kozan.gr: “Καρφιά” του Λ. Μαλούτα, με συγκεκριμένα παραδείγματα, για πρακτικές λαϊκισμού, λάσπης και παραπλάνησης την προεκλογική περίοδο του 2014 από το συνδυασμό της Δημοτικής Κίνησης – Δηλώνει ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό και συσπειρωτικό στο συνδυασμό της ΕΝΟΤΗΤΑΣ

28 Νοεμβρίου 2018
09:00

 

Β’ Μέρος Συνέντευξης

1. Για το ΣΒΑΚ, αυτό που κυριάρχησε, στη δημόσια συζήτηση – διαβούλευση, είναι μια ανησυχία για τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται. Ποια είναι η άποψή σας στο συγκεκριμένο θέμα;

Το μείζον θέμα με το ΣΒΑΚ, που σημειωτέον ακόμη δεν έχει εισαχθεί στην επιτροπή ποιότητας και στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση, είναι η λειτουργία της πόλης συνολικά.

Η πόλη δεν είναι ο χώρος που απλά κατοικούμε. Είναι ο τόπος που ζούμε, που εργαζόμαστε, που διασκεδάζουμε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Για το λόγο αυτό είναι πάντα ζητούμενο η καλή λειτουργία της πόλης.

Ταυτόχρονα όμως είναι και ένας χώρος άσκησης οικονομικών, εμπορικών δραστηριοτήτων, παροχής υπηρεσιών.

Ένα ΣΒΑΚ πρέπει να μεριμνά για όλα τα παραπάνω, εξασφαλίζοντας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα σ´ αυτό το πλαίσιο σαφώς εντάσσεται και το θέμα της απώλειας θέσεων στάθμευσης, διότι είναι ουσιώδες στοιχείο λειτουργίας της πόλης.

Υπάρχουν πάντως και άλλα ουσιώδη ζητήματα, όπως ενδεικτικά αυτό της βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη, που συνεπακόλουθα βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ασφάλεια κίνησης των πεζών, τα οποία δεν θίγονται από το ΣΒΑΚ.

 

2. Ποια είναι η γνώμη σας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τι πρέπει να προσεχθεί συνολικότερα στη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της περιοχής, κατά τη σταδιακή απεξάρτησή της από το λιγνίτη;

Η ανάπτυξη χρειάζεται σχέδιο, πόρους και ανθρώπους να το υλοποιήσουν, αυτά που λείπουν σήμερα.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ περισσότερο αναγκαία σε μια περιοχή, όπως η δίκη μας, που βρίσκεται σε μια περίοδο μικρότερης εξάρτησης από τη λιγνιτική δραστηριότητα.

Επομένως είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όταν αυτό θεσμοθετηθεί και είναι σε θέση να χρηματοδοτεί έργα και δράσεις ανάπτυξης.

Η τρέχουσα όμως εμπειρία, τόσο από τη διαχείριση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, που η στόχευσή του είναι ανάλογη με αυτή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος κατασπαταλείται σε μικροέργα όσο και από τις απογοητευτικές επιδόσεις στο ΕΣΠΑ, περιορίζουν τις προσδοκίες μας.

Όμως εκτός από τους οικονομικούς πόρους που με κάποιο τρόπο πρέπει να εξασφαλιστούν, πρέπει να επισημάνουμε την ανυπαρξία σχεδιασμού για την μεταλιγνιτική περίοδο.

Οργανώθηκαν εκδηλώσεις μόνο για το θεαθήναι χωρίς ουσία και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως συνέχεια και εξέλιξη.

Οι πρωτοβουλίες της δικής μας περιόδου με αναπτυξιακή προοπτική, που ξεκίνησαν ήδη από το 2012, έμειναν στα ντουλάπια (ενεργειακός τουρισμός, μάρκετινγκ τόπου, στρατηγικό πρωτογενούς τομέα) ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο και παράθυρο προοπτικής για το μέλλον.

 

3. Το τελευταίο διάστημα κάνατε συναντήσεις σε Αιανή, Κοιλάδα κ.α. Ποιο είναι το κλίμα που συναντάτε, σε ό,τι αφορά τη δική σας υποψηφιότητα αλλά και τι ακούτε για τη σημερινή δημοτική αρχή; Αν μπορείτε δώστε μας κάποια ενδεικτικά παραδείγματα.

Έχουμε ξεκινήσει σαν ΕΝΟΤΗΤΑ μια σειρά επαφών με τα τοπικά μας στελέχη ανά δημοτική ενότητα συζητώντας θέματα και προβλήματα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και την παρουσία μας στις επερχόμενες εκλογές.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό και συσπειρωτικό στο συνδυασμό της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, διότι πρέπει να επισημάνω ότι στις εκλογές δεν υπάρχει μόνο η δίκη μου υποψηφιότητα αλλά ένας συνδυασμός, μια ομάδα προσώπων, με πρόγραμμα που διεκδικεί να οδηγήσει το Δήμο Κοζάνης σε μια αναπτυξιακή πορεία, που τόσο έχει ανάγκη.

Σαφώς υπάρχει κριτική στα πεπραγμένα και τις παραλείψεις της σημερινής δημοτικής αρχής, κυρίως στο επίπεδο της ανυπαρξίας οποιασδήποτε αναπτυξιακής διάστασης.

Ταυτόχρονα εκφράζονται κάποιες θετικές κρίσεις από κατοίκους δημοτικών διαμερισμάτων για τη συχνή παρουσία εργαζομένων του δήμου (εργάτες καθαριότητας, κλπ), οι οποίοι ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά στους εκατοντάδες εργαζόμενους μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, επομένως πρόκειται για αποτέλεσμα συγκυρίας και σίγουρα όχι προσπαθειών της δημοτικής αρχής.

 

4. Πότε προγραμματίζετε να κάνετε την πρώτη επίσημη συνάθροιση του συνδυασμού μας και πείτε μας σχετικά με την ανανέωση στο ψηφοδέλτιο. Θα υπάρχουν 10 τουλάχιστον έμπειροι υποψήφιοι ή λιγότεροι;

Η ΕΝΟΤΗΤΑ δεν είναι ένας συνδυασμός που πρωτοεμφανίζεται. Τα στελέχη του συνδυασμού ήταν και είναι παρόντα στη ζωή του δήμου σ´ όλα τη μήκη και πλάτη (σε όλες της εκφάνσεις της ζωής του δήμου), σαφώς και στην προεκλογική δράση.

Όμως δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να ξεχνάμε ότι απέχουμε 6 μήνες από τις εκλογές και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργείου Εσωτερικών ετοιμάζονται αλλαγές στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, οι οποίες αφορούν και το θέμα της στελέχωσης των συνδυασμών. Οι παραπάνω λοιπόν εξελίξεις, σε συνδυασμό και με το θέμα των τοπικών διεκδικητών του δήμου, θα προσδιορίσουν τις επιλογές μας.

Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ στο ζήτημα της ανανέωσης πρόσφατα και να τονίσω ότι ο συνδυασμός της ΕΝΟΤΗΤΑΣ θα είναι ριζικά ανανεωμένος.

Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να μιλήσω για αριθμούς, όμως σας κάνω γνωστό ότι η συμμετοχή των έμπειρων στελεχών θα κυμαίνεται περίπου στο 10 % του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του συνδυασμού, ενώ το συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων θα είναι νέα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση.

 

5. Ο σημερινός δήμαρχος Κοζάνης έχει πει πως όσο θα περνά ο καιρός και η αγωνία των εκλογών θα εντείνεται, τόσο η ευκολία του λαϊκισμού, της λάσπης και της παραπλάνησης θα αυξάνεται. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Εσείς ως δημοτική αρχή, κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, αντιμετωπίσατε τέτοια φαινόμενα κι αν θέλετε πείτε μας κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα;

Ο λόγος μας σαν συνδυασμός διαχρονικά είναι ένας λόγος τεκμηριωμένος με στοιχεία, αριθμούς φωτογραφίες , παραπομπές σε ιστότοπους και ντοκουμέντα.

Την περίοδο των εκλογών βέβαια ακραία φαινόμενα λόγου δεν είναι ασυνήθιστα. Υπερβολές, ψεύδη, ανακρίβειες, λάσπη ενδεχομένως, λαϊκίστικες προσεγγίσεις, όλα αυτά δεν είναι άγνωστα και δεν αφορούν μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τους πολίτες όμως αφορά πρωτίστως το μέλλον και όχι το παρελθόν.

Αλλά για να απαντήσω στο ερώτημά σας, φέρνω κάποια τέτοια στοιχεία του παρελθόντος στο μυαλό μου και δεν μπορώ να μη θυμηθώ τις υποσχέσεις για κατάργηση του τέλους του 80 % στους λογαριασμούς του νερού, το χαρακτηρισμό ως “φαραωνικου“ του έργου της βιβλιοθήκης, την εχθρική αντιμετώπιση του έργου της ΔΙΑΔΥΜΑ όπου διάφοροι “ειδικοί”, και παντελώς άσχετοι με το έργο, τοποθετούνταν δημόσια αμφισβητώντας το, και πολλά άλλα ανάλογου ύφους και ήθους.

Και η επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού όλων των παραπάνω ως αποτελεί το γεγονός ότι όλα αυτά την επαύριον είτε “ξεχάστηκαν” είτε γίνεται προσπάθεια να “οικειοποιηθούν”.

 

6. ‘Ενόψει της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και στην περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος, ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που θα θέσετε. Πού θα επικεντρωθείτε;

Αυτό που έχει άμεση ανάγκη ο τόπος, εκεί που πρέπει να μπει επειγόντως φρένο, εκεί που πρέπει τάχιστα να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία είναι η οικονομική και πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής μας.

Φτωχαίνουμε και λιγοστεύουμε καθημερινά.

Αυτό μας αφορά όλους.

Επαγγελματίες, εμπόρους, υπάλληλους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ανέργους.

Όσους ζούμε στην περιοχή αλλά και τα παιδιά μας και τους φίλους μας που ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά.

Μας ενδιαφέρει γιατί επηρεάζει το μέλλον της επιχείρησής μας, του μαγαζιού μας, των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας ή των νέων που πρέπει να δημιουργηθούν, της αξίας του σπιτιού που μένουμε, της αξίας των ακινήτων γενικότερα.

Αυτό είναι το πρόταγμα των επερχόμενων εκλογών.

Η ανάπτυξη.

Να σταματήσουμε, όπως προείπα, να λιγοστεύουμε και να φτωχαίνουμε.

Να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το πολιτιστικό μας απόθεμα, τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής, τις λίμνες μας, την κομβική θέση του δήμου κατά μήκος της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων, τα μοναδικά και επώνυμα αγροτικά προϊόντα μας.

Να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τα τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της περιοχής, να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καινοτομίας. Να συνδέσουμε τη γνώση & την έρευνα με την επιχειρηματικότητα.

Με εξωστρέφεια, με πίστη στους νέους ανθρώπους και τις ικανότητές τους, αξιοποιώντας το δυναμικό της περιοχής, τις πρωτοπόρες δυνάμεις στον πολιτισμό, την επιστήμη την επιχειρηματικότητα.

Να αξιοποιήσουμε την διεθνή και τοπική εμπειρία, το κάθε διαθέσιμο ευρώ επενδύοντας στη γνώση και τις καινοτόμες ιδέες.

Με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον αλλά και στους ανθρώπους και στο δημόσιο χώρο δίπλα μας, στην πόλη και τα δημοτικά μας διαμερίσματα, ώστε να εξασφαλίζουμε μια βιώσιμη καθημερινότητα σε όλους τους συμπολίτες μας (ποιότητα κοινόχρηστων χώρων, αδέσποτα ζώα, κοινωνική πρόνοια, δημοτικές εγκαταστάσεις γενικότερα).

Σε όλα αυτά επικεντρώνουμε τον προγραμματικό μας λόγο, λόγο αποδεδειγμένα επίκαιρο, λόγο αυτοδιοικητικό.

Σε όλα αυτά θα επικεντρώσουμε και τον αγώνα μας αύριο ως δημοτική αρχή.

Και αν κάποια από τα παραπάνω δεν ανήκουν στο στενό πεδίο των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, θα αγωνιστούμε με τους συμπολίτες να τα αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις.

kozan.gr – Διαβάστε εδώ το Α’ Μέρος της Συνέντευξης

 

15 σχόλια

  • πολυ καλη συνεντευξη αλλα πολλα χρονια στην αυτοδιοικηση και αυτο ειναι το προβλημα και δεν ξερω πως θα το ξεπερασει βεβαια απο ΙΩΑΝΝΙΔΗ με στελεχη της πλακας ειναι μακραν καλυτερος

  • Κυρ Λάζο, ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος ΦΤΑΝΕΙ! Καλό είναι να ξέρεις πότε σταματάς. Φύγε με ψηλά το κεφάλι. Τί δεν έκανες τόσα χρόνια που θα κάνεις τώρα;

  • Χαμπάρι δεν πήρες γιατί έχασες τις εκλογές. Ακόμη και τώρα η επιμονή σου να είσαι υποψήφιος αυτό δείχνει.

    Κούρασες, κουράσατε και κουραστήκατε.

    Μετά από 28 χρόνια (από το 1990 αν θυμάμαι καλά, ξέχασα αν ήσουν και πιο πριν) τι άλλο έχεις να «προσφέρεις» στην τοπική αυτοδιοίκηση;

    Η επιμονή σας, οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις, έχει μπλοκάρει τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

    Το 2004, πριν από 14 ολόκληρα χρόνια ο Μίμης Ανδρουλάκης εξέδωσε ένα βιβλίο, το «gap, βαμπίρ και κανίβαλοι». Αναφέρεται στο χάσμα των γεννεών και στη δική σου γενιά που κατσικώθηκε στην πολιτική «καρέκλα» λες και ήσασταν βασιλιάδες και την κληρονομήσατε. Δημιουργήσατε μια χαμένη πολιτικά γενιά, αυτή των 45-55 σφετεριζόμενοι τον δικό της πολιτικό χώρο. Γίνατε πολιτικά βαμπίρ.

    Αν θέλεις να προσφέρεις στην πόλη, στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής, αν θέλεις να αναγεννηθεί η κεντροαριστερά, πάρε σύνταξη. Η επιμονή σου σε υποψηφιότητα θα βάλει ταφόπλακα μια για πάντα στον χώρο που ανέδειξε και τίμησε τόσο εσένα, όσο και τον μέντορά σου.

  • Σαφέστατα καλύτερο και πιο αιχμηρο το δεύτερο μέρος της συνέντευξης. Λαζο πηγαίνεις μια χαρά, συνέχισε έτσι

  • Συγκροτημένος υπεύθυνος πολιτικός-αυτοδιοικητικός λόγος. Ο κ.Μαλούτας διακρίνεται για την σοβαρότητα του. Οι πολιτικά “μαθητευόμενοι μάγοι” της σημερινής δημοτικής αρχής τον ερχόμενο Μάιο θα αποτελούν, με την ψήφο των πολιτών που έχουν μάτια και βλέπουν, παρελθόν. Σε ότι αφορά τον σχολιαστή που παραθέτει τις απόψεις του με ολίγον Ανδρουλάκη και ζητάει πολιτική απάντηση, να τοποθετηθεί επώνυμα για να απαντηθεί και επώνυμα πολιτικά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.