Mία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο kozan.gr ο υποψήφιος Δήμαρχος Βοΐου και επικεφαλής του συνδυασμού «Βόιο-Υπεύθυνα Μαζί», Λάζαρος Γκερεχτές. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βοΐου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κίνητρο συμμετοχής του στις εκλογές, στην πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών, στο θέμα του ΒΙΟΠΑ ξύλου, ενώ τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των διοδίων.
Αναλυτικότερα ο κ. Γκερεχτές αναφερόμενος στο κίνητρο της συμμετοχής του στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, υπογράμμισε «Αυτοσκοπός της ζωής μου δεν ήταν ποτέ η διεκδίκηση θέσεων» ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες μετεκλογικών συνεργασιών με άλλους συνδυασμούς επεσήμανε «Όχι, συναλλαγές, όχι μοίρασμα θέσεων και φυσικά όλα στο προσκήνιο. Δε λειτουργήσαμε ποτέ στο παρασκήνιο και δε θα το πράξουμε ούτε και τώρα.».
Δείτε αναλυτικά το πρώτο μέρος της συνέντευξης:
Ν.Χ.: Ποιο είναι το κίνητρο για τη συμμετοχή σας για ακόμη μία φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεκδικώντας τη θέση του Δημάρχου Βοΐου;
Λ.Γ.: Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και συνεργατών η οποία με τιμά με τη θέση του επικεφαλής συνδυασμού. Κίνητρό μας η προσφορά στον τόπο και η προσπάθεια να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το Βόιο. Διαχρονικά πορεύτηκα θέτοντας τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών. Αυτοί αποφάσισαν και με τίμησαν με την επιλογή τους από το 2006 έως σήμερα και νομίζω πάντοτε έφερα εις πέρας την αποστολή που μου ανατέθηκε. Αυτοσκοπός της ζωής μου δεν ήταν ποτέ, η διεκδίκηση θέσεων αλλά το να συμβάλλω στο να προωθηθούν μεγάλα ή μικρότερα ζητήματα για την περιοχή που γεννήθηκα, μεγάλωσα και με έχει εμπιστευτεί.
Ν.Χ.: Πως αξιολογείτε την θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής;
Λ.Γ.: Έχω κρίση για το έργο της δημοτικής αρχής συνολικά, αλλά επιτρέψτε μου να μη χρησιμοποιήσω την προεκλογική περίοδο για διαπιστώσεις και εύκολες αναφορές. Δεν ήταν ποτέ στην πολιτική μου κουλτούρα η στείρα κριτική και η πολιτική εκμετάλλευση καταστάσεων. Θέλω να μιλάω για τη δική μου πορεία, το έργο που παρουσιάζω στους πολίτες και φυσικά αυτή τη φορά την πρότασή του συνδυασμού μου για την επόμενη μέρα στο Βόιο. Είχα την ευθύνη ενός συγκεκριμένου τομέα για περίπου 3 χρόνια, αυτό των Τεχνικών έργων και αν θέλετε μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Έργα που δεν είχαν προχωρήσει για πολλά χρόνια ή δεν βρισκόταν λύση, με τη συμβολή των τεχνικών υπηρεσιών και όχι μόνο, είναι πλέον πραγματικότητα για όλο το Βόιο. Το έργο και τις προσπάθειες προκατόχων μου ή και πρώην Δημάρχων, σαφώς δε θα το απαξιώσω.
Ν.Χ.: Ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής σας, σε περίπτωση που μετεκλογικά χρειαστεί να προβείτε σε συνεργασίες;
Λ.Γ.:Αυτά τα κριτήρια θα τα ορίσουν οι πολίτες με την επιλογή τους στην κάλπη. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι, όποια συνεργασία θα γίνει σε προγραμματικό και μόνο επίπεδο. Όχι, συναλλαγές, όχι μοίρασμα θέσεων και φυσικά όλα στο προσκήνιο. Δε λειτουργήσαμε ποτέ στο παρασκήνιο και δε θα το πράξουμε ούτε και τώρα. Δήμαρχος αύριο, εφόσον το αποφασίσουν οι συμπολίτες μου, θα είναι ο Λάζαρος Γκερεχτές και όχι μία “επιτροπή σοφών” ή άνθρωποι που λειτουργούν υπέρ κάποιων υποψηφίων. Γνωριζόμαστε καλά στο Βόιο.
Ν.Χ.: Υπάρχει κάποιος συνδυασμός με τον οποίο υπάρχει σύμπνοια απόψεων;
Λ.Γ.: Σύμπνοια υπάρχει με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των πολιτών και του Βοϊου. Όποιος συνδυασμός από τους υπόλοιπους έχει προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα, ναι συμφωνούμε. Πιστεύω πως όλοι έχουν ανάλογες διαθέσεις και δεν τις αμφισβητώ, το κρίσιμο είναι ποιος μπορεί και ποιος έχει τις γνώσεις για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις αυτές.
