    ήταν έμπορος ,

    ποτέ όμως δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος επί παντός του επιστητού.

  • ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
    ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΖΑΝ G.R ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ”.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

  • την αρθρογραφία του προέδρου του Συλλόγου δεν την αντέχουν όλοι.
    καταγράφονται πικρές και επώδυνες αλήθειες.
    το KOZAN gr παρέχει δυνατότητα διαλόγου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι