Σε συνέχεια του άρθρου για την αναβάθμιση του Ι.Ε.Κ. Γρεβενών , καταθέτω ένα μέρος της πρότασης μου . Υπάρχει πλήρης υλικοτεχνική έκθεση και οικονομική μελέτη , πάντα μέσα στο πλαίσιο εκτέλεσης με ( λίγους ) ίδιους πόρους .
Στα Γρεβενά , την πόλη του Μανιταριού , λειτουργεί από το 2009 τμήμα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης στα Δ.Ι.Ε.Κ. Γρεβενών , που φιλοξενούνται απο το ΕΠΑΛ , όπου και στεγάζεται το εργαστήριο μαγειρικής που παραχωρήθηκε . Τα ΙΕΚ Γρεβενών όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα σε ολόκληρη τη Μακεδονία , μέσω της καλής δουλειάς που έκαναν οι καθηγητές και η διοίκηση . Αποτέλεσμα είναι να εργάζονται σε όλη την Ελλάδα ως πρώτοι μάγειρες οι περισσότεροι απόφοιτοι της σχολής , επίσης να συμμετέχουν και να διακρίνονται σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής , άλλα και κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη μας :
Αυτή τη στιγμή στα Γρεβενά διαμένουν ή πηγαινοέρχονται καθημερινά 30 σπουδαστές από άλλες πόλεις , που βέβαια κινούν και κάποια χρήματα για διατροφή , ψυχαγωγία και στέγαση .
Αυτός ο αριθμός μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί , εάν το ήδη καλά στελεχωμένο ΙΕΚ Μαγειρικής συνδέσει το όνομα του με το Μανιτάρι και προσφέρει στους μαθητές μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε αυτό , με ειδικά σεμινάρια , εργαστήρια μαγειρικής και άλλες αντίστοιχες δράσεις .
Έτσι το ΙΕΚ μας , θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλα τα ΙΕΚ Μαγειρικής της Ελλάδας , οπότε θα το διαλέγουν για τις σπουδές τους όλο και περισσότεροι μαθητές .
Αυτό μπορεί να συμβεί με τις παρακάτω ενέργειες :
1. Δημιουργία νέου Σύγχρονου Εργαστηρίου Μαγειρικής .
2. Άμεση σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Μαγειρικής με τους ανθρώπους που κατέστησαν τα Γρεβενά Πόλη του μανιταριού και Βαλκανική πρωτεύουσα του μανιταριού. ( Καθηγητές, Μανιταρόφιλους , Μάγειρες , Μαγαζάτορες ,Συγγραφείς κ.α.)
3. Αγορά και δωρεάν προσφορά στους σπουδαστές του ΙΕΚ Γρεβενών , βιβλίων που αφορούν το μανιτάρι ( από Γρεβενιώτες συγγραφείς ) . Βιβλία όπως οδηγοί μανιταρογνωσίας και συνταγών μαγειρικής με μανιτάρι . Αυτό θα δημιουργήσει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα , καθώς στα υπόλοιπα ΙΕΚ , οι μαθητές τα βιβλία τα πληρώνουν .
4. Διοργάνωση ειδικών κύκλων σεμιναρίων εγγεκριμμένων από το υπουργείο παιδείας ώστε οι μαθητές , εκτός απο τις γνώσεις , να λαμβάνουν και βεβαιώσεις παρακολούθησης . Σεμινάρια πάνω στην μανιταρογνωσία , τη μαγειρική με μανιτάρι κ.λ.π.
5. Διαφήμιση όλης αυτής της προσπάθειας από εκπομπές μαγειρικής της ελληνικής τηλεόρασης .
Θα μπορούσε να γίνει ένα γύρισμα στα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου και στο τέλος της χρονιάς , οι Αριστούχοι σπουδαστές να μαγειρέψουν live στο τηλεοπτικό στούντιο .
6. Συνεχείς σύνδεση του Ι.Ε.Κ. Γρεβενών με την Ευρωπαϊκή κουζίνα . Εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων ( EYROPASS ) δωρεάν παρακολούθησης σεμιναρίων σε Ιταλία – Καταλονία όπου χτυπάει η καρδιά της σύγχρονης μαγειρικής τέχνης .
Όλες οι παραπάνω ενέργειες είναι εφικτό να συντονηστούν , σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το Ι.Ν.Ε.Β.Δ.Ι.Μ. , καθώς έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν μεμονωμένα . Με μια συνολική εφαρμογή τους σε ένα τεταρτοετές πλάνο , τα ΙΕΚ Γρεβενών θα φιλοξενούν τουλάχιστον 200 σπουδαστές , που θα διαμένουν στη πόλη μας κινώντας χρήματα , δίνοντας ζωή και διαφημίζοντας τα Γρεβενά πανελληνίως .
Η Μαγειρική είναι το πλέον δυναμικά ανερχόμενο επάγγελμα στη χώρα μας . Μία μόνιμη σχολή μαγειρικής στην πόλη μας μπορεί να συνδεθεί μελοντικά και με άλλες ειδικότητες όπως η βοτανολογία , η γαλακτοκομία , η οινολογία η κτηνοτροφία κ.λ.π.
Άς εκμεταλλευτούμε τη καλή φήμη που έχτισε το ΙΕΚ Μαγειρικής Γρεβενών κι ας κάνουμε το απαραίτητο βήμα εμπρός , πριν μείνουμε πίσω απ’τις εξελίξεις .
Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιούμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο όμορφος νομός μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα στα παιδιά μας .
Με τιμή
Λιοσάτος Δ. Θωμάς
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Γρεβενών με το συνδιασμό
‘’ Δήμος για όλους ‘’