-
Με αφορμή τους τελευταίους θανάτους νέων ανθρώπων στην Κοζάνη, από ανακοπή καρδιάς αλλά και τα πολλά εμφράγματα που σημειώνονται, μιλήστε μας λίγο για την πρόληψη αλλά και για τον τρόπο ζωής που πρέπει να ακολουθούμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με τη λειτουργία της καρδιάς μας.
Απ: Πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε το βήμα να αναλύσω κάποια βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία για την βασική νόσο που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καρδιοπαθειών και αυτή είναι η καρδιαγγειακή νόσο με την εμφάνιση της στηθάγχης (Πόνος στο στήθος) – ασταθής στηθάγχη – οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με την λειτουργία της καρδιάς είναι με λίγα λόγια: α) Διακοπή καπνίσματος, β) Μείωση σωματικού βάρους, γ) Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα χαμηλών λιπαρών με μειωμένη περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα και ολικά λίπη, δ) Μείωση διατροφικού άλατος, ε) Αεροβική γυμναστική (Τακτική αεροβική φυσική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα) τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδος), στ) Μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος. Όσον αφορά την πρόληψη, για καρδιολογικό έλεγχο οι πολίτες οφείλουν για το δικό τους καλό, να απευθυνθούν σε έναν καρδιολόγο γιατρό για να κάνουν κάποια τεστ εκτίμησης κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως: α) Mέτρηση Aρτηριακής Πίεσης, β) Ηλεκτροκαρδιογράφημα, γ) Υπέρηχο καρδιάς, δ) Τεστ Κοπώσεως, ε) Εξέταση χοληστερόλης (ολικής, LDL, HDL) και τριγλυκεριδίων αίματος. (Η μέτρηση πρέπει να γίνεται μετά την πάροδο 9 -12 ωρών νηστείας).
-
Ακόμη και αν προσέχουμε τον εαυτό μας κινδυνεύουμε να μας προδώσει η καρδιά μας, αν υπάρχει προδιάθεση, κληρονομικότητα η άλλοι παράγοντες …και ποιοί είναι αυτοί;
Απ: Όντως ακόμη και αν προσέχουμε τον εαυτό μας υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος η καρδιά μας να μας “προδώσει”. Σας ανέφερα προηγουμένως, ότι υπάρχουν κάποιοι ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου (μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να τους ελέγξουμε εμεί οι ίδιοι από μόνοι μας) όπως είναι η υψηλή πίεση, η διατροφή που ακολουθούμε (αλάτι, γλυκά, λίπη), κάπνισμα, σάκχαρο, καθιστική ζωή, κατανάλωση αλκοόλ…με λίγα λόγια οι συνήθειες και οι έξεις που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής μας!!! Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ΟΛΟΙ μας μπορούμε να παρέμβουμε και να ελαττώσουμε τις πιθανότητες για ένα μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο. Ωστόσο, υπάρχουν και μη ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό το οποίο αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που δεν μπορεί να αλλαχθεί. Εάν ο πατέρας ή ο αδερφός έπαθε καρδιακή προσβολή πριν την ηλικία των 55 χρ. ή αν η μητέρα ή αδερφή πριν την ηλικία των 65 χρ., υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος από κάποια καρδιακή νόσο. Όπως, είναι και η ηλικία που αποτελεί παράγοντα κινδύνου μετά την ηλικία των 55χρ. ή μετά την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες (όταν η παραγωγή των οιστρογόνων στο σώμα τους μειωθεί). Και τέλος το φύλλο, όπου για μία ακόμη φορά το ανδρικό φύλλο “κρατάει” τα πρωτεία, καθώς οι άνδρες εμφανίζουν πιο συχνά κάποιο καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τι γυναίκες αλλά με τη διαφορά ότι σύμφωνα με τoν Αμερικανικό Καρδιολογικό Οργανισμό περισσότερες γυναίκες αποβιώνουν από καρδιακή νόσο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τους άνδρες. Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ισχύει ο νόμος των πιθανοτήτων για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά για να νοσήσουμε από κάποιο καρδιακό επεισόδιο στο μέλλον και ότι μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες αυτές (είναι στο χέρι του καθενός) ελέγχοντας τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και υιοθετώντας ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, να βάλουμε την αερόβια άσκηση στη ζωή μας, να ακολουθούμε πιστά την φαρμακευτική αγωγή που μα δίνει ο γιατρός και να τον συμβουλευόμαστε, να μετράμε την πίεσή μας, να κάνουμε εξετάσεις για έλεγχο και να κόψουμε το κάπνισμα. Σύμφωνα και με τον Johann Wolfgang von Goethe: “H γνώση δεν είναι αρκετή, πρέπει να την εφαρμόζεις και η πρόθεση να κάνεις κάτι δεν είναι αρκετή πρέπει να το κάνεις”.
Σας παραθέτω δύο πίνακες με το Ελληνικό SCORE που ο καθένας από εμάς μπορεί να υπολογίσει τον 10 ετή κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου που ενδέχεται να υποστεί σύμφωνα με το φύλλο, αν είναι καπνιστής ή όχι, την ηλικία, την συστολική πίεση, και την ολική χοληστερίνη. Μέσα στα κουτάκια βρίσκεται το ποσοστό επί τοις εκατό για τον 10 ετή κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου.
-
Λένε κάποιοι πως μπορεί να μην πηγαίνουμε καλά στην πρόληψη, κάνουμε όμως συχνά τσεκ απ. Ισχύει αυτό με βάση την εμπειρία σας;
Απ: Σύμφωνα με τα δεδομένα που μπορώ να έχω από το νοσοκομείο και από διάφορες συζητήσεις με άλλους συναδέρφους ή και με φίλους ακόμα, προσωπικά θα έλεγα δυστυχώς ότι απέχουμε πολύ από το τι θα έπρεπε να πράττουμε!!! Εννοώντας ότι ούτε τσεκ απ κάνουμε αλλά ούτε και πρόληψη!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε ό,τι αφορά την πρωτογενή πρόληψη είμαστε αρκετά βήματα πίσω και αυτό γιατί είτε υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος είτε γιατί είμαστε μαθημένοι να είμαστε οι “άνθρωποι της τελευταίας στιγμής” εννοώντας ότι όταν θα έρθει το πρόβλημα τότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι και να ενδιαφερθούμε. Όσον αφορά το τσεκ απ, η κατάσταση που επικρατεί είναι θα έλεγα παρόμοια, με τη διαφορά ότι προσπαθούμε να κάνουμε τσεκ απ αλλά δεν κάνουμε ένα ολοκληρωμένο έλεγχο όσον αφορά την καρδιά μας. Ένας άλλος παράγοντας, επίσης αποτελεί ο ρυθμός της καθημερινής μας ζωής που μας απορροφάει όλη την ενέργειά μας σε άλλα θέματα που θεωρούμε πιο σημαντικά από ότι το θέμα της προσωπικής μας υγείας…Συνετό, θα ήταν, να βάλουμε την ΥΓΕΙΑ (σωματική και ψυχική) μας ως πρώτο αγαθό και μετά να έπονται όλα τα υπόλοιπα!!!!
-
Από πότε πρέπει να ξεκινάει η έγνοια μας για την καρδιά μας και πότε να “κορυφώνεται”;
Απ: Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και την βιβλιογραφία στους άνδρες θα ήταν καλό ο καρδιολογικό έλεγχος να γίνεται πιο τακτικός άνω των 35 -40 χρονών, για τις γυναίκες αυτό ισχύει για τις ηλικίες άνω 45 – 50 χρονών (Χωρίς να είναι κάτι το απόλυτο). Προσωπικά, θα πρότεινα, η έγνοιά μας για την καρδιά θα πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς και να μην σταματάει ποτέ… Και αυτό γιατί η Στεφανιαία Νόσος (η νόσος των αγγείων της καρδιάς) έχει σαν απαρχή την πρώτη παιδική ηλικία και με την πάροδο των χρόνων εξελίσσεται με έναν σταθερό ρυθμό ανάλογα και με τον τρόπο ζωής που κάνουμε!!! Βέβαια θα πρέπει να τονίσω για ακόμη φορά ότι είμαστε πιο θωρακισμένοι υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής!!!
-
Έχετε επισημάνει επανειλημμένα την άμεση ανάγκη λειτουργίας αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης. Περιγράψτε μας αρχικά αν έχουν χαθεί ζωές στην περιοχή μας επειδή δεν υπάρχει αυτό το εργαστήριο και γιατί είναι τόσο σημαντική η δημιουργία και λειτουργία του στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων ή των περιπτώσεων ανακοπής.