Ν.Χ.: Το ζήτημα της διαχείρισης και λειτουργίας του ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας, είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς μπορεί να δώσει προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή. Ποια η πρόταση σας;
Λ.Γ.: Για το ΒΙΟΠΑ, να θυμίσω μόνο κάτι. Ως αντινομάρχης είχα προτείνει και έγινε αποδεκτό, την καταβολή ενός σημαντικού ποσού ώστε να λυθούν σημαντικά προβλήματα και παράλληλα να μονιμοποιηθούν 2 υπάλληλοι που τώρα ανήκουν στο προσωπικό του Δήμου. Το ΒΙΟΠΑ ανήκει στο Δήμο, είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται για πολλές δραστηριότητες και μπορεί να ενισχυθούν και άλλες. Είμαστε διατεθειμένοι να στεγάσουμε συλλόγους, νεοφυείς επιχειρήσεις ενδεχομένως με συγκεκριμένα κίνητρα και ίσως εκεί θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα Μουσείο Γούνας. Εδώ φυσικά πρέπει να ασχοληθούμε ώστε να δώσουμε λύση με το ζήτημα της θέρμανσης του κτιρίου. Ενεργειακή αναβάθμιση λοιπόν, η πρώτη προτεραιότητα. Επίσης εκεί προβλέπουμε να στεγαστεί το Γραφείο Υποστήριξης επιχειρηματιών, αγροτών κλπ, αλλά φυσικά και ένας συνεδριακός χώρος. Και ναι, ας μην κρυβόμαστε ακόμα και η ιδιωτική πρωτοβουλία με μία σωστή και ρεαλιστική πρόταση μπορεί να δώσει τη λύση.
Ν.Χ.: Το παράδειγμα της ανεξαρτητοποίησης του Δήμο Βελβεντού μετά από κινητοποιήσεις ετών, είναι πολύ πρόσφατο. Το ζήτημα του Άνω Βοϊου έχει κλείσει οριστικά; Η δική σας θέση;
Λ.Γ.: Κοιτάξτε αυτή είναι μία συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται προεκλογικά. Γνωρίζω ότι συντηρείται από διάφορους, ευτυχώς λίγους και στην περιοχή μας, αλλά το Βόιο είναι ένα και ενωμένο. Οι πληγές του 2010 έχουν κλείσει οριστικά, έχουμε γνωριστεί μεταξύ μας, συνυπάρχουμε, συνεργαστήκαμε, βάζουμε κοινούς στόχους για το μέλλον. Όροι όπως “άνω” και “κάτω” Βόιο για εμάς δεν υπάρχουν. Υπάρχει το Βόιο.
Ν.Χ.: Ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης, είχε δηλώσει στο kozan.gr πως η τιμή των διοδίων στο μετωπικό σταθμό της Σιάτιστας θα είναι 2.40 ευρώ, ενώ στο 1.30 η τιμή του πλευρικού της Σιάτιστας, χωρίς να προβλέπεται ειδικό καθεστώς για μόνιμους κατοίκους αν και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μετατίθεται για το 2020. Ποια η πρότασή σας;
Λ.Γ.: Από την ερώτηση και μόνο προκύπτει το παράλογο του πράγματος. Έχουμε να κάνουμε με μία απόφαση η οποία το μόνο που κάνει είναι να απομονώνει περισσότερο την περιοχή μας και να την αποκλείει από κάθε πρόσβαση. Σκεφτείτε απλά πως κάποιος πολίτης του Βοΐου τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε την αφαίμαξη των υπηρεσιών. Αναγκάζεται καθημερινά να μεταβαίνει στην Κοζάνη, για μια φορολογική ενημερότητα, για να επισκεφθεί το ΙΚΑ και για άλλες βασικές δραστηριότητες. Αυτό φυσικά δεν είναι ανεκτό. Αν και εφόσον τα διόδια λειτουργήσουν, η δική μας Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει ειδικό καθεστώς απαλλαγής των μόνιμων κατοίκων του Βοΐου. Ίσχυσε και ισχύει σε πολλές περιοχές της χώρας δεν καταλαβαίνω το λόγο που ανακοινώνονται τέτοιες αποφάσεις ως δεδομένες. Το που καταλήγουν τα χρήματα, αν οι τσέπες είναι ιδιωτικές ή κρατικές είναι που λίγο μας απασχολεί. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολίτες και η περιοχή μας.
(Β’ Μέρος Συνέντευξης)
Την θέση του για την δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Βοΐου, τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου του συνδυασμού του, καθώς και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πληθυσμιακής γήρανσης εξέφρασε μιλώντας στο kozan.gr, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βοΐου και επικεφαλής του συνδυασμού «Βόιο-Υπεύθυνα Μαζί», Λάζαρος Γκερεχτές.
«Το δάχτυλο στο Βόιο δε θα το κουνάει κανείς. Τα σπίτια μας, τα σχολεία μας, οι οικογένειές μας αγκάλιασαν μετανάστες από την Αλβανία και άλλες χώρες. Τους αποδεχθήκαμε ως ισάξια μέλη των κοινωνιών μας και ζούμε μαζί ως ένα. Άρα εκ του πονηρού αναφορές σε «ρατσιστές», «ξενοφοβικούς» και άλλα τέτοια όχι σε εμάς.», αναφέρει ο κ. Γκερεχτές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του για την δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων.
«Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους μας να μείνουν στον τόπο, αυτούς που έφυγαν να επιστρέψουν και σας πληροφορώ πως αυτή η διάθεση υπάρχει.», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Βόιο-Υπεύθυνα Μαζί», αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πληθυσμιακής γήρανσης.
Δείτε αναλυτικά το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:
Ν.Χ.: Στην Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου λειτουργεί ήδη Δομή Φιλοξενίας Ανηλίκων. Παρόλα αυτά το Δ.Σ. έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά όσες φορές εξετάστηκε η πιθανότητα δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων. Ποια η θέση σας για το ζήτημα;
Λ.Γ.: Ξεκάθαρη. Δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Βόιο, δημιουργώντας φυλακές ψυχών και στοιβάζοντας ανθρώπους σε άθλιες και πρόχειρες εγκαταστάσεις δε θα υλοποιηθεί. Είναι εκφρασμένη άποψη της κοινωνίας και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Και ακούστε επειδή έχουμε δεχθεί πάρα πολλές φορές πυρά ως περιοχή για την αντίδρασή μας. Το δάχτυλο στο Βόιο δε θα το κουνάει κανείς. Τα σπίτια μας, τα σχολεία μας, οι οικογένειές μας αγκάλιασαν μετανάστες από την Αλβανία και άλλες χώρες. Τους αποδεχθήκαμε ως ισάξια μέλη των κοινωνιών μας και ζούμε μαζί ως ένα. Άρα εκ του πονηρού αναφορές σε “ρατσιστές, “ξενοφοβικούς” και άλλα τέτοια όχι σε εμάς. Και όπως σωστά είπατε στον Πεντάλοφο λειτουργεί ήδη δομή φιλοξενίας. Οργανωμένα, με σωστά κριτήρια, με ανθρώπινο πρόσωπο και με κοινή απόφαση τοπικής κοινωνίας και Δήμου. Εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη την αλληλεγγύη μας…
Ν.Χ.: Μπορείτε να μου αναφέρετε ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του αναπτυξιακού σας πλάνου για τον Δήμο Βοΐου;
Λ.Γ: Ένα ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο πρόγραμμα το οποίο απαντά στις προκλήσεις και δίνει διέξοδο σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων, εκμεταλλευόμενο παράλληλα όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε 7 βασικούς άξονες: Υποδομές- μεταφορές- ενέργεια, Αγροτική Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα- τουρισμός, Κοινωνική συνοχή και ποιότητα ζωής, Εκπαίδευση, Βελτίωση προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, Συμβούλιο ετεροδημοτών- απόδημων και δωρητών. Οι 7 αυτοί άξονες έχουν αναλυθεί σε ανοιχτή εκδήλωση στις 16 Μαρτίου, συν-διαμορφώνονται, εμπλουτίζονται, πάντα μέσα από συζητήσεις με φορείς και πολίτες του Δήμου μας και τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμά μας θα κυκλοφορήσει σε κάθε σπίτι του Βοΐου.
Ν.Χ.: Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την βελτίωση της καθημερινότητας;
Ν.Χ.: Καθημερινότητα για τον πολίτη του Βοΐου είναι να λειτουργούν ορθώς οι υπηρεσίες του Δήμου και να τον εξυπηρετούν όπου και αν βρίσκεται. Ξέρετε πως διαθέτουμε ένα Δήμο με πάρα πολλά χωριά. Αρκετά απομακρυσμένα, με γερασμένο πληθυσμό, χωρίς την εύκολη πρόσβαση στα αστικά κέντρα της περιοχής. Σχεδιάζουμε την αξιολόγηση της χωροταξικής διάρθρωσης των υπηρεσιών και των υποδομών του Δήμου, καθώς και την οργανωτική διάρθρωση. Ο σχεδιασμός αυτός θα ολοκληρωθεί σε διάφορες φάσεις, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Δήμου.
Ν.Χ.: Ποιες θα είναι οι δράσεις σας για τη στήριξη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έχετε δηλώσει «Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των ελεύθερων επαγγελματίων σε όλους τους κλάδους της τοπικής μας οικονομίας, αποτελούν προτεραιότητα στο σχέδιο ανόρθωσης του τόπου».
Λ.Γ.: Ισχυρά μας πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα ο πρωτογενής τομέας, ο κλάδος της γούνας και ένα πλούσιο τουριστικό απόθεμα της περιοχής. Για τον κλάδο της γούνας υπάρχουν δεδομένα που δεν ορίζουμε πολλές φορές εμείς. Ένας κλάδος με την άνθισή του με την παρακμή του, με πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Νομίζω πως οι ίδιοι οι άνθρωποι της γούνας γνωρίζουν καλύτερα τα δεδομένα. Υπάρχει το περιβόητο business plan της γούνας. Κατατεθειμένο από τους αρμόδιους φορείς, εγκεκριμένο, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Και δεν θα αμφισβητήσουμε τις προτάσεις των ανθρώπων της γούνας. Αυτοί ζουν το πρόβλημα, αυτοί ξέρουν. Εμείς ως επόμενη δημοτική αρχή μπορούμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και να διευκολύνουμε ενδεχομένως δράσεις που θα προταθούν.
Έχω αναφερθεί και τις προηγούμενες ημέρες για τη δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος LEADER και στη Σιάτιστα πλέον. Μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Η ενημέρωση, κατάρτιση και εκπαίδευση στην οποία αναφέρεστε έχει να κάνει, με τη δημιουργία γραφείου υποστήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και νέων επιχειρηματιών καθώς και με τη διενέργεια της ημερίδας του Δημότη, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα ειδικοί ανά κλάδο θα έρχονται στην περιοχή ώστε να δίνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες και λέμε στο πρόγραμμά μας για τον πρωτογενή τομέα παράδειγμα: Καμία μονάδα, χωρίς νερό, ρεύμα και πρόσβαση. Όπως επίσης και κανένα ευρώ χαμένο από προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Και αυτό δεν είναι ευχολόγιο, αλλά βασική μας στόχευση.
Ν.Χ.: Η πληθυσμιακή γήρανση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το Βόιο. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεπάγεται;
Λ.Γ.: Επιτρέψτε μου να οριοθετήσω ως μεγάλο πρόβλημα την αστυφιλία και στη συνέχεια την ανεργία. Έτσι προκύπτει η γήρανση του πληθυσμού, ως φυσική εξέλιξη των δύο προηγούμενων δηλαδή. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους μας να μείνουν στον τόπο, αυτούς που έφυγαν να επιστρέψουν και σας πληροφορώ πως αυτή η διάθεση υπάρχει. Το δικό μας πρόγραμμα επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου και μέσω προτάσεων για τη δημιουργία πρότυπης γεωργικής σχολής και με κίνητρα σε νέες επιχειρήσεις(startups) να επιλέξουν ως έδρα το Βόιο. Μιλήσαμε πριν για το ΒΙΟΠΑ, ένας χώρος τον οποίο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τον παραχωρήσουμε ακόμα και σε τέτοιες πρωτοβουλίες, μέχρι να ορθοποδήσουν οι νέοι που θέλουν να μείνουν στον τόπο μας.
Ν.Χ.: Για ποιο λόγο οι δημότες του Βοΐου να επιλέξουν το συνδυασμό «Βόιο- Υπεύθυνα Μαζί» του Λάζαρου Γκερεχτέ;
Λ.Γ.: Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Ξέρετε το Βόιο είναι μια περιοχή που όλοι μας γνωριζόμαστε. Όλοι έχουμε βάλει ένα μικρό ή μεγαλύτερο λιθαράκι για τον τόπο. Έχω την τιμή οι συμπολίτες μου να με εμπιστεύονται σε πολλές εκλογικές διαδικασίες και αυτή την εμπιστοσύνη δεν την προδίδω. Ο συνδυασμός στον οποίο έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, στελεχώνεται από έμπειρα άτομα, με βαθιά γνώση των άμεσων αναγκών των συμπολιτών μας, έχοντας αποδείξει ότι μπορούν να δώσουν λύσεις και φυσικά από νέους ανθρώπους με όρεξη και πάθος για το Βόιο. Ζητώ από τους συμπατριώτες μου να μας κρίνουν για όσα διαχρονικά έχουμε πράξει, για όσα μαζί υλοποιήσαμε και να κρίνουν ποιος μπορεί να μετατρέψει τα λόγια σε έργα. Τις προθέσεις σίγουρα τις έχουμε όλοι. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτές. Γι’ αυτό «Βόιο- Υπεύθυνα Μαζί».
Ο επόμενος Δήμαρχος!!! Μπράβο Λάζαρε!