Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη στην επιτροπή με θέμα το “Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Ογκολογία” (Βίντεο)

3 Απρίλιος 2019
19:50

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω και εγώ στην Επιτροπή μας, είναι χαρά και δική μου που είστε εδώ.

Ακούσαμε πολλά και σημαντικά πράγματα. Είναι γεγονός πως η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Ιατρικής Ακρίβειας στην ογκολογία -και όχι μόνο ίσως- είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια.Είναι μια προσπάθεια οδηγός για αυτά που θέλουμε για το μέλλον.

Ως εκ τούτου, νομίζω πως έχει σημασία, το πώς αυτό το δίκτυο θα εμπεδωθεί καταρχήν και στη συνέχεια θα επεκταθεί. Είναι και δική μας πολιτική υποχρέωση εννοώ, να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Διεύρυνση του δικτύου σημαίνει καταρχήν, νέα σημεία σε περιοχές της χώρας που ελλείπουν( αναφέρθηκαν αρκετοί συνάδελφοι σε αυτό), αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης που πράγματι απαιτούνται γιατί εγώ εκτιμώ και οι περισσότεροι από εμάς, το ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το έργο, όχι μόνο να εμπεδωθεί και ένα διευρυνθεί.

Αλλά και να επιταχυνθεί αυτή η προσπάθεια ώστε να έχουμε ένα πραγματικά ολοκληρωμένο δίκτυο, και επιστημονικά και γεωγραφικά αλλά και χρηματοδοτικά.

Αυτό το ολοκληρωμένο δίκτυο, που είναι στόχος πρέπει να γίνει και πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε αυτό( πρέπει να δεσμευτούμε και εμείς σαν βουλευτές προς τούτο), κάτι το οποίο πρέπει να γίνει επαναλαμβάνω το γρηγορότερο δυνατό, γιατί συντρέχουν και άλλοι λόγοι εθνικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στις καταρχήν ανάγκες που υπάρχουν για το ζήτημα του ογκολογικού δικτύου .

Διότι σε κάθε περίπτωση, έχουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των ασθενών, της ίδιας της ασθένειας και των επιστημονικών αναγκών που παράγονται ώστε να αντιμετωπίσουμε με όρους ανθρωπιστικούς αυτό το ζήτημα.Αλλά και τις δυνατότητες που αφενός έχουμε, διότι εκτιμώ ότι έχουμε όλο εκείνο το επιστημονικό προσωπικό και δυναμικό το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη διενέργεια και αυτό από μόνο του θα είναι και μια απάντηση στο braindrain, (μπορεί να έχουμε ένα braingaine), εάν επιτύχουμε, να ολοκληρώσουμε αυτό το δίκτυο, το οποίο εγώ το φαντάζομαι να είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι ξεκινάει σήμερα και σωστά ξεκινάει βεβαίως.

Ένα πλήρες αναπτυγμένο δίκτυο, καταρχάς είναι ένα πρότυπο, είναι ένα παράδειγμα και ένας πόλος έλξης για όλη την Βαλκανική και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.Εάν μπορούμε να φανταστούμε, ότι θα επιτύχει όλη αυτή η προσπάθεια και ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες του μέλλοντος- και τις επιστημονικές, αλλά και τις ιατρικές και τις χρηματοδοτικές- που απαιτούνται.

Με λίγα λόγια, θα έχουμε πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο εργασίας ιατρικού Προσωπικού, όπως προείπα αλλά ευρύτερο επιστημονικό Προσωπικό το οποίο μπορεί να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα.

Με δυνατότητες, πλέον, πολύ σοβαρών επιστημονικών Δομών και για την διαπίστωση, αλλά και στις θεραπείες των μορφών καρκίνου, το κυριότερο από όλα είναι, ότι θα έχουμε μια υψηλή προσφορά καταρχάς στους Έλληνες πολίτες και τους ασθενείς πάνω σε αυτό το ζήτημα. Επιτέλους θα έχουμε θεραπευτικές επιτυχίες που τις έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, για να κυλήσει η ζωή μας με θετικότερες προοπτικές.

Θα έχουμε μια διεύρυνση και μια επιτυχή στόχευση σε νέα επιστημονικά πεδία, που συντρέχουν και σηματοδοτούνται από αυτήν ακριβώς την προσπάθεια.Αρα διευρύνουμε και τα επιστημονικά πεδία που άπτονται όλης αυτής της υπόθεσης και βεβαίως θα έχουμε και νέες χρηματοδοτήσεις.Ακριβώς λόγω της εξωστρέφειας που εγώ πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ πιθανή και μπορούμε και με όρους ανάπτυξης να την επιδιώξουμε.

Η πιθανότητα να πετύχει αυτό το εγχείρημα, που εγώ είμαι σίγουρος και πιστεύω ότι θα πετύχει, είναι ένα παράδειγμα για τις νέες οικονομίες με επίκεντρο τη γνώση. Είναι ένα στοίχημα επομένως, που πρέπει να το κερδίσουμε και εγώ πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε, γιατί έχουμε όλες αυτές τις δυνατότητες.

Αντιλαμβάνομαι, ότι για όλα αυτά σας είπα και η ανάγκη αυτό το δίκτυο να εμπεδωθεί και να διευρυνθεί, θα πρέπει να συνδυάζεται με κάποιο τρόπο και να αλληλοσχετίζεται – φαντάζομαι πως είναι, αλλά εγώ δεν το κατάλαβα και να με συγχωρέσετε- πως αλληλεπιδρά σε σχέση με τις υπάρχουσες ογκολογικές Δομές, με τα πρωτόκολλα, με τους ασθενείς, με τις θεραπείες και ποια είναι η συσχέτιση;

Με λίγα λόγια, αυτό το δίκτυο που σήμερα εγκαταστήσαμε και θέλουμε να διευρυνθεί, πως συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πως συνδέεται με το ογκολογικό δίκτυο που ήδη υπάρχει στη χώρα, πως συσχετίζεται και αλληλεπιδρά;

Έχουμε ή δεν έχουμε έναν οδικό χάρτη σύνδεσης με τα υπάρχοντα δεδομένα και τις υπάρχουσες ανάγκες; Για παράδειγμα, είστε από το ΕΚΕΤΑ το οποίο έχει έδρα και στην Πτολεμαΐδα, έχει γίνει επίσης μια νέα ογκολογική Μονάδα στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Το βλέπουμε, και το συζητάμε ως προφανές- που για μένα είναι- ότι αυτό είναι μια ευκαιρία ώστε να έχουμε μια εμπέδωση ενός νέου σημείου αναφοράς του εθνικού δικτύου και μία εμπέδωση των δυνατοτήτων και των χρηματοδοτήσεων ως προς τούτο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μίμης Δημητριάδης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι