H ανακοίνωση της ΑΝΚΟ με αφορμή δημοσίευμα του kozan.gr, για τη μελέτη για την αξιοποίηση της μαρμαροφόρου περιοχής του Τρανοβάλτου Κοζάνης

24 Απριλίου 2019
11:25

Σε συνέχεια της δημοσίευσης στις 22.04.2019, στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.kozan.gr, σχετικά με τη μαρμαροφόρο περιοχή Τρανοβάλτου σας ενημερώνουμε όπως παρακάτω :

Το κοίτασμα, στην έκταση των 545 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Σερβίων όπου γίνεται ο ενιαίος σχεδιασμός, είναι περίπου 64,00 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο ωφέλιμος όγκος (καθαρό μάρμαρο για εμπορική χρήση) εκτιμάται περίπου στα 9,5 εκατ. κυβικά μέτρα και επαρκεί για τα επόμενα 70 χρόνια και με βαθμό αποληψιμότητας διπλάσιο από το σημερινό.

Η εκμίσθωση των εκτάσεων, που επέχει εφεξής θέση έγκρισης εκμετάλλευσης αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δηλαδή το Ν. 4512/18, γίνεται με διαγωνισμό ή κατ’ εξαίρεση με απευθείας εκμίσθωση σε «Συνεταιρισμούς λατόμων που λειτουργούν νόμιμα και όλα τα μέλη τους είναι κάτοικοι του πρωτοβάθμιου ΟΤΑ».

Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, επιπλέον, τους αποθεσιοθαλάμους, τον Κανονισμό Δεοντολογίας, τη μελέτη διαχείρισης των λατομείων, την κοιτασματολογική μελέτη, τη γεωλογική μελέτη, τη μελέτη βιωσιμότητας και κάθε άλλο χρήσιμο φάκελο.

Το επόμενο βήμα είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του συνόλου της έκτασης και η έναρξη μίας νέας εποχής για το μάρμαρο της περιοχής Τρανοβάλτου.

Όλα τα ανωτέρω υλοποιούνται σε εφαρμογή του Κειμένου Αρχών και Δεσμεύσεων που υπογράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού (νυν Δήμο Σερβίων), το Σωματείο Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Μαρμάρου Νομού Κοζάνης, τους επιχειρηματίες του κλάδου και το ΕΒΕ Κοζάνης.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.