kozan.gr: Την αγορά του πατρικού σπιτιού της Άννας Καραγκούνη (για μετατροπή σε επισκέψιμο μουσείο) & της οικίας Πάπιστα-Πάλλα (για μετατροπή σε Μουσείο Κοζανίτικης Αποκριάς), από το Δήμο Κοζάνης, με κονδύλια του ΕΑΠ (Τοπικός Πόρος) 2012-16 προτείνει η δημοτική σύμβουλος Φ. Φτάκα

19 Μαρτίου 2019
11:56

Την αγορά του πατρικού σπιτιού της Άννας Καραγκούνη από το Δήμο Κοζάνης, με κονδύλια του ΕΑΠ (Τοπικός Πόρος) 2012-16 και σε περίπτωση εξάντλησης των κονδυλίων αυτής της περιόδου με σχετική δέσμευση για χρήση κονδυλίων από την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο του ίδιου πόρου, προτείνει η δημοτική σύμβουλος Φ. Φτάκα, μετά από πρόταση που κατέθεσε στην Γραμματεία και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης. Όπως υποστηρίζει, οι λόγοι που συνηγορούν σ’ αυτή την ενέργεια είναι ότι η σημερινή κατοικία Καραγκούνη είναι ένα παλιό αρχοντικό μακεδονικού τύπου, το οποίο διαθέτει μεγάλη ξύλινη εξώπορτα με πλακοσκεπή αυλή και αρβανίκο εντός αυτής, όπως και υπερυψωμένο κλειστό ανώι εντός της οικίας. Απώτερος στόχος αυτής της αγοράς είναι:

α) να διατηρηθεί ακέραιο ένα τέτοιο αυθεντικό δείγμα αστικού κοζανίτικου σπιτιού, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει πλέον, αν όχι το μοναδικό, μέσα στην πόλη της Κοζάνης, σε σχέση με τα 120 καταγεγραμμένα που υπήρχαν προ του σεισμού του 1995 και

β) να μετατραπεί αυτό σε επισκέψιμο μουσείο , διατηρώντας όλο τον εσωτερικό πλούτο της αστικής οικογένειας Καραγκούνη, της οποίας ο πατέρας διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης Κοζάνης την περίοδο 1929-34.

γ) Επιπλέον αυτή η αγορά θα συμβάλλει στη διατήρηση του ενιαίου οικιστικού συνόλου, που δημιουργείται σήμερα με το διπλανό διατηρητέο νεοκλασσικό οίκημα, κληροδότημα Ι. Τιάλιου, (σημερινό Στέκι του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης) ενισχύοντας την εικόνα του γενικότερα και διατηρώντας ανέπαφη την ενδιάμεση των δυο σπιτιών στενούρα, ένα στενό πλακόστρωτο καλντερίμι, όπου πραγματοποιούνταν κι ο χωρατάς της γειτονιάς παλιότερα.

Επίσης η κα. Φ. Φτάκα, προτείνει την αγορά, από το Δήμο Κοζάνης, της διπλής σήμερα οικίας Πάπιστα-Πάλλα, η οποία βρίσκεται στην πάνω πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους, επί της οδού 11Ης Οκτωβρίου. Και γι’ αυτή την περίπτωση προτείνει το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο, δηλαδή τον Τοπικό Πόρο (ΕΑΠ 2012-16) και σε περίπτωση εξάντλησης των κονδυλίων αυτής της περιόδου να υπάρξει σχετική δέσμευση για χρήση κονδυλίων από την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο του ίδιου πόρου. Η αγορά στοχεύει στη μετατροπή της συγκεκριμένης οικίας σε Μουσείο Κοζανίτικης Αποκριάς, κάνοντας φυσικά χρήση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως π.χ. (του Πράσινου Ταμείου).

Αναλύοντας την πρότασή της, παρουσιάζει τους λόγους που επιβάλλουν αυτή την αγορά:

  • Η Αποκριά της πόλης Κοζάνης, την οποία γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο διαθέτει μια μακρόχρονη ιστορία 5 περίπου αιώνων, στη διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί πολλά διάσπαρτα ντοκουμέντα (φωτογραφικά, ηχητικά, μαρτυρίες ανθρώπων, βιντεοσκοπήσεις). Όλα αυτά αξίζει να συγκεντρωθούν και βρουν τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας τους. Αυτός δεν είναι παρά η παλιά ( από τον 19ο αιώνα ) μακεδονικού τύπου, διπλή εξ αδιαιρέτου κατοικία του Ιωάννη Πάλλα, ο οποίος με διαθήκη του το 1917 την κληροδότησε στους δυο γιούς του Νικόλαο και Γεώργιο. Αυτή γειτνιάζει και με το Φανό Αριστοτέλη και μετά την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλη (Πρόγραμμα ΣΒΑΑ) το οικοδόμημα θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο λόγω της υπερυψωμένης θέσης , που διαθέτει.
  • Από το 2015, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης μέσα στην πόλη της Κοζάνης ενός κατάλληλου χώρου φιλοξενίας του Μουσείου της Κοζανίτικης Αποκριάς, ήρθα σε επαφή και με τους δυο σημερινούς ιδιοκτήτες , κληρονόμους των Νικολάου και Γεωργίου Πάλλα, οι οποίοι ήταν και εξακολουθούν να είναι, εξ όσων γνωρίζω, πρόθυμοι να συνεργαστούν με το Δήμο για την εξαγορά όλου του οικοδομήματος. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών είχε την πρόθεση να το παραχωρήσει στο Δήμο δίχως καμία οικονομική απαίτηση. Οι επαφές μέχρι και τις αρχές του 2017, που ήμουν πρόεδρος του ΟΑΠΝ είχαν προχωρήσει αρκετά, παρουσία των ιδιοκτητών είχα επαφές και με τον κ. Βαλαή, Αντιδήμαρχο Οικονομικών όσο και με τον κ. Δεσποτίδη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. Μετά το 2017 όμως κάθε σχετική ενέργεια σταμάτησε.

3 σχόλια

  • Ας βάλει η Φτάκα τον παρά από την τσέπη της κι ας κάνει δωρεά στον Δήμο. Τα δικά μας λεφτά να τα αφήσει ήσυχα.

  • ΈΧΕΙ ΩΡΕΞΙ Η ΦΤΑΚΑ ΝΑ ΑΓΟΡΆΣΕΙ ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΏΣΟΥΜΕ ΕΜΕΊΣ. .ΑΣ ΚΑΤΣΙ ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΚΆΘΕΤΕ ΈΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΏΣ ΣΕ ΔΎΟ ΜΉΝΕΣ ΘΑ ΠΆΕΙ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΗΣ..

  • κ. Φάνη ,

    η οικία Πάπιστα και όλα τα γύρο κτίσματα στους δρόμους
    11ης Οκτωβρίου- Θερμοπυλών – Ροδόπης- Αριστοτέλους
    ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ απο το σχέδιο πόλεως που ισχύει σήμερα να
    γίνει ΠΛΑΤΕΙΑ με εμβαδόν 1.200 τετρ. μέτρα .

    Από ότι γράφετε εσείς ο Αντιδήμαρχος Δεσποτίδης και
    ο Αντιδήμαρχος Γ. Βαλαής δηλαδή ο Δήμος ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ
    ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ !!!!!!

    Δηλαδή εσείς ως παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ καταργείτε μιά
    μεγάλη πλατεία!

    ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ !
    ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ !

    Εκτός του ότι είναι παράνομο και Αντισυνταγματικό !

    ο Λάζος Τσικριτζής τι λέει ; Συμφωνεί ;

    ΝΤΡΟΠΗ !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.