Κρούσματα νοθείας του Κρόκου στο εξωτερικό

9 Νοεμβρίου 2018
20:11

Η καλλιέργεια του Κρόκου Κοζάνης και όχι μόνο, ενός αρωματικό φυτό με σημαντική εμπορική αξία παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη με κρούσματα νοθείας. Το πρόβλημα αυτό ανέδειξε η Στέλλα Ορδούδη, Δρ. Χημικός Τροφίμων και καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, κατά την ομιλίας της με θέμα «Ο Κρόκος Κοζάνης ως ένα εμπορικά επιτυχημένο φυσικό προϊόν», στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τις προοπτικές αξιοποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. 

Όπως ανέφερε η κα. Ορδούδη, «πέρα από τις στρατηγικές  κινήσεις και τις προσπάθειες για τη διασφάλιση, την ποιότητα και τη φήμη του, παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα νοθείας, όπως η παραπλανητική δήλωση της κατηγορίας ποιότητας».

Τα κρούσματα νοθείας, όπως εξήγησε η ίδια, δεν αφορούν την αλλοίωση της χημικής σύστασης. «Αν και ο Κρόκος ελέγχεται με εμπορικό πρότυπο ποιότητας που ισχύει σε όλον τον κόσμο, ωστόσο δεν ανιχνεύονται κάποιοι τύποι νοθείας», σημείωσε.

Η νοθεία γίνεται σε χώρες (Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράκτα κτλπ) όπου υπάρχουν διεθνή μεγάλα κέντρα εμπορίου και διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων, μεταξύ των οποίων και χύμα.

Ο «Συνεταιρισμός – Κρόκος Κοζάνης» έχει εργαστεί σε αυτά τα ζητήματα της διασφάλισης της ποιότητας, σύμφωνα με την κα. Ορδούδη, καθώς, όπως είπε, συνεχώς  επενδύει σε συστήματα ποιότητας του προϊόντος.

Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει στην ομιλία της ότι χρειάζεται να ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των παραγωγών στο πνεύμα της συνεργατικότητας και της ομάδας ώστε με αυτόν τον τρόπο να ενδυναμωθεί η καλλιέργειά του και η ασφάλεια στη διακίνηση του Κρόκου.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, και οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου του ΚΕ.Δ.Ε.Α. – ΑΠΘ.

του Νίκου Αβουκάτου – http://greenagenda.gr

8 σχόλια

  • Κυρίως το προϊόν. Ας πάρουμε παράδειγμα τον Συν/μου του Βελβεντού. Αν το προϊόν σου δ έχει τις προδιαγραφές δ σου το παίρνει.
    Σ’ αυτόν του κρόκου είτε είναι καμμενος, είτε έχει τρίχες, είτε, χωματα θα σου τον πάρουν….
    Να μη χάσουμε κ την ψήφο…

  • Ο συνεταιρισμός πρέπει να αρχίσει να διοικείται από άτομα εξειδικευμένα, όπως μάνατζμεντ ,οικονομολόγους για να πάει μπροστά διαφορετικά βλέπω να βαράει διάλυση. Όλος ο κόσμος έχει παράπονα δεν μπορεί να αναλαμβάνει κάποιος χωρίς γνώσεις την διοίκηση ενός συνεταιρισμού ο οποίος θέλει να έχει αξιώσεις στο στις αγορές του εξωτερικού. Την γνώμη μου εκφράζω…

  • Αυτοί οι άνθρωποι” οι χωρίς γνώσεις” έφτασαν το προϊόν να πωλείται στα 1400 ευρώ το κιλό. Από τα καφενεια κριτική, φτάνει. Σαν παραγωγός έχω να πω ότι η δική μας δουλεια είναι να έχουμε ποιοτικό προϊόν και καθαρό. Και να αφήσουμε τις κριτικές

  • Όταν το κράτος δεν είναι αρωγός στον αγρότη αλλά ανταγωνιστής
    Όταν το παγκόσμιο σκηνικό είναι στημένο έτσι ώστε σπόροι φάρμακα λιπάσματα, να ναι κατευθυνομενα από 5 εταιρίες,
    Κάθεστε και ξεμαλιαζεστε για τί????Για ΚΆΝΈΝΑ λόγο πραγματικά.
    Από έναν παραγωγό.
    Το πρόβλημα είναι βαθύ και αν δεν κάνουμε βαθιά τομή, τζάμπα λόγια.

  • Δεν μας λέει η ανακοίνωση πως γίνεται η νοθεία, από ποιούς αλλά γενικόλογα. Ο συνεταιρισμός τα πάει σχετικά καλά και Ίσως πολύ καλύτερα θα τα πάει σιγά σιγά στο μέλλον. Η Χρονια φέτος είναι πολύ δύσκολη να δούμε τι τιμη θα πιάσει ο κρόκος.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι