Ερώτηση του Γ. Κασαπίδη για τους δασικούς χάρτες

17 Φεβρουαρίου 2017
15:07

Ερώτηση για τους δασικούς χάρτες κατατέθηκε εκ νέου μετά από πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ν.Δ. κ. Σκρέκα και υπογράφηκε από πλήθος βουλευτών της Ν.Δ.

Με αφορμή τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αποτύπωση των εκτάσεων, οι βουλευτές επισημαίνουν τα σοβαρά λάθη που καταγράφηκαν αλλά και την άδικη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των πολιτών κατά τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, προτείνουν νομοθετικές διατάξεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα ζητήματα που δημιουργήθηκαν.

Το θέμα παρακολουθεί στενά και ο βουλευτής Κοζάνης και τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. Γ. Κασαπίδης, δεδομένου ότι μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών πλήθος παραγωγών και άλλων πολιτών βλέπουν κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και άλλες ιδιοκτησίες να χαρακτηρίζονται δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 • Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση κωφεύει στην απόγνωση των πολιτών για τους δασικούς χάρτες

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί ένα σημαντικό έργο, η αξία του οποία και η συμβολή του στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας είναι κοινά αποδεκτή. Ωστόσο, έως σήμερα η κατάρτισή τους προκαλεί πολλά προβλήματα, καθώς η αποτύπωση δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ορθότητα. Αυτό έχει ως πιθανό αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες να οδηγηθούν αναιτίως και αδίκως στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων με δυσβάσταχτο κόστος σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Επί τοις ουσίας, προχειρότητες σχεδιασμού και κενά που μοιραία δημιούργησε «η νομοθέτηση στο πόδι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ουδόλως υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο του πολίτη.

Τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων περιγράφονται στις παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 • Περιοχές με «Άλλης μορφής έκταση» στην ιστορική περίοδο εμφανίζονται ως «Αναδασωτέες» στην πρόσφατη περίοδο. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για εγκλωβισμό ανέκαθεν αγροτικών εκτάσεων εντός κηρυγμένων αναδασωτέων, από λάθος της διοίκησης.
 • Περιοχές με «Άλλης μορφής έκταση Α» στην ιστορική περίοδο εμφανίζονται ως «Δάση» στην πρόσφατη περίοδο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για δασωμένους αγρούς (δηλ. αγρούς που δεν τυγχάνουν αγροτικής εκμετάλλευσης τις τελευταίες δεκαετίες), λόγω της αποτύπωσης στις πιο πρόσφατες αεροφωτογραφίες και ελλείψει στοιχείων αυτοψίας.

 • Περιοχές «Δασικές» στην ιστορική περίοδο – με τίτλους ιδιοκτησίας – που θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως «Άλλης μορφής εκτάσεις» επειδή είναι νομίμως εκχερσωμένες με διοικητικές πράξεις αλλαγής χρήσεων γης, αποτυπώνονται ως «Δάση» στους αναρτημένους χάρτες. Πρόκειται δηλαδή για εκτάσεις όπου για λόγους δημοσίου συμφέροντος έχουν αποδοθεί σε γεωργική εκμετάλλευση πριν και μετά το 1975 και έως το 2007, όπως περιγράφεται και στους νόμους 4280/2012 και 4315/2014.

Επιπλέον, με τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, και επειδή αναδεικνύονται χιλιάδες προβλήματα αναφορικά με τις αλλαγές χρήσεων γης, έχει ξεκινήσει ένας βομβαρδισμός άδικης επιβολής προστίμων στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι τραγικές αυτές περιπτώσεις, που απορρέουν από τη διαδικασία ενός καθολικά σημαντικού έργου, όπως αυτό της κατάρτισης των δασικών χαρτών, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με νομοθετικές πρωτοβουλίες και ερμηνευτικές διατάξεις, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους κρατικούς λειτουργούς να διευκολύνουν τους πολίτες και να αποδώσουν στο δημόσιο έγκυρους χάρτες. Σε αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να προβεί άμεσα σε:

 1. Προσθήκες στο άρθρο 15 του 3889/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 153 του Ν4389/2016, που θα προβλέπουν:

α. Για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως άλλης μορφής στον παλαιότερο χρόνο αεροφωτογράφησης και άλλης μορφής σήμερα και βρίσκονται εντός του περιγράμματος ευρύτερης έκτασης, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με αντίστοιχη πράξη της διοίκησης, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον για τις εκτάσεις αυτές. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος, ώστε να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν οι πράξεις αυτές κατά το μέρος που συμπεριέλαβαν τις εκτάσεις αυτές.

β. Για τις εκτάσεις της παρ. 5 του άρθρου 47α, καθώς και για τις εκτάσεις της παρ.1 του άρθρου 47β του Ν998/1979, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς. Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από τις Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων του άρθρου 18 του παρόντος προκειμένου να αποδοθεί η νόμιμη αλλαγή χρήσης και η μη υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

 1. Μεταβατική διάταξη: Στο άρθρο 155 του Ν4389/2016, που θα προβλέπει : Μέχρι το τέλος του έτους 2019 για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών αναστέλλεται η επιβολή και είσπραξη προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κατά γενική ομολογία έχουν φέρει πολίτες και δημόσια διοίκηση σε απόγνωση;

 2. Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις ανωτέρω τεκμηριωμένες προτάσεις για τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος ως προς τους δασικούς χάρτες, ώστε πολίτες και κρατικοί λειτουργοί σε άμεση συνεργασία να βρουν λύσεις και η χώρα να αποκτήσει έγκυρους και αξιόπιστους δασικούς χάρτες ως το 2019;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

6 σχόλια

 • Γιατι δεν τους κάνατε κύριε Κασαπίδη εσείς και η παράταξη σας; Τόσα χρόνια λεγατε ότι κυβερνούσατε;;; Φτάνουν πια τα δάκρυα…

 • ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ κ.ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΘΕΛΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Ν’ΑΚΟΥΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ-Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ-ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ-ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ.

 • Είναι δυνατόν να δηλώνουμε στο κτηματολόγιο κτήματα με τιτλους κυριότητάς και να λέει η Δασικη Υπηρεσία οτι είναι Δασικές εκτασεις-ελεος ποια.

 • ΝΑ ΠΑΣ κ.ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ.

 • ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ !!
  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ‘Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ‘Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ
  ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΗ .
  ΚΡΙΜΑ !!!

 • Κανείς δεν μιλάει για την ανάρτηση Δασικών χαρτών των κτηματικών περιοχών της Περιφερειακήε Ενότητας Κοζάνης. Αυτό καίει τους πολίτες. Κανένας βουλευτής πρωην και νυν δεν έκανε ή θα κάνει επερώτηση. Αναρωτηθήκατε γιατί;
  Εκτός αυτού, για την ανάρτηση των δασικών χαρτών του Νομού θα γίνει ανάκληση, διότι αντικρούονται δύο κρατικές Υπηρεσίες λόγω κακής τους συνεννόησης. Δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον πολιτικών. Απλά θα καπελώσουν την αναγκαστική ανάκληση, για ίδιον ψηφοθηρικό όφελος. Κάντε μία ανοιχτή εκπομπή και θα λάψει η αλήθεια.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία kozan.gr
  Κοζανίτης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.