Μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους μηχανικούς που έκαναν τις πρώτες επιθεωρήσεις στην Κοζάνη, εκεί όπου στο συγκρότημα της Καρδιάς η μονάδα 4 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών όταν στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, η μονάδα 4 της Καρδιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης και έκτοτε παραμένει ανενεργή.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί και αφορά στο στρόβιλο της μονάδας. Κάποιες αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για μια σοβαρή βλάβη, η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός λειτουργίας τη μονάδα για όλο το 2017, τουλάχιστον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος για την επισκευή, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι σημαντικό, φτάνοντας σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, λοιπόν, δημιουργείται ένα σοβαρό δίλημμα για το μέλλον του σταθμού παραγωγής.

Και αυτό γιατί η μονάδα 4 της Καρδιάς, ισχύος 280MW ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981, έξι χρόνια μετά τη λειτουργία της μονάδας 1 του ίδιου συγκροτήματος. Μετρά δηλαδή ήδη 35 χρόνια λειτουργίας. Με βάση τις αρχές ημερομηνίες, η Καρδιά 4 θα έπρεπε να αποσυρθεί σε 9 χρόνια από τώρα, το 2016, ωστόσο με βάση το αναθεωρημένο πλάνο η απόσυρσή της θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το 2020, καθώς δεν έχει αποφασιστεί η υλοποίηση εργασιών περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Εφόσον λοιπόν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια, η διοίκηση της ΔΕΗ καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει την δαπανηρή επισκευή μιας μονάδας ηλικίας 36 ετών, η οποία θα πρέπει να αποσυρθεί μέσα σε 3 χρόνια. Εφόσον όμως επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο για το μέγεθος της βλάβης, η πιθανότερη επιλογή  είναι να μην προχωρήσει η επισκευή. Θυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην μονάδα Πτολεμαΐδα 4, η οποία μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2014 καταστράφηκε και δεν επισκευάστηκε ποτέ λόγω υψηλού κόστους αλλά και επικείμενης απόσυρσης.

energypress.gr