kozan.gr: Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων για άτομα με απώλεια όρασης πρόκειται να λειτουργήσει στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

25 Οκτωβρίου 2018
13:13
Κανένα σχόλιο

Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες τίτλοι Ομιλούντων Βιβλίων και Περιοδικών πρόκειται να φιλοξενηθούν στο νέο χώρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτικής Μακεδονίας.

Η υπηρεσία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με δυσκολία πρόσβασης σε τυπωμένα βιβλία, να προσπελάσουν το περιεχόμενό τους μέσω ομιλούντων βιβλίων, δηλαδή ηχογραφημένων βιβλίων όπου η φωνή του αφηγητή-αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Γιώτας «Η Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων θα εξυπηρετεί τα άτομα με τύφλωση και προβλήματα όρασης, ώστε να έρθουν πιο κοντά στη γνώση και την ενημέρωση, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Επιπλέον σε συνάρτηση με το νέο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης φιλοδοξούμε αυτός ο χώρος να γίνει μέσο ψυχαγωγίας και πολύπλευρης ενημέρωσης».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο των ενεργειών του Συλλόγου Τυφλών για την βελτίωση της καθημερινότητας και την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης, και πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Παναγιώτη Δημόπουλο, «έχει ήδη παρθεί η απόφαση από το Δ.Σ. της βιβλιοθήκης, είμαστε σε συνεννόηση με το σύλλογο και πρόκειται τους επόμενους μήνες να διαμορφωθεί ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία».

Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας.

Η εν λόγω βιβλιοθήκη αποτελεί την μοναδική σε επίπεδο περιφέρειας και η σύστασή της πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό από την γνώση της συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού.

Νατάσα Χατζηγεωργίου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.