Απ: ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…! Είναι ένα θέμα στο οποίο είμαι πιστός και κάθετος!!! ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. Καθημερινά, συμπολίτες, φίλοι, γνωστοί, συγγενείς από γνωστούς ή αγνώστους, άτομα που μπορεί να τα συναντήσουμε καθημερινά στην ζωή μας…νοσηλεύονται με έμφραγμα ή παθαίνουν ανακοπή. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας πρέπει να υπάρχει η άμεση δυνατότητα για να γίνει το αυτονόητο Αγγειοπλαστική στα Καρδιακά Επεισόδια και στα Εμφράγματα του Μυοκαρδίου ή και στις αναταχθείσες καρδιακές ανακοπές. Ασθενείς με Έμφραγμα του Μυοκαρδίου έρχονται και νοσηλεύονται στην Καρδιολογική Κλινική κάθε μέρα και είναι πολλοί. Την τελευταία διετία με τριετία σχεδόν σε κάθε εφημερία έρχονται κατά μέσο όρο 1 με 2 ασθενείς που παρουσιάζουν Έμφραγμα του Μυοκαρδίου!!! Οι διακομιδές με το ασθενοφόρο στους ασθενείς αυτούς για να αντιμετωπιστούν σε άλλα νοσοκομεία, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται κατά την μεταφορά των ασθενών, είναι πλέον αναγκαίο κακό!!! Ταπεινή μου άποψη είναι να εξοπλιστεί το Νοσοκομείο μας με ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ!!! Ο κίνδυνος που θα διατρέχουν οι ασθενείς θα είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μικρότερος, οι επιπλοκές θα είναι λιγότερες, η διάρκεια της νοσηλείας μικρότερος ακόμα και η εξοικονόμηση χρημάτων για την Πολιτεία και το Κράτος πολύ περισσότερη!!! Τι περιμένουμε, δηλαδή, να έρθει “το καρδιακό επεισόδιο” να χτυπήσει τη δική μας πόρτα και μετά να τρέχουμε;
-
Η πολιτεία πως απαντά στο αίτημα αυτό; Έχει ενδιαφερθεί ουσιαστικά ή έχει μείνει αποκλειστικά στις υποσχέσεις;
Απ: Η Πολιτεία έχει σκύψει πάνω από αυτό το αίτημα με κάποιες αρχικές διεργασίες. Προσωπικά υπάρχουν και τοπικοί αιρετοί οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί για το πρόβλημα και πιστεύω πως θα προσπαθήσουν να δοθεί κάποια λύση. Ωστόσο πρέπει οι προσπάθειες να ενταθούν και προπάντων συνετό είναι να μην υπάρχουν πολιτικές – κομματικές αντιπαραθέσεις στους τοπικούς πολιτικούς εκλεγμένους αλλά ούτε και τοπικιστικές αντιπαραθέσεις…ούτε ακόμα και σε επίπεδο συναδέλφων της ίδιας ή άλλης ιατρικής ειδικότητας εντός και εκτός του Νοσοκομείου μας. Καλύτερα είναι να βρουν εμένα μπροστά παρά τα παραπάνω προβλήματα στην πόρτα τους. Προσωπικά επειδή δεν θέλω να αφήνω κάποια πράγματα στην τύχη, έχω ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση μου στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Γ. Ν. Βέροιας για να συμβάλλω στην συνολική και μελλοντική προσπάθεια ενός τέτοιου εγχειρήματος.
-
Πού αλλού υστερεί το νοσοκομείο Κοζάνης, αν υστερεί, στην αντιμετώπιση περιστατικών καρδιοπαθειών ή γενικότερα και ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Απ: Το Νοσοκομείο Κοζάνης αποτελεί ένα Δευτεροβάθμιο Κέντρο Περίθαλψης…σίγουρα υστερεί σε σχέση με άλλα Τριτοβάθμια Κέντρα. Το καλύτερο θα ήταν η ύπαρξη ενός Τριτοβάθμιου Κέντρου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ένα μεγάλο, όμως, κεφάλαιο…Ωστόσο ως Καρδιολογική Κλινική με τους υπολοίπους 4 αξιόλογους συναδέλφους (κύριο Ζαφείρη, κυρία Θεοδωρίδου, κύριο Σοφούλη, κύριο Παυλίδη) και την πολύτιμη συμπαράσταση και βοήθεια της προϊσταμένης κυρίας Τσιφλίδου και των υπολοίπων νοσηλευτριών της κλινικής προσπαθούμε να προσφέρουμε όσον το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση στους ασθενείς με διάφορες καρδιοπάθειες. Σε αυτή τη προσπάθεια συμβάλλει τα μέγιστα ο Συντονιστής Διευθυντής κύριος Στυλιανός Λαμπρόπουλος, ο οποίος έχει καταφέρει να οργανώσει την Καρδιολογική Κλινική σε πολύ καλό επίπεδο την τελευταία ειδικά τριετία. Τελικά θα επισημάνω σε αυτό που δεν υστερούμε… είμαστε μια ΟΜΑΔΑ και εθελοντικά ο καθένας από την πλευρά του βοηθάει όπως μπορεί τον συνάδελφο του. Πράγμα, σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα.
kozan.gr