Πάρις Κουκουλόπουλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών

25 Ιανουαρίου 2019
07:07

 

Στον απόηχο της συζήτησης και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής Πάρις Κουκουλόπουλος αρθρογραφεί στο TheCaller για τη Συμφωνία, που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ  ξεκαθαρίζει πως η Συμφωνία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατική Παράταξη.

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό, τι είναι αληθινό»: Η ιστορική φράση του Διονυσίου Σολωμού έχει βαρύτητα ισοδύναμη με τους στίχους του στον εθνικό μας ύμνο.

Είναι ένας εξαίρετος γνώμονας, μια πυξίδα ακριβείας που οδηγεί στην  αυτογνωσία και τελικά μας ισχυροποιεί.

Με προσήλωση  στην αλήθεια και με αίσθημα εθνικής ευθύνης οφείλουμε όλοι σήμερα να κρίνουμε  τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ζήτημα του «Μακεδονισμού» και ο ανιστόρητος χαρακτήρας του ξεκινάει αρκετά παλιά, στη σύγχρονη όμως εκδοχή του το πρόβλημα χρονολογείται από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, πριν 27 χρόνια.

Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα  Μητσοτάκη και υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά διέπραξε δύο ολέθρια λάθη.

Όχι μόνο δεν άσκησε veto στην απόφαση οριστικού διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας (Δεκέμβριος 1991), αλλά δεν συμμετείχε καν στην Επιτροπή Διαιτησίας, την επιτροπή Μπατεντέρ, που αναγνώρισε τη FYROM ένα μήνα αργότερα, ως αυτοτελή κρατική οντότητα με αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 4 χρόνια αργότερα παραδέχτηκε στη Βουλή ότι η Επιτροπή Μπατεντέρ ήταν πλήγμα για την Ελλάδα (6 -11-1995 πρακτικά Βουλής σελίδα 1035).

Την ίδια χρονιά, 1995, ο Γ. Ράλλης στο βιβλίο του εις ωτα μη ακουόντων γράφει: «…Δεν υπάρχει προηγούμενο υπουργοί εξωτερικών ή πρωθυπουργοί οποιασδήποτε Ελληνικής Κυβέρνησης να απεμπόλησαν το δικαίωμα της χώρας να διορίσει εκπρόσωπο της σε διεθνή οργανισμό όταν επρόκειτο να συζητηθεί σ’ αυτόν εθνικό μας θέμα…» (σελίδα 32).

Όπως είναι γνωστό από την επιτροπή Μπατεντέρ απουσιάζαμε επειδή ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ, αείμνηστος Βασίλης Μποτόπουλος δεν ανήκε στους «ημετέρους» της κυβέρνησης. Προτάθηκε αντιπρόεδρος του ΣτΕ στη θέση του, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό και η απόφαση λήφθηκε ερήμην της Ελλάδας.

Έτσι ξεκίνησε η σύγχρονη μορφή του «Μακεδονικού ζητήματος», με την κυβέρνηση της ΝΔ  να υποπίπτει στο βαρύ αδίκημα του κομματισμού σε εθνικό θέμα.

Τότε που οι οιωνοί ήταν άριστοι για μας, επικράτησαν άλλες προτεραιότητες.

Από το Γενάρη του 1992 και μετά η Ελλάδα τρέχει πίσω από το πρόβλημα και υπήρξαν σημαντικές στιγμές από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 μέχρι το Βουκουρέστι το 2008, όπου η χώρα ξεκινούσε πάντα από χειρότερη αφετηρία.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση τους τελευταίους μήνες. Επισπεύδοντες δεν είμαστε εμείς, αλλά η FYROM και κυρίως η διεθνής κοινότητα (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. κλπ.).

Η ανάγκη της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και το πανθομολογούμενα έντονο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα τους τελευταίους μήνες είναι γνωστά σε όλους.

Η Ελλάδα είχε μόνο να πάρει από την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Τσίπρας, όμως, διέπραξε το ίδιο αδίκημα με τη Νέα Δημοκρατία το 1991-1992, το αδίκημα του κομματισμού σε εθνικό θέμα.

Αρνήθηκε κάθε συνεννόηση και απέφυγε κάθε συναινετική διαδικασία, προκρίνοντας την εξυπηρέτηση κομματικών επιδιώξεων.

Ήταν τόσο αλαζονική η σιγουριά του πρωθυπουργού, που έφτασε να συμφωνήσει στην επιτομή του αλυτρωτισμού με τη «Μακεδονία του Ίλιντεν». Η δυναμική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή απέτρεψε ευτυχώς τα χειρότερα.

Ήταν και η μόνη φορά που άκουσε την αντιπολίτευση γιατί κατά τα αλλά τήν αγνόησε επιδεικτικά, όπως αγνόησε και την αντίθεση του ελληνικού λαού σε μια συμφωνία που κρατάει ζωντανό τον αλυτρωτισμό των γειτόνων με την υπογραφή του. Υπάρχει  μάλιστα ενα σημείο στη συμπεριφορά του πρωθυπουργού που εγείρει ερωτηματικά και αφορά το ταυτοτικό ζήτημα της γλώσσας.

Στα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια- γιατί εκεί έγιναν δυο τέτοιες συναντήσεις-διαβάζουμε αυτολεξεί:

«….Τρίτον επειδή οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν τη μακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει καμία συμφωνία στην ΕΕ που να αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα…»: Αυτά λέει ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ τον Μάιο 2018 και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει ότι η Ελλάδα αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα από το 1977. Ποιον αλήθεια εξυπηρετούν τέτοιες ανιστόρητες κατασκευές εκτός από τον αλυτρωτισμό των γειτόνων και  τους «επισπεύδοντες», που εξυμνούν τη συμφωνία με κάθε ευκαιρία; Δεν είναι κριτήριο για Έλληνα πρωθυπουργό η άθροιση επαίνων από το εξωτερικό, αλλά η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων.

Το ζήτημα στη συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, όπου, πλην, κάποιων εξαιρέσεων, υπάρχει γενικότερη συμφωνία. Το ζήτημα είναι με ποιους όρους συμμετέχουμε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή και στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός βαθμολογείται πολύ χαμηλά.

Έφερε μια κακή συμφωνία σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία.

Η μεγάλη πλειοψηφία τότε ελληνικού λαού που δεν δέχεται αυτή τη συμφωνία δεν είναι εθνικιστές, ούτε ακροδεξιοί και οπισθοδρομικοί, είναι πολύ απλά πατριώτες. Όπως και αυτοί που τη δέχονται καλόπιστα και αβίαστα δεν είναι φυσικά προδότες.

Όσο για την παράταξη που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας με γενέθλια πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατική Παράταξη.

Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη εμφορείται διαχρονικά από τη φιλελεύθερη παρακαταθήκη του εθνικού μας ποιητή, γι’ αυτό και ήταν, είναι και θα είναι μια παράταξη βαθιά πατριωτική.

Ο διπλασιασμός της σύγχρονης Ελλάδας, το τέλος του εμφύλιου διχασμού με την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.  είναι ιστορικές καμπές για τη χώρα με τη Δημοκρατική Παράταξη στο τιμόνι της και τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού στο πλευρό της.

13 σχόλια

  • αν κ. Π. Κουκουλόπουλε, κατάφερνε, στα μετά τον Κ. Μητσοτάκη χρόνια της διακυβέρνησης,κυβέρνηση του κόμματός σας, αλλά και η συγκυβέρνηση των αρχών της τρέχουσας δεκαετίας, να φέρει τέτοια συμφωνία στη Βουλή, όχι απλά θα πανηγυρίζατε, αλλά θα τη θεωρούσατε τη μέγιστη εθνική συνεισφορά των τελευταίων 100 χρόνων!!!! Και φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι τις περιόδους εκείνες και στη γείτονα χώρα δεν υπήρχε ευπρόσδεκτο “έδαφος”, μια κυβέρνηση δηλαδή με βούληση για λύση του προβλήματος με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
    Αλλά “δυστυχώς” είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας που έχουν την τιμή και την ευθύνη. Και αυτό είναι που ενοχλεί. ένα πολιτικό προσωπικό με απολύτως καθεστωτική αντίληψη και σ΄ όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και των θεσμών.
    Μ.Μ.

    • Το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παραμάγαζο της διαπλοκής. Την έχουν υποχρεώσει να οδηγηθεί σε μια σειρά από καταστροφικές επιλογές, με τις οποίες έχει ταυτιστεί πλήρως με την ατζέντα Μητσοτάκη

      • Ντροπή! δεν είναι παραμάγαζο το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Είναι το δεκανίκι της Δεξιάς, το απέδειξε περίτρανα με την διακυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου ψηφίζοντας τα πλέον αντιλαϊκά, αντιεργατικά μέτρα, αντιδημοκρατικά μέτρα.

    • προηγείται η δήλωση για Τσοχατζόπουλο,είναι τόσοι πολλοί οι κλέφτες από που να αρχίσουν εκει στο ΚΙΝ.ΑΛ ΠΑΣΟΚ

      • ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑ ΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΜΕ ΣΚΟΥΠΑ SIEMENS.

        • ααα φυσικά είναι το ίδιο μαγαζί ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στην λεηλάτηση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος εδώ και 40 χρόνια, απλά όταν έτρωγε ο ένας χώνευε ο άλλος και μετά ξανά από την αρχή μία ο ενας και μία ο άλλος

  • Η Φώφη πάρει του Αγίου Αντωνίου ήταν με όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Λαλιώτη στου Λιβάνη το σπίτι υπό την επίβλεψη του Βαρδινογιάννη.
    Κατά την άποψή μου, θα προκυρηχθούν άμεσα εκλογές λόγω της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών κι ακολουθούν επαναλμβανόμενες εκλογές λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας και κατάληξη σε οικουμενική κυβέρνηση.
    Και μετά θα φύγουν όλοι μαζί…
    Πιο συγκεκριμένα θα είναι η κατάσταση όπου φύγει-φεύγει…

  • 27 ολόκληρα χρόνια εσείς οι υπόλοιποι τι κάνατε;;
    Κρύβατε το πρόβλημα κάτω από το χαλί;;;
    Στην Ελλάδα τόσα χρόνια πώς έρχονται;;; τι γράφουν τα διαβατήρια τους;; Όταν έστειναν αγάλματα τι κάνατε;;Φτάνει με την υποκρισία!!!

  • Ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 27.9.2014 ότι επίσημη θέση της κυβέρνησής του ήταν η «σύνθετη» ονομασία:

    «Οσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτή εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία») για κάθε χρήση, erga omnes».

    • δεν τα εννοούσε όλα αυτά που έλεγε, απλά του είπε ο Σαμαράς πέτα καμία χαζομάρα στους κουτόφραγκους και βλέπουμε αργότερα τι δεν θα κάνουμε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι