Οι Μωμόγεροι, του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου, θα βρεθούν, με περικεφαλαίες και όργανα, στο Μουσείο Μπενάκη

2 Ιανουαρίου 2019
14:03
Κανένα σχόλιο

Λίγο μετά τις γιορτές μέλη του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου έρχονται από την Κοζάνη στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού να παρατείνουν για λίγο τη γιορτινή ατμόσφαιρα και να μας δώσουν τις ευχές τους για την καλή χρονιά.

Ένας μικρός θίασος μεταμφιεσμένων φουστανελοφόρων, οι «Μωμόγεροι» ή τα «Κοτσαμάνια», θα βρεθούν στις 10 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Μουσείο Μπενάκη, με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους, συνοδεία οργάνων, για να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο στις νέες τους πατρίδες, στην περιοχή της Κοζάνης.

Όπως όλα τα έθιμα του Δωδεκαημέρου –τα  έθιμα δηλαδή που τελούνται ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια– τα Κοτσαμάνια συνδυάζουν το ευετηριακό με το σκωπτικό στοιχείο, με σκοπό τη βλάστηση της γης, την ευγονία και κατ’ επέκταση την καλή τύχη που θα συνοδεύσει την έλευση της νέας χρονιάς.

Στο Μουσείο Μπενάκη στην Κουμπάρη, με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: Οι Μωμόγεροι έρχονται με περικεφαλαίες και όργανα στο Μουσείο Μπενάκη | iefimerida.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.