Κέντρο Υγείας Κοζάνης: Γενικές οδηγίες προφύλαξης σχετικά με τα αντιλυσσικά εμβόλια – δολώματα

4 Απριλίου 2019
12:49
Κανένα σχόλιο

Το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 3/4/2019 ξεκινά την διενέργεια του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων με την από αέρος ρίψη δολωμάτων που περιέχουν εμβόλιο με ζωντανό εξασθενημένο ιό λύσσας. Οι ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές σε περιφερειακές ενότητες της χώρας ( Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και πολλές άλλες ). Παρόλα αυτά άτομα ή κατοικίδια ζώα είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά.

Το Κέντρο Υγείας Κοζάνης σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ενημερώνει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής δίνοντας γενικές οδηγίες προφύλαξης σχετικά με τα αντιλυσσικά εμβόλια – δολώματα :

Αν βρείτε εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας:

Αποφύγετε την επαφή με αυτό. Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε:

Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή πλαστική σακούλα και τοποθετήστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων), έτσι ώστε να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία ή τον Ε.Ο.Δ.Υ., για περαιτέρω οδηγίες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461029023 Ηλιάδης Σωκράτης, Προϊστάμενος Τμήματος Υγείας των ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρική Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο – δόλωμα:

Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (μάτια, στόμα).

Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο–δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικό αντισηπτικό διάλυμα (π.χ. αλκοολούχα ή ιωδιούχα αντισηπτικά).

Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο – δόλωμα.

Αν είχατε άμεση επαφή με το περιεχόμενο της κάψουλας , αναζητήστε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. Αν είναι εφικτό, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια / πλαστική σακούλα), να πάρετε το εμβόλιο–δόλωμα μαζί σας τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα, για να το επιδείξετε στις Ιατρικές Υπηρεσίες.

Αν το κατοικίδιό σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο – δόλωμα που βρήκε, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε διότι μπορεί να εκτεθείτε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ζώου Οδηγίες Προφύλαξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Για περισσότερες πληροφορίες : www.keelpno.gr ή μπορείτε να καλέσετε στο 210-5212054

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.