Υπογράφηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος η Υπουργική Απόφαση με την οποία χρηματοδοτείται το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με 6% των δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2. Για το 2018 το ποσό αγγίζει τα 30εκ. ευρώ για την Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Τα χρήματα του Ταμείου θα διατεθούν για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων ώστε σταδιακά να διαφοροποιηθεί το σημερινό οικονομικό και παραγωγικό μας μοντέλο.
Μέριμνα μας να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα του Ταμείου θα στηρίξουν έμπρακτα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιχειρηματικότητα και θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, για την οποία παλέψαμε από την αρχή της θητείας μας με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρηματολογία, με τη συμπαράταξη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΑΝΚΟ, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΚΕΤΑ, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, του WWF Ελλάς, της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και την ενεργή στήριξη από τα εργατικά σωματεία (ΓΕΝΟΠ, ΓΣΕΕ κ.λ.π.).
Το ζήτημα της Δίκαιης Μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο είναι η μητέρα των μαχών για την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία. Είναι η μάχη που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή με πολύ απτά αποτελέσματα. Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας στην πρωτοβουλία Coal Platform, δικτύωση των Δήμων της Ευρώπης με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με δυνατή και τεκμηριωμένη φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι πόροι αυτοί είναι σημαντικοί, αλλά είναι σαφές πως δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της Δίκαιης Μετάβασης, χρειάζεται συνέχεια τόσο σε Εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, το οποίο θα πρέπει να δώσει την δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης των περιοχών της Ε.Ε σε μετάβαση, αλλά και κάθε άλλη ευκαιρία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Όλα αυτά απαιτούν συνέργειες, σχέδιο και αποτελεσματικότητα.
Είναι μια μάχη δύσκολη που πολλές φορές μοιάζει άνιση καθώς η περιοχή «κατευθύνθηκε» να έχει για πολλά χρόνια το κεφάλι μέσα στην άμμο κάνοντας πως δεν συμβαίνει τίποτα. Τα ψέματα όμως τελείωσαν γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Είναι μια μάχη όμως που όλοι μαζί θα την κερδίσουμε γιατί το αξίζουν οι πολίτες της Κοζάνης και όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν για την διατήρηση ή και αναβάθμιση με επιπλέον πόρους του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης τουλάχιστον μέχρι το 2030 ώστε να αποτελέσει βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Δίκαιη Μετάβαση των περιοχών μας.
Συγχαρητήρια!!! Εξαιρετική εξέλιξη του θέματος! Η Κοζάνη πρέπει να αλλάξει πρόσωπο και επαγγελματική κατεύθυνση για το μέλλον των παιδιών μας! Μπράβο στον Λευτέρη.
Το εθνικό ταμείο δίκαιης μετάβασης, προέβλεπε 20 εκατομμύρια το 2018, 20 εκατομμύρια 2019 και 20 εκατομμύρια το 2020. Του 2018 χάθηκαν;;;
30 για το 2018 είναι
δηλαδη τιποτα χειροπιαστο ακομα…
ποιος θα διαχειριστει αυτα τα χρηματα με ποια κριτηρια και πως θα αξιολογηθει για αυτο? αυτα ειναι τα σημαντικα. χρηματα ειχαμε και στο παρελθον για τη μεταλιγνιτικη (τοπικος πορος) αλλα πηγαν κατα διαολου
Μπράβο στον Δήμαρχο, είναι προσωπική του επιτυχία, θα πρέπει όμως να γίνει γνωστό στους δημότες
ΘΑ ΦΑΜΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΟΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ !
ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑΑΑ !!
Το ποσό είναι τόσο μεγάλο όσο τζίρο κάνει ο ΑΗΣ Καρδιάς σε 10 μερες
Ο νόμος ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 και η η ΚΥΑ βγήκε τον Απρίλιο 2019…
Ευχαριστούμε Λευτέρη…
Καλές διακοπές.
Ο Ιωαννίδης αγωνίστηκε να σβήσει το λιγνίτη, προκειμένου να έλθουν κάποια ψίχουλα στην περιοχή και να τα διαχειριστεί ο ίδιος παρέα με το Μάντζαρη του WWF. Την ακριβώς ίδια χρονική στιγμή στην περιοχή πέφτουν εδώ και χρόνια πολύ περισσότερα χρήματα, απ’ τον Τοπικό Πόρο, χωρίς να έχουν πιάσει τόπο. Τελικά η Κοζάνη είναι Τόπος Για Να Εξαφανίζεις Δημόσιο Χρήμα!
Καληνύχτα Λευτέρη!
Βολεύει το παραμυθάκι; Εδώ και 20 χρόνια όλοι ξέρουμε ότι είναι τελειωμένη υπόθεση ο λιγνίτης όχι εδώ αλλά σε όλη την Ευρώπη. Συνεχίστε να ταίζετε σανό στους ιθαγενείς
Μόνο αν είσαι ο Μάντζαρης ή το WWF λες τέτοια, η δική σου “αλήθεια” δεν είναι αλήθεια των υπολοίπων. Ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός της Πολωνίας προβλέπει κατάργηση των χερσαίων αιολικών μέχρι το 2040, αλλά όχι του λιγνίτη και του λιθάνθρακα, καθώς κατασκευάζει νέα εργοστάσια. Όλα τα Βαλκάνια χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιούν λιγνίτη. Τσεχία-Ουγγαρία-Σλοβενία χρησιμοποιούν λιγνίτη. Η Γερμανία χρησιμοποιεί λιγνίτη και δεν υπάρχει περίπτωση να τον σταματήσει το 2038, όπως είπε, θα πάει μέχρι το 2045 και βλέπουμε.
Νσι, ναι θέλουμε και θάλασσα δήμαρχε, προεκλογικά γίνονται όλα !!!