Η “αλφαβήτα” για τον υποψήφιο αυτοδιοικητικό σύμβουλο αλλά και για τον ψηφοφόρο (μέρος 2ο) του Κώστα Μεταξά (υποψήφιου δημοτικού συμβούλου, με το συνδυασμό του Λ.Ιωαννίδη, «Κοζάνη Τόπος Να Ζείς»)

1 Απριλίου 2019
11:47

 

Η «αλφαβήτα» απευθύνεται σε κάθε ενεργό πολίτη – δημότη που θέλει να γνωρίζει πώς επηρεάζεται η ζωή του, το μέλλον του και η καθημερινότητά του από την πολιτική και τις αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γνώμη Δημοτικών Αρχών

  1. Οι κρατικές αρχές κατά την έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής κανονιστικής πράξης, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τα ρυθμιστικά ή χωροταξικά σχέδια και τις αποφάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, οφείλουν να ζητούν τη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων ή των διοικητικών συμβουλίων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, στην περιφέρεια των οποίων πρόκειται να ισχύσουν (παρ. 1 άρθρο 77 του ν. 3852/2010).

  2. Όταν οι πράξεις, που πρόκειται να εκδώσει η κεντρική διοίκηση, αφορούν την περιφέρεια έως δέκα (10) Δήμων απαιτείται η γνώμη όλων των δημοτικών συμβουλίων. Για πράξεις που αφορούν την περιφέρεια περισσοτέρων από δέκα (10) Δήμων και μέχρι το σύνολο των Δήμων μιας διοικητικής περιφέρειας (ν. 3852/2010) , απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ)… Για όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω η γνώμη πρέπει να παρέχεται στην αρμόδια αρχή μέσα σε δυο μήνες από τότε που ο Δήμος ή η Ένωση έλαβε το σχετικό ερώτημα.

  3. Στα όργανα που καταρτίζουν τα προγράμματα για την περιφερειακή ανάπτυξη, τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος μετέχουν και εκπρόσωποι των Δήμων ή των Ενώσεων αυτών.

  4. Δεν επιτρέπεται απαλλοτρίωση, διάθεση, δέσμευση ή οποιουδήποτε είδους υπέρβαση ή περιορισμός στη διοίκηση, τη διαχείριση και τη διάθεση δημοτικών κτημάτων, έργων, υπηρεσιών και υδάτων αρδεύσεων ή υδρεύσεως χωρίς προηγούμενη γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)

Για την άσκηση κάθε φύσης δραστηριοτήτων που αφορούν τον τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης των οικιστικών κέντρων της χώρας, με εξαίρεση ορισμένες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, είναι δυνατό να συνιστώνται κατά το ν. 1069/80 από τον οικείο Δήμο ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), κοινωφελούς χαρακτήρα, και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο νόμο. Οι ΔΕΥΑ ανήκουν επίσης στις επιχειρήσεις ΟΤΑ ειδικού σκοπού, επειδή συνιστώνται βάσει ειδικών διατάξεων του νόμου. Η λειτουργεία των ΔΕΥΑ διέπεται από το ν. 1069/80 και αναλογικά από τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ), που αφορούν στις κοινωφελείς επιχειρήσεις.

Κύρια αρμοδιότητα των ΔΕΥΑ είναι η ύδρευση, αποχέτευση, η συγκέντρωση, μεταφορά απορριμμάτων, η μελέτη-κατασκευή δικτύων τηλεθέρμανσης και φυσικού αερίου κ.ά. Πολλά έργα υποδομής των ΔΕΥΑ εντάσσονται στο ΕΣΠΑ…

από το «Λεξικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Ζαχαρία Εμμ. Δοξαστάκη (2017)

Ένα σχόλιο

  • Μισή δουλειά. Γράψε και πώς θα επιρε4στεί η ζωή του, το μέλλον του και η καθημερινότητά του από την πολιτική των ΠΡΕΣΠΩΝ που τόσο ασπάζεται ο αρχηγός σου !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.