Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας (Του Γιάννη Θεοφύλακτου, Βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), δικηγόρου παρ’ αρείω πάγω)

25 Φεβρουαρίου 2019
20:03

Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πλέον οδεύει ταχύτατα προς ολοκλήρωση. Το σχέδιο νόμου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας τέθηκε ήδη προς διαβούλευση και οδεύει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα. Μετά από χρόνια ανησυχίας της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πολιτών του Ν. Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας και αδιαφορίας των προηγούμενων Κυβερνήσεων, καταφέραμε όχι μόνο να αποτρέψουμε την απαξίωση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας, αλλά και να διασφαλίσουμε την μεγέθυνση και την ισχυροποίησή τους, έχοντας σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών του νέου ιδρύματος. Η ποιότητα των οποίων το καθιστούν βιώσιμο και ανταγωνιστικό: έτσι θα καταλήξουμε τελικά και στην στήριξη της περιοχής και της τοπικής οικονομίας.

Εξάλλου, εξαρχής, ο στόχος μας δεν ήταν μόνο να κρατήσουμε τα υφιστάμενα Tμήματα και τους φοιτητές -κάτι που όχι μόνο καταφέραμε αλλά αυξήσαμε τα νέα Tμήματα σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειάς μας- αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε νέα ανταγωνιστικά Τμήματα που θα αποτελούν επιλογές των φοιτητών και όχι δευτερεύουσες λύσεις ανάγκης, κάτι που πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα. Και το καταφέρνουμε. Φοιτητές δεν είναι οι ‘εισακτέοι’ (θα αυξηθούν και αυτοί!), αλλά αυτοί που πραγματικά διαμένουν στις πόλεις και παρακολουθούν τα μαθήματα -και αυτό θα το δούμε να συμβαίνει στην Κοζάνη και τη Δ. Μακεδονία.

Στο Νομό Κοζάνης πλέον με την ολοκλήρωση μιας μακράς συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, δημιουργούνται δύο πολύ ισχυρές δομές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

Στην Κοζάνη ένα δυνατό νέο Πολυτεχνείο με πέντε (5) Τμήματα

και μια ισχυρή Οικονομική Σχολή με τέσσερα (4) Τμήματα.

Ήδη με τα εννέα (9) Τμήματα με τα οποία εισάγεται το νομοσχέδιο για διαβούλευση έχουμε θεαματική αύξηση του αριθμού των εισακτέων, περίπου κατά 350, ενώ εάν υπολογιστεί ότι έχουμε 3 νέα Πολυτεχνικά Τμήματα που είναι 5ετή (από 4ετή που ήταν στο ΤΕΙ), αυτό σημαίνει αύξηση φοιτητών πάνω από 1000 αριθμητικά, η δε πραγματική παρουσία των φοιτητών υπολογίζεται σε πολλαπλάσια σε σχέση με τη σημερινή.

Τα παραπάνω κεκτημένα δεν σημαίνουν εφησυχασμό: η Κοζάνη, παρά την αύξηση του αριθμού των φοιτητών, δικαιούται και πρέπει να λάβει τουλάχιστον και την αντίστοιχη αριθμητική αύξηση των Τμημάτων, όπως και οι λοιπές πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας (+2), ιδίως εάν συνυπολογιστούν οι ήδη υπάρχουσες δομές της, αλλά και η υπό ανέγερση νέα Πανεπιστημιούπολη, αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Πτολεμαΐδα όχι μόνον διατηρείται, αλλά και αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σχολή Μαιευτικής, ενώ προστίθενται δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα: Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας (αυτό για τους έως τώρα κινδυνολογούντες).

Στην διαβούλευση των προηγούμενων μηνών που προηγήθηκε, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία, οι προτάσεις και η αγαστή συνεργασία και των επτά (7) Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτ. Μακεδονία, με αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Υπουργό και τον ΓΓ Παιδείας, καθώς και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο, όμως, διαδραμάτισε η ενεργός συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας όχι μόνο σε επίπεδο διοικήσεων, αλλά στο σύνολό της: αντιπρυτάνεις, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό. Αναδείχθηκαν υγιείς και ενεργές ακαδημαϊκές δυνάμεις, με αγάπη και έγνοια για την γ΄βάθμια εκπαίδευση και τον τόπο, που απέδειξαν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο. Πλέον το έχουν και στο χέρι τους είναι να το διατηρήσουν.

Καθόλου ήσσονος σημασίας επίσης οι παρεμβάσεις της αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που έδωσαν και δίνουν το παρών σε κρίσιμες περιόδους.

Πλέον το ενδιαφέρον μας στρέφεται στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας και στη στήριξη του ερευνητικού έργου, ώστε να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω η θέση του, αλλά και η πλαισίωσή του από ερευνητικές δομές και επαγγελματικές σχολές (σημαντικό επίσης διακύβευμα).

Γνώμονας σε αυτή την προσπάθεια πρέπει κυρίως να είναι τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, τα οποία σχεδιάστηκαν με σοβαρότητα και όπως φαίνεται θα εφαρμοστούν με προσήλωση από τις υγιείς ακαδημαϊκές δυνάμεις που υπάρχουν και αναδείχθηκαν ιδιαίτερα καθόλη αυτή τη διαδικασία: αυτά τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά είναι που θα φέρουν (σε δεύτερο επίπεδο) και τους αριθμούς (της αύξησης των πραγματικών φοιτητών, της αύξησης των οικονομικών συναλλαγών κτλ).

Γιάννης Θεοφύλακτος

΄Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

Δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω

 

73 σχόλια

  • Σωστός!
    Βγάλτε τα κομπιουτεράκια γατάκια και μετρήστε: πάνω από 1000 οι φοιτητές στην Κοζάνη. Και αυτό με τα 9 Τμήματα. Φαντάσου να γίνουν 10…….

    • Μεταφέρω σχόλιο τρίτου : Η Κοζάνη θα χάσει περίπου 3.000 φοιτητές :

      Γ.Τ. – Φεβρουάριος 25th, 2019 at 22:54
      ΤΕΙ
      1)Μηχανολόγων Μηχανικών
      2)Βιομηχανικού Σχεδιασμού
      3)Ηλεκτρολόγων
      4)Γεωτεχνοκογιας και Περιβάλλοντος
      5)Αντιρύπανσης
      Με 180 εισακτέους το κάθε ένα.
      6)Χρηματοοικονομικής Λογιστικής
      7)Διοίκησης επιχειρήσεων
      Με 700 εισακτέους τα δυο
      ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
      8) Μηχανολόγων Μηχανικών
      9)Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών
      10) Μηχανικών Περιβάλλοτος
      Άλλοι 550φοιτητές
      Συνολικά 10 Τμήματα 2150 φοιτητές συνολικά .
      Με την πρόταση του υπουργείου , 9 τμήματα και 1650 φοιτητές συνεπώς εμφανέστατη η μείωση

      • Άστοχο σχόλιο και όχι τυχαία. Η ΚΟΖΑΝΗ καταρχάς κέρδισε την εδρα αυτού καθεαυτού του πανεπιστημίου και ένα περισσότερο τμήμα από όσα εχει συνολικά.
        Αν δεν εισαι από κάποιο γραφείο αντιπολίτευσης, λυπάμαι που δεν μπορείς να χαρείς γιατί δεν καταλαβαίνεις και γιατί σε παραπληροφορουν επίτηδες! ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟ ΓΙΆΝΝΗ ΘΕΟΦΎΛΑΚΤΟ

  • Χάρη στον Θεοφύλακτο και τους άλλους βουλευτές ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ οι φοιτητές στην Κοζάνη. Τι; Εμ πώς να το παραδεχτεί ο τέως πρύτανης…….

    • Αντί να τρώγονται ο Θεοφύλακτος με τον Γκανάτσιο για τους αριθμούς των φοιτητών, ας παλέψουν ΜΑΖΙ για τα επιπλέον Τμήματα της Κοζάνης. Αφού συμφωνούν σε αυτό!

      • Υπάρχει ένα μικρό θεματάκι. Ο Θεοφύλακτος συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του είναι πολιτικός. O Γκανάτσιος συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί είναι ακαδημαικός. Ή ο Θεοφύλακτος κάνει τον ακαδημαικό ή ο Γκανάτσιος κάνει πολιτική; Ποιό από τα δύο πιστεύεις ότι συμβαίνει;

  • Δυστυχώς εξαιτίας της ανωριμότητας των διαπραγματευτών (ΤΕΙ Πανεπιστημίου, κ. Βουλευτών Κοζάνης και Περιφέρειας) η Κοζάνη και η η Φλώρινα ηττήθηκαν συντριπτικά. Κέρδισαν τα διπλανά χωριά, κάτι είναι κ αυτό.

  • Γιάννης Θεοφύλακτος
    ΄Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)
    Δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω
    Καλά κάνει και βάζει επαγγελματική ιδιότητα ‘Ερχονται βουλευτικές εκλογές

  • Μερικοί βουλευτές η αποκλειστική δουλειά τους είναι η παραπληροφόρηση. Σε αυτό το κομμάτι ο Γιάννης και το γραφείο του παίρνουν τα πρωτιά. Σχολές απ τη Κοζανη μεταφέρονται στα Γρεβενα ( δεδομένο ) η Κοζανη για να είχε τους ίδιους φοιτητές θα έπρεπε να είναι με 11 ΣΧΟΛΕΣ .. όλοι όσοι ασχολούμαστε το ξέρουμε άσχετα εάν για μικροπολιτικούς λόγους δεν το λέμε ανοιχτά. Άρα η Κοζανη είναι χαμένη.

  • ολη η επιτροπη διαβουλευσης γνωριζει οτι δεν ληφθηκε κανενα ακαδημαϊκα κριτηριο. για παραδειγμα κανεις δε ζητησε ιδρυση μαθηματικου στην καστορια

  • Κ. Θεοφύλακτο ο πρύτανης στην συνέντευξη του ήταν συγκεκριμένος με στοιχεία. Επίσης είπε ότι θα διαπραγματευτεί για αλλά δυο τμήματα στην Κοζάνη προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει. Εάν ισχύουν αυτά που είπε τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τις ανάγκες του Νόμου όπως αυτές προκύπτουν. Η δυο έξ Πτολεμαιδας θεωρητικά πήραν από το μοίρασμα και ορισμένα λάφυρα για να πριμοδοτηθούν τοπικά. Η τυχη τους στην πόλη της Κοζάνης θα είναι ανάλογη των δράσεων τους. Το πρόβλημα ωστόσο για εμάς τους Κοζανίτες είστε εσείς οι δύο βουλευτές της πόλης (τρόπος του λέγειν) που αρχικά μας δώσατε μια τελείως διαφορετική θετική εικόνα. Καλώς η κακώς η πόλη της Κοζάνης είναι η πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας με ότι αυτό συνεπάγεται (υποδομές, πληθυσμός, κ.α). Πολιτικά οι συγκεκριμένες κινήσεις υποβάθμισης είναι ασυγχώρητες.

  • Θωμάς Μπακαλάκος,αφιερωμένο

    Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες από κει και από δω
    μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες,
    θα σας γλιτώσουμε από τη δυστυχία,
    νερό θα φέρουμε θα φτιάξουμε σχολεία
    κι όσο για τα φτωχά κορίτσια σας γαμπρούς εμείς θα βρούμε.

    Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
    και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες γεια σας.

    Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό βόλτες από κει και από δω
    μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες,
    θα γίνει αύξηση τιμής των προϊόντων,
    θα αυξηθούν και οι συντάξεις των γερόντων,
    νοσοκομεία θα σας χτίσουμε οι εκλογές ζυγώνουν.

    Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
    και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες γεια σας.

    Μπήκε ο βουλευτής στη βουλή βόλτες από δω και από κει
    θρονιάστηκε σαν διάνος στην Αθήνα
    και μην τον είδατε το φίλο τον λεβέντη
    απ’ το χωριό μας δεν περνάει ούτε για γλέντι
    και όσα μας είχε τάξει ήταν λαγοί με πετραχήλια.

    Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
    και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες γεια σας.

  • ταδε εφη ο διορισμενος βουλευτης για το χωρις ακαδημαϊκη λογικη νομοσχεδιο. λιγοι μηνες του εμειναν. ουτε την ψηφο του δε θα βρισκει

  • τμηματα χωρις ζητηση χωρις μελετες βιωσιμοτητας χωρις να τα ζητησε η ακαδημαϊκη κοινοτητα ειναι καταδικασμενα. κριμα να λεει τετοια ο διορισμενος βουλευτης

      • Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έλυσε το πρόβλημα που άφησαν οι δικοί σου. Και το έλυσε προς όφελος της περιοχής. Ξέρω πως εσκασες αλλά θα περάσει! Αγόρασε καμία γκαρσονιέρα γιατί οι πολιτικοί σου πάτρωνες δεν θα σε ξαναπληρώσουν

  • Συζητάμε για το πως ο αριθμός όλων αυτών των επιπλέον φοιτητών θα “τονώσει” την οικονομία της περιοχής και αγνοούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Και ερωτώ εγώ, που θα απορροφηθούν όλοι αυτοί οι εισακτέοι κύριοι, σε ποια αγορά εργασίας; Τα μικροπολιτικά συμφέροντα έχουν καταστρέψει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Με τους “πτυχιούχους” αυτής της χώρας συμβαίνει ακριβώς ότι συμβαίνει και με του δημοσίους υπαλλήλους, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ. Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί να σταματήσουν να μπαίνουν σε ξένα χωράφια.

  • Συγχαρητήρια κύριε βουλευτά τα καταφέρατε
    Για το ΤΕΙ
    Μηχανολόγων Μηχανικών : Κλείνετε την σχολή τους και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο

    Βιομηχανικού Σχεδιασμού: Κλείνετε την σχολή τους και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο

    Ηλεκτρολόγων Μηχανικών : Κλείνετε την σχολή τους και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο

    Μηχανικών περιβάλλοντος και αντιρρύπανσης: Κλείνετε την σχολή τους και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο

    Διοίκησης επιχειρήσεων : Κλείνετε την σχολή τους και τους στέλνετε στα Γρεβενά για να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο

    Για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Μηχανικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών : Κλείνετε την σχολή τους και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να ενταχτούν στην νέα σχολή Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών
    Μηχανικών Περιβάλλοντος : Κλείνετε την σχολή τους , γιατί άραγε? μήπως είναι και πολλές ? 3 είναι πανελλαδικά σε ένα επάγγελμα που ποντάρει όλη η υφήλιος.
    Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων: Ιδρύεται σχολή αλλά κλείνεται την πόρτα στους φοιτητές της ίδια σχολής του ΤΕΙ την οποία καταργείτε .
    Τι θα πείτε σε αυτά τα παιδιά που εμπιστεύτηκαν την πολη σας? Ότι θα πάρετε ένα πτυχίο από σχολή που δεν θα υπάρχει ? γιατί να σας εμπιστευτούν και να σας ξαναπιλέξουν ? γιατί να είστε η επιθυμητή επιλογή τους ?’’Μα δεν έχουν άλλη επιλογή ’’….. και γιατί να μην πάρουν μεταγραφές όπως όπως και να φύγουν μακριά σας .
    Αυτά δεν είναι ηθικά πράγματα κύριε βουλευτά. Δεν συνάδουν με την δικαιοσύνη και την επαναστατικότητα που διακηρύσσατε.
    Για πάρτε παράδειγμα από το ΤΕΙ Κρήτης, τι είπε στον υπουργό ? εμείς έχουμε αξία και δεν θα πάμε εκεί που δεν μας υπολήπτονται. Θα μας κάνεις ξεχωριστό πανεπιστήμιο και την σχολή μηχανικών θα την κάνεις 5ετη . Θα το επιτύχουν, γιατί ξέρουν να λένε το δικό τους ‘’μολών λαβέ’’
    Οι φοιτητές έχουν ήδη αντιδράσει και θα αντιδράσουν δικαίως περισσότερο ,τι θα τους πείτε, ότι εξασφαλίσαμε για τις πόλεις μας περισσότερα ενοίκια , καφέδες και σουβλάκια? Τα οποία φυσικά θα πληρώσουν οι γονείς σας μέσα από την σκληρή ανέχεια τους για να πάρετε ένα πτυχίο από μια ανύπαρκτη σχολή
    Νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
    Και μια αφιέρωση προς ενθάρρυνση σας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.