Ξεκίνησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ το οποίο αναμένεται να περαιώσει τη διαδικασία της αποεπένδυσης των λιγνιτικών «πακέτων» της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, μη αποδεχόμενο την προσφορά της Μυτιληναίος για τη Μελίτη και την υπό αιρέσεις πρόταση της κοινοπραξίας Sev.en Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το σύνολο των προ πώληση παγίων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από την κυβέρνηση, από τη Δευτέρα ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρξει ανοιχτή και ειλικρινής συνεργασία με την Κομισιόν, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για να ξεκινήσει νέα διαδικασία πώλησης των ίδιων μονάδων, πιθανότατα με αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, δηλαδή με τροποποιήσεις στο SPA, αλλά και με αλλαγή του φορέα που θα πραγματοποιήσει το διαγωνισμό. Να μην είναι δηλαδή η ίδια η ΔΕΗ αλλά άλλος φορέας όπως πιθανόν το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η Κομισιόν αναλαμβάνει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων χωρίς κατώφλι στο τίμημα και χωρίς δεσμεύσεις από αποτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών. Το ΥΠΕΝ δεν προκρίνει μια τέτοια εξέλιξη και επιθυμεί να συζητήσει με την Κομισιόν κάποια ενδιάμεση πρόταση για τον φορέα που θα αναλάβει το διαγωνισμό.
Στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη, ει δυνατόν, μέχρι το τέλος Μαρτίου, για να υπάρχει περιθώριο έναντι πιθανών πολιτικών εξελίξεων. Κάτι τέτοιο όμως για καινούργιο διαγωνισμό θεωρείται σχεδόν αδύνατον. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και κάποιο νομικό «τέχνασμα» που να επισπεύδει τις διαδικασίες.
Το ΥΠΕΝ είναι ανοιχτό να συζητήσει βελτιωμένους όρους του διαγωνισμού, παρόμοιους με εκείνους που είχαν θέσει οι επενδυτές, που είτε κατέθεσαν προσφορά υπό αίρεση, όπως η κοινοπραξία Sev.en Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είτε δεν προσήλθαν καθόλου στην τελική φάση, όπως το σχήμα Κοπελούζος- CHN Energy.
Ένα πράγμα δεν φαίνεται να συζητά το ΥΠΕΝ, την παραχώρηση και υδροηλεκτρικών μαζί με τα λιγνιτικά, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται να τεθεί με «πολιορκητικό κριό» το πόρισμα της DG Comp στην εν εξελίξει έρευνα για τη διαχείριση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών εκ μέρους της ΔΕΗ.
Σύμφωνα δε με βάσιμες εκτιμήσεις, αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Σταθάκης θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία. Φοβάται δηλαδή ότι αργά ή γρήγορα από την Κομισιόν θα επανέλθει το θέμα μιας νέας προς πώληση «μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Ο κ. Σταθάκης φέρεται δηλαδή να επιδιώκει να θωρακίσει τη ΔΕΗ έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα κληθεί να το διαχειριστεί μια επόμενη κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού «πιθανόν να είναι περισσότερο ευεπίφορη αν όχι θιασώτης μιας τέτοιας λύσης».
energypress.gr