Το foodaholics.gr προτείνει ποντιακά ισλί, συνταγή της γιαγιάς.
Συστατικά
Ζύμη
Περίπου 650 γρ αλεύρι
60 γρ ζάχαρη
320 γρ μαργαρίνη
160 ml γάλα εβαπορέ
2 κρόκους
50 ml κονιάκ
½ κουταλάκι σόδα
Γέμιση
1 φλιτζάνι καρύδια
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
2 κουταλιές νερό
Σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
500 ml νερό
Χυμό από ½ λεμόνι
2 βανίλιες
Οδηγίες
Αναμειγνύουμε την λιωμένη μαργαρίνη με την ζάχαρη, το γάλα, τους κρόκους και το κονιάκ.
Βάζουμε το μπέϊκιν, και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να δημιουργηθεί ελαστική ζύμη.
Ανακατεύουμε τα αλεσμένα καρύδια με το γαρίφαλο, την κανέλα και το νερό.
Παίρνουμε μία μικρή ποσότητα από την ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε λίγα καρύδια, κλείνουμε καλά και δίνουμε τριγωνικό σχήμα.
Με την βοήθεια από ένα τσιμπιδάκι ή με δύο πιρούνια κάνουμε σχήματα.
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 μέχρι που να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά μαζί με την ζάχαρη.
Από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει αφήνουμε για 5 λεπτά.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
Σιροπιάζουμε τα χλιαρά γλυκά σε καυτό σιρόπι.
Σερβίρουμε μετά από 12 ώρες για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Νηστίσιμη εκδοχή
Οδηγίες
3 ποτήρια καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι κασταλαή
1 μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
καρύδια
αλεύρι όσο πάρει για ζύμη μέτρια (1200-1300 γραμμάρια περίπου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Γίνεται ακριβώς όπως και τα ισλί της βασικής συνταγής