kozan.gr: 166.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) για δημιουργία τεσσάρων δράσεων στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού – Θα υποβληθεί πρόταση στο ΕΑΠ 2012-2016 (Τοπικό Πόρος Ανάπτυξης) – Φορέας Υλοποίησης & Λειτουργίας του έργου η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης

26 Φεβρουαρίου 2019
08:31

 

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας, εγκρίθηκε, στην χθεσινή του συνεδρίαση, η υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 (Τοπικό Πόρος Ανάπτυξης), για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ποντιακού πολιτιστικού προιόντος που θα περιλαμβάνει το χορό, το τραγούδι, την αρχιτεκτονική του Πόντου και την Ποντιακή Γαστρονομία. Όπως αναλύθηκε, αυτό θα επιτευχθεί μέσω τεσσάρων δράσεων:

  1. Η ΣΤΕΓΗ ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΨΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ.

  2. Η ΣΤΕΓΗ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ. ΤΗΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ, ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ, ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΟΥΣ… Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

  3. Η ΣΤΕΓΗ ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

  4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το kozan.gr, που παρουσιάζει το θέμα, παραθέτει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της κάθε δράσης:

  1. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη «Προκαταρκτική Μελέτη Παραδοσιακού Αξιοθέατου Ποντιακού Οικισμού Νέας Ποντοκώμης» από την ΔΕΠΕΠΟΚ Α.Ε. ενώ οι απαραίτητες τοπογραφικές και ρυμοτομικές μελέτες έχουν εκπονηθεί από την ΑΝΚΟ Α.Ε. στα πλαίσια της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού της Νέας Ποντοκώμης.

Με βάση αυτές τις μελέτες έχει κατασκευασθεί η ΜΑΚΕΤΑ του έργου από την Αρχιτεκτονική Ομάδα και έχει γίνει η τρισδιάστατη απεικόνηση του Αξιοθέατου σε βίντεο.

Δυστυχώς σήμερα η ΜΑΚΕΤΑ και το έργο του Αξιοθέατου έχει μείνει στάσιμο.

Πρόταση

Εγκατάσταση της ΜΑΚΕΤΑΣ του Παραδοσιακού Αξιοθέατου που ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού.

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προκειμένου να είναι εφικτή η επισκεψιμότητα σε συνδυασμό με το οπτικό υλικό που έχει συλλεχθεί στο πλαίσιο της μελέτης και την τρισδιάσταση απεικόνιση που μπορούν να προβάλλονται σε video wall.

Πρόσκληση να επισκεφθούν το έργο:

  • Αρχιτεκτονικές Πανεπιστημιακές Σχολές της Χώρας

  • Σχολεία

  • Ποντιακά Σωματεία

Προθήκη πώλησης αναμνηστικών όπου θα απεικονίζεται το αξιοθέατο (πιθανή ενοικίαση χώρου)

Προθήκη πώλησης εδεσμάτων (πιθανή ενοικίαση χώρου)

Κόστος

α. Μελέτη διαμόρφωσης χώρου εκθεσιακής προβολής 5.000€

β. Εγκατάσταση της ΜΑΚΕΤΑΣ: Διαμόρφωση χώρου, εξοπλισμός και μεταφορά 25.000€

γ. Κατασκευή διαδραστικής ιστοσελίδας της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού 5.000€

δ. Προμήθεια ασυρμάτου μεταφραστικού συστήματος και

η διαμόρφωση χώρων μεταφραστών προκειμένου να υπάρχει

η δυνατότητα πολυγλωσσικών συνεδριάσεων – συνεδρίων 10.000€

ε. Δημιουργία αναμνηστικών και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού 5.000€

στ. Ετήσιες Λειτουργικές δαπάνες χώρου αξιοθέατου (θέρμανση, φωτισμός κλπ) 10.000€ *

Σύνολο 60.000€

*(Στόχος της Στέγης είναι το λειτουργικό κόστος της προβολής του Αξιοθέατου προοπτικά να καλυφθεί από την πώληση των αναμνηστικών και την ενοικίαση προθηκών πώλησης παραδοσιακών εδεσμάτων)

 

  1. Η ΣΤΕΓΗ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ. ΤΗΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ, ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ, ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΟΥΣ… Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Η Δημιουργία της Στέγης συνδέεται άρρηκτα με τον ξεριζωμό που υφίστανται για δεύτερη φορά στη ζωή τους οι κάτοικοι ποντιακών οικισμών λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Η περιοχή όπου η Στέγη δημιουργήθηκε είναι επίσης η καρδιά της Ενέργειας από λιγνίτη.

Η ιστορία του λιγνίτη και η σύνδεσή του με την ιστορία της περιοχής είναι η ζωντανή μνήμη του τόπου και των κατοίκων του.

2Α. Η ΣΤΕΓΗ οφείλει να αποτελέσει έναν ΧΩΡΟ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ: ΤΗΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ, ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ, ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΟΥΣ, ΤΗΣ ΑΚΡΙΝΗΣ…

Συνοπτική περιγραφή

Η Στέγη πρέπει να είναι ο τόπος ξενάγησης των επόμενων γενεών και των επισκεπτών της Στέγης, όχι μόνο στην ιστορία του Πόντου, γενικά, αλλά και στις επιμέρους ιστορίες των ανθρώπων που έχουν έρθει στην Κοζάνη από διάφορα μέρη (Καρς, Ματσούκα, Τραπεζούντα κ.α.).

Η ξενάγηση αυτή θα συμπεριλαμβάνει το αρχειακό υλικό που ήδη υπάρχει για τον Πόντο, προσθέτοντας τις επιμέρους ενότητες που μπορούν να συντεθούν από προσωπικές- οικογενειακές φωτογραφίες, μαρτυρίες τυχόν επιζώντων, απογόνων και φυσικά απ΄ τα όσα έχουν γραφτεί σχετικά (σε ιστορικές έρευνες, στη λογοτεχνία κ.τ.λ.).

Επίσης θα είναι μια ευκαιρία να διασωθούν εκεί τα βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τα σημερινά χωριά που είναι υπό μετεγκατάσταση, για να τα γνωρίσουν οι νέες γενιές που θα μεγαλώσουν πλέον στη νέα Ποντοκώμη, στο νέο Κλείτος, και στα νέα χωριά της δεύτερης προσφυγιάς, λόγω λιγνιτικής δραστηριότητας πλέον.

Έτσι, η Στέγη δεν θα μιλά γενικώς και αορίστως για τον Πόντο αλλά για τον Πόντο του καθενός, το δικό τους Πόντο, της Ποντοκώμης, του Μαυροδενδρίου, της Κοιλάδας κ.α.

Για να γίνει αυτό, μπορούν να επιλεγούν φωτογραφίες που θα αναρτηθούν, με ένα μικρό ιστορικό από κάτω, ένα βίντεο που θα περιλαμβάνει όλο το υλικό και θα παρουσιάζεται με τη μορφή ντοκιμαντέρ.

Η Λέσχη- Στέγη μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει να καθιερωθεί για όλα τα σχολεία του Ν. Κοζάνης, σε ετήσια βάση, μια επίσκεψη στο μουσείο της, με ένα μικρό εισιτήριο (π.χ. ένα ή δύο ευρώ), όπου τα παιδιά θα ξεναγούνται και θα ενημερώνονται από νέες και νέους που έχουν τελειώσει το Ιστορικό και ψάχνουν για δουλειά ενώ θα βλέπουν και το βίντεο.

Αρχικά τα παιδιά των Σχολείων και μετά το κοινό που θα θέλει να θυμηθεί, να μάθει και να μοιραστεί τις ιστορίες των δικών μας χωριών, των δικών μας ανθρώπων, θα καταφέρουν να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα της Στέγης που έτσι θα αποκτήσει επισκεψιμότητα που θα φέρει και έσοδα.

Κόστος

α. Διαμόρφωση χώρου, εξοπλισμός 10.000€

β. Δημιουργία ιστορικού υλικού μνήμης 35.000€

γ. Διάσωση και μεταλαμπάδευση βιωματικών 15.000€

δραστηριοτήτων που ξαναζωντανεύουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις

(πχ ΤΟ ΛΑΛΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΧΑΡΟΜΑΝΑΣ, θέατρο, κινηματογράφος κ.λπ.).

δ. Αναπαραγωγή αναμνηστικών 10.000€

ΣΥΝΟΛΟ 70.000€

2.Β Ταυτόχρονα αυτή η δράση θα συνδέεται με την στέγαση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ιστορικού υλικού της λιγνιτικής δραστηριότητας της περιοχής που οδήγησε στον ξεριζωμό αυτών τον οικισμών και στη μετεγκατάστασή τους (Μουσείο Λιγνίτη)

Συνοπτική περιγραφή

Εγκατάσταση της ΜΑΚΕΤΑΣ Ορυχείων και Μονάδων

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προκειμένου να είναι εφικτή η επισκεψιμότητα σε συνδυασμό με το οπτικό υλικό και την τρισδιάστατη απεικόνιση που μπορούν να προβάλλονται σε video wall.

Πρόσκληση να επισκεφθούν το έργο:

  • Πανεπιστημιακές Σχολές της Χώρας

  • Σχολεία

  • Ποντιακά Σωματεία

Προθήκη πώλησης αναμνηστικών

Προθήκη πώλησης εδεσμάτων (πιθανή ενοικίαση χώρου)

Κόστος

α. Εγκατάσταση της ΜΑΚΕΤΑΣ: Διαμόρφωση χώρου, εξοπλισμός και μεταφορά 20.000€

β. Ετήσιες Λειτουργικές δαπάνες χώρου αξιοθέατου (θέρμανση, φωτισμός κλπ) 5.000€*

Σύνολο 25.000€

*(Στόχος της Στέγης είναι το λειτουργικό κόστος προοπτικά να καλυφθεί από την πώληση των αναμνηστικών και την ενοικίαση προθηκών πώλησης παραδοσιακών εδεσμάτων)

Η ΣΤΕΓΗ ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Συνοπτική περιγραφή

Η Ποντιακή Γαστρονομία παραμένει ζωντανή έως σήμερα και έχει ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό και στην διατροφή μεγάλου τμήματος του πληθυσμού ανεξαρτήτως ποντιακής καταγωγής.

Ο πλούτος των γεύσεων είναι το δυνατό στοιχείο που κρατά ζωντανή την Ποντιακή Γαστρονομία.

Δυστυχώς όμως η Ποντιακή Κουζίνα ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί Επιχειρηματικά.

Κινέζικα, Ιταλικά, Ταϋλενδέζικα εστιατόρια αναπτύσσονται αλλά όχι Ποντιακά.

Η Γαστρονομία και η Διατροφή είναι αναπόσπαστο τμήμα της Πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού και είναι ευθύνη μας να διατηρηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστή προσφέροντας ταυτόχρονα εισοδήματα σε όσους ασχοληθούν επιχειρηματικά με τον τομέα αυτό.

Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί στο χώρο της Στέγης μια υπερσύγχρονη ΚΟΥΖΙΝΑ, όπου θα φιλοξενούνται βραδιές ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κόστος

α. Δημιουργία Κουζίνας 20.000€

β. Προσκλήσεις Γνωστών ΣΕΦ, φιλοξενία και Προβολή 30.000€

γ. Βραδιές Γαστρονομίας. Πόντιες μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές 20.000€

δ. Δημιουργία υλικού /βίντεο/βιβλίο μαγειρικής 20.000€

ΣΥΝΟΛΟ 90.000€

*(Στόχος της Στέγης είναι προοπτικά να προκύψουν έσοδα από την πώληση του Βιβλίου και των DVD για να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος)

4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Κόστος

α. Διαμόρφωση – βελτίωση χώρου υποδοχής 5.000€

β. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με LED και άλλες 9.000€

δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις

γ. Ψηφιοποίηση του διαθέσιμου αρχειακού υλικού της 10.000€

Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

δ. Οργάνωση τμημάτων εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας 12.000€

ΣΥΝΟΛΟ 36.000€

Απαραίτητη θεωρείται και η παρακάτω υποστηρικτική Δράση :

5. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Με σκοπό την ομαλή, ταχεία, αποτελεσματική και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Εγχειρίδιο Διαδικασιών υλοποίηση του έργου, δίνεται η δυνατότητα στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες τεχνικής στήριξης από την αγορά.

Οι υπηρεσίες θα αφορούν στο διάστημα από την ένταξη του έργου στο ΕΑΠ μέχρι την ολοκλήρωσή του όπως π.χ. κατά την προετοιμασία των διαδικασιών ανάθεσης σε τρίτους (όπου απαιτείται), την προετοιμασία των πιστοποιήσεων και των αιτημάτων ελέγχου δαπανών προς την Επιτροπή Ελέγχου Έργου (ΕΕΕ), την παραλαβή των παραδοτέων κ.λπ.

Κόστος

α. Διοίκηση του έργου – Τεχνική υποστήριξη του Φορέα

Υλοποίησης /Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης 24.000€

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. :

α. Το παραπάνω φυσικό και οικονομικό αντικείμενο μπορεί να τροποποιείται μεταξύ των κατηγοριών δράσεων, κατά την υλοποίηση, σε ποσοστό 20% του συνολικού προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στον Προτείνοντα Φορέα χωρίς καμία εγκριτική διαδικασία.

Για μεταφορά ποσών σε ποσοστό από 20% μέχρι 30% ως ανωτέρω, απαιτείται απόφαση του οργάνου Διοίκησης του Φορέα Υλοποίησης / Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης.

Για μεταφορά ποσών πάνω από 30% ως ανωτέρω, απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Ε.Π.) του ΕΑΠ.

β. Από το σύνολο των Δράσεων η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβλέπεται να χρηματοδοτήσει τις δράσεις 1, 2A’ και 4, ο Δήμος Κοζάνης τις Δράσεις 3 και 5 και η ΔΕΗ τη Δράση 2B’, όπως παρακάτω :

Φορείς Υλοποίησης και Επίβλεψης των Δράσεων ανά περίπτωση

Α/Α

Δράσεις / περιπτώσεις

Ποσό

Προτείνων Φορέας

Φορέας Υλοποίησης

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας

Δήμος Κοζάνης

ΔΕΗ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης

1.

Η Στέγη χώρος φιλοξενίας ενός νέου οράματος, της δημιουργίας του παραδοσιακού αξιοθέατου ενός ποντιακού χωριού. Τοποθέτηση της Μακέτας του αξιοθέατου στη Στέγη

60.000,00

α.

Μελέτη διαμόρφωσης χώρου εκθεσιακής προβολής

5.000,00

5.000,00

5.000,00

β.

Εγκατάσταση της ΜΑΚΕΤΑΣ: Διαμόρφωση χώρου, εξοπλισμός και μεταφορά

25.000,00

25.000,00

25.000,00

γ.

Κατασκευή διαδραστικής ιστοσελίδας της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού

5.000,00

5.000,00

5.000,00

δ.

Προμήθεια ασυρμάτου μεταφραστικού συστήματος και διαμόρφωση χώρων μεταφραστών προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πολυγλωσσικών συνεδριάσεων – συνεδρίων

10.000,00

10.000,00

10.000,00

ε.

Δημιουργία αναμνηστικών και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού

5.000,00

5.000,00

5.000,00

στ.

Ετήσιες Λειτουργικές δαπάνες χώρου αξιοθέατου (θέρμανση, φωτισμός κλπ)

10.000,00

10.000,00

10.000,00

2.

Η Στέγη χώρος ιστορικής μνήμης των χωριών που χάνονται της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής, του Κλείτους …. Ο λιγνίτης και η ιστορία του τόπου

Η Στέγη οφείλει να αποτελέσει έναν χώρο μνήμης για τα χωριά που χάνονται

70.000,00

α.

Διαμόρφωση χώρου, εξοπλισμός

10.000,00

10.000,00

10.000,00

β.

Δημιουργία ιστορικού υλικού μνήμης

35.000,00

35.000,00

35.000,00

γ.

Διάσωση και μεταλαμπάδευση βιωματικών δραστηριοτήτων που ξαναζωντανεύουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις με σύγχρονους τρόπους έκφρασης (πχ το λάλεμα της παρχαρομάνας, θέατρο, κινηματογράφος κ.λπ.).

15.000,00

15.000,00

15.000,00

δ.

Αναπαραγωγή αναμνηστικών

10.000,00

10.000,00

10.000,00

Ταυτόχρονα αυτή η δράση θα συνδέεται με την στέγαση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ιστορικού υλικού της λιγνιτικής δραστηριότητας της περιοχής που οδήγησε στον ξεριζωμό αυτών τον οικισμών και στην μετεγκατάστασή τους (Μουσείο Λιγνίτη)

25.000,00

α.

Εγκατάσταση της ΜΑΚΕΤΑΣ: Διαμόρφωση χώρου, εξοπλισμός και μεταφορά

20.000,00

20.000,00

20.000,00

β.

Ετήσιες Λειτουργικές δαπάνες χώρου αξιοθέατου (θέρμανση, φωτισμός κλπ)

5.000,00

5.000,00

5.000,00

3.

Η στέγη χώρος διατήρησης της ποντιακής γαστρονομίας, δημιουργία κουζίνας

90.000,00

α.

Δημιουργία Κουζίνας

20.000,00

20.000,00

20.000,00

β.

Προσκλήσεις Γνωστών ΣΕΦ, φιλοξενία και Προβολή

30.000,00

30.000,00

30.000,00

γ.

Βραδιές Γαστρονομίας. Πόντιες μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές

20.000,00

20.000,00

20.000,00

δ.

Δημιουργία υλικού /βίντεο/βιβλίο μαγειρικής

20.000,00

20.000,00

20.000,00

4.

Λειτουργικές επεμβάσεις για βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και λοιπές δράσεις

36.000,00

α.

Διαμόρφωση – βελτίωση χώρου υποδοχής

5.000,00

5.000,00

5.000,00

β.

Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με LED και άλλες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις

9.000,00

9.000,00

9.000,00

γ.

Ψηφιοποίηση του διαθέσιμου αρχειακού υλικού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

10.000,00

10.000,00

10.000,00

δ.

Οργάνωση τμημάτων εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας

12.000,00

12.000,00

12.000,00

5.

Διοίκηση του έργου – Τεχνική υποστήριξη του Φορέα Υλοποίησης / Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης

24.000,00

24.000,00

α.

Διοίκηση του έργου – Τεχνική υποστήριξη του Φορέα Υλοποίησης / Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης

24.000,00

ΣΥΝΟΛΟ

305.000,00

166.000,00

114.000,00

25.000,00

305.000,00

Στόχοι και τεκμηρίωση σκοπιμότητας

Η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης, ιστορικός πολιτιστικός σύλλογος της πόλης και του Νομού Κοζάνης κατόρθωσε με την επιμονή της και την συμπαράσταση της Αυτοδιοίκησης, στο Δήμο, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια, να κάνει πράξη το όνειρο δεκαετιών των Πόντιων Κοζανιτών.

Να αποκτήσει ο ποντιακός πληθυσμός το δικό του Σπίτι Πολιτισμού. Την Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού.

Η Στέγη, ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και ομορφιά κτήριο στη πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί πλέον το καμάρι και το σπίτι της μνήμης κάθε Πόντιου της περιοχής.

Σ’ αυτόν το χώρο θέλει να βρεθεί κοντά στην παράδοση, να τραγουδήσει, να χορέψει και να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη ενός σπουδαίου πολιτισμού.

Κυρίως όμως θέλει αυτό το Σπίτι να αποτελέσει το όχημα για να μεταλαμπαδευθεί ο Πολιτισμός του Πόντου και στις επόμενες γενιές και σε άλλους τόπους και μαζί με αυτό να αποτελέσει την ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΗΣΟΥΝ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΣΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΒΗΣΟΥΝ.

Αυτή τη δικαίωση στις μνήμες οφείλει και πρέπει να κρατήσει ζωντανή η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού για να δικαιώσει τις προσπάθειες και τον αγώνα όσων την οραματίστηκαν, όσων βοήθησαν να γίνει και κυρίως του απλού ποντιακού λαού που ζητά αυτό το Όραμα να μεγαλώσει και να απλωθεί.

Για τη Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία η δράση αυτή θα αποτελέσει μια πιλοτική εφαρμογή για το πώς ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης σε έναν τόπο και να δώσει θέσεις εργασίας.

kozan.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.