H oμιλία – απολογισμός του Γιάννη Βήττα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο, στην χθεσινή εκδήλωση του ΚΚΕ, όπου ανακοινώθηκαν οι νέοι υποψήφιοι

19 Δεκεμβρίου 2018
05:23

 

H oμιλία – απολογισμός του Γιάννη Βήττα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο, στην χθεσινή εκδήλωση του ΚΚΕ, όπου ανακοινώθηκαν οι νέοι υποψήφιοι

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνει την θητεία της η δεύτερη αιρετή περιφερειακή αρχή. Οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται για τα λόγια και τις υποσχέσεις που έδωσαν, κρίνονται πάνω από όλα για τα έργα τους.

Η περίοδος που προηγήθηκε είναι και διδακτική και αποκαλυπτική.

Η πορεία της περιφερειακής αρχής ταυτίστηκε με την πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ταυτίστηκε με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για ανατροπή, για γκρέμισμα του παλιού, για χάραξη μιας διαφορετικής πορείας για την χώρα και την περιφέρεια. Την ίδια ώρα που εκτόξευαν τις παραπάνω φούσκες, ψήφιζαν ή στήριζαν νέες αναδιαρθρώσεις σε βάρος των αναγκών του τόπου, που έρχονταν να προστεθούν σε όσες είχαν ολοκληρώσει οι προηγούμενοι την ουσία των οποίων όχι μόνο δεν ανέτρεψαν αλλά και δεν αμφισβήτησαν στο όνομα του ότι «το κράτος και η διοίκηση έχουν συνέχεια».

Στην θητεία αυτής της περιφερειακής αρχής:

  • Καταργήθηκε ο νόμος για την «μικρή ΔΕΗ» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντί αυτού είχαμε την θεσμοθέτηση των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ), το πέρασμα στο υπερταμείο των μετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΗ, νέο νόμο για την πώληση μονάδων και ορυχείων της περιοχής. Περιφερειακή αρχή από τη μία και μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση από την άλλη μάλωναν για το ποια πολιτική δύναμη κάνει καλύτερες ιδιωτικοποίησης, αποδεικνύοντας και στην συγκεκριμένη περίπτωση την δεδομένη ομόνοια που υπάρχει για την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων. Το αντάλλαγμα της θέσπισης φθηνότερου ρεύματος που πήρε από την κυβέρνηση η περιφερειακή αρχή ως ανταπόδοση για την πιστή στήριξη των κυβερνητικών επιλογών μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ιδωθεί.

  • Στην διάρκεια αυτής της θητείας δεν κερδήθηκε καμία διεκδίκηση στο μέτωπο τόσο των απαλλοτριώσεων-μετεγκαταστάσεων όσο και σε αυτό της επαναπόδοσης των εξορυχθέντων εδαφών για αξιοποίηση από την τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι της Ακρινής υφίστανται έναν χρόνιο εμπαιγμό, η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης προχωράει με αργούς ρυθμούς ενώ στην περίπτωση των Αναργύρων κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή παρουσίασαν την ανάγκη απαλλοτρίωσης ως φιλοτιμία με την μετεγκατάσταση να παραπέμπεται ούτως ή άλλως στις ελληνικές καλένδες. Στην δε διεκδίκηση της επαναπόδοσης εδαφών τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή κρύφτηκαν πίσω από την δικαστική διεκδίκηση, η τύχη της οποίας αγνοείται εδώ και χρόνια.

  • Στην διάρκεια αυτής της θητείας δεν ολοκληρώθηκε κανένας σχεδιασμός για την προστασία και την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της περιφέρειας. Αντίθετα προβλήματα δεκαετιών συνεχίζουν να είναι παρόντα. Η Βεγορίτιδα είναι εκτεθειμένη από την κατάληξη λυμάτων γειτονικών οικισμών ενώ το περιβόητο πολυμηχάνημα για τον καθαρισμό της λίμνης της Καστοριάς ακόμα δεν τέθηκε σε λειτουργία για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του.

  • Στην διάρκεια αυτής της θητείας οι υπηρεσίες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων παρέμεινα τραγικά υποστελεχωμένες, γεγονός που αποτυπώνεται και στο οργανόγραμμα που ψηφίστηκε από την περιφερειακή αρχή.

  • Οι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν αυτά τα χρόνια μετά βίας έφθαναν για να καλύπτονται λειτουργικές ανάγκες, και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να αφήνονται περιθώρια για την υλοποίηση έργων, απαραίτητων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Η διαπίστωση αυτή αφορά τόσο το κομμάτι που αφορά τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους όσο και το κομμάτι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Απέναντι σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, η ΝΔ ως μείζων αντιπολίτευση και προηγούμενη περιφερειακή αρχή επέλεξε τουλάχιστον το πρώτο διάστημα να μην κάνει ούτε στα λόγια αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της σημερινής περιφερειακής αρχής ψηφίστηκε και από την μείζονα αντιπολίτευση. Όταν από κάποιο σημείο και μετά αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να κάνει αντιπολίτευση, το έκανε βεβαίως υπερασπιζόμενη όλες τις επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο περιφερειακό συμβούλιο υπάρχει και το επίσης χαρακτηριστικό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να είναι πλήρως ταυτισμένα στην αντιπολίτευση με κοινές δηλώσεις, ερωτήσεις και γενικότερη στάση ενώ η εκλεγμένη περ. σύμβουλος με το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος της ΠΕ της ΝΔ και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Καστοριά.

Εκεί όμως που ενώθηκαν όλοι τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ) ήταν στην συζήτηση για το Μακεδονικό. Ενώθηκαν όλοι κάτω από το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», διαγωνίστηκαν μόνο στο ποιος θα πλειοδοτήσει σε εθνικιστικό λόγο ενθυμούμενοι την ένδοξη καταγωγή τους από τον Μ. Αλέξανδρο, χωρίς βεβαίως να αντιτάσσεται κανείς στο πραγματικό πρόβλημα, στην εξάπλωση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το παραπάνω είναι και μέρος της συνολικής στάσης των υπόλοιπων δυνάμεων απέναντι στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Μόνο οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν αυτοί που έθεσαν κατ’ επανάληψη την ανάγκη απομόνωσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Γενικότερα προτάξαμε στην παρέμβασή μας την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για να διεκδικηθούν και να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η περιοχή σε υποδομές πολιτικής προστασίας, υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με όλο το απαιτούμενο δυναμικό, να προστατευθεί η περιουσία του λαού, να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποίησης με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Αυτό θα είναι το ζητούμενο και μπροστά σε αυτές τις εκλογές. Από τα παραπάνω φάνηκε ότι και σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθούν επί της ουσίας δύο διαφορετικές γραμμές για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης που χρειαζόμαστε. Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο ψήφου. Άλλωστε στις περιφερειακές εκλογές το ποιόν των υποψηφίων δεν θα θολώσει μέσα από δήθεν ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε και πρέπει να έχουμε περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους για να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια να σηκώσει ανάστημα ο λαός.

10 σχόλια

  • Μια ξεχωριστή παρουσία του Γιάννη Βηττα στο περιφερειακό συμβούλιο πολύ διαφορετική από αυτές που εκπροσωπούσαν μέχρι τώρα το ΚΚΕ!!!
    Πολύ καλός μακάρι να είχε και άλλες τέτοιες παρουσίες το κουμουνιστικο κόμμα ,θα είχε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε όλα τα θεσμικά όργανα .

    • Τα ποσοστά του ΚΚΕ δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά ιδεολογία. Όταν υππστηριζει ότι το ανώτερο στάδιο του ταξικου αγώνα είναι ο εμφύλιος πόλεμος και όταν είσαι κατά της κοινοβουλευτικης δημοκρατίας και υπέρ του συστήματος των σοββιετ…..

  • Όταν τα αποστεωμένα κομματικά όργανα αντιληφθούν οτι παρεκκλίνει εστω και λιγο απο την κομματική γραμμή θα τον πετάξουν σαν τη λεμονόκουπα οπως το Ν Μπογιόπουλο … Μονο μην το αντιληφθεί πολυ αργά ..!

  • Αν και αντίπαλος κομματικά πάντα …Ο Γιάννης Βητας είναι πολύ αξιόλογος με πολύ καλό λόγο με πολύ ήθος και αξιοπρεπεστατη παρουσία ! Τον χρειάζεται ο τόπος και πρέπει να συνεχίσει

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